El populisme xenòfob d'Alternativa per a Alemanya creix sota vigilància constitucional

La justícia alemanya qualifica d'extrema dreta les joventuts d'AFD mentre el partit no para de créixer a les enquestes

Oriol SerraActualitzat

El partit ultrapopulista i xenòfob Alternativa per a Alemanya (AFD) es troba en la fase més extremista des del seu naixement, ara fa poc més d'una dècada i, justament, també es troba en la fase de més èxit. Recentment, ha assolit les primeres institucions: l'alcaldia d'un poble a Saxònia-Anhalt i la presidència d'un consell comarcal a Turíngia.

Algunes enquestes situen el partit com a segona força a escala federal, desbancant el Partit Socialdemòcrata del canceller, Olaf Scholz.

Als lands orientals, els que van formar part de l'antiga Alemanya comunista, l'AFD arriba a situar-se com a primera força política, amb el 30% del suport electoral, segons les enquestes.

Ara està per veure si l'èxit d'Alternativa per a Alemanya que pronostiquen les enquestes es plasmarà a la pròxima cita electoral, prevista a la tardor, a l'estat federat de Baviera i al de Hessen, tots dos occidentals.

És més que probable que el partit suavitzi el discurs perquè Alemanya continua estant vacunada contra nazisme, si bé el neofeixisme de l'AFD va guanyant adeptes.

 

El viatge d'AFD en 10 anys

L'AFD es va fundar com un partit antieuro amb posicionaments ultraliberals arran de la crisi de la moneda única i del rescat dels països del sud.

El 2015 es va aferrar a l'impacte social que va provocar l'arribada massiva de refugiats a Alemanya i es va abraçar a la xenofòbia. Es va fer fort a Saxònia, el land on va néixer el moviment antiislamista i antiimmigració Pegida.

El candidat d'AFD, Robert Sesselmann, que ha guanyat en un districte de a Turíngia
El candidat d'AFD, Robert Sesselmann, que ha guanyat en un districte de Turíngia (Reuters/Max Schwarz)

El partit ha anat fent seus temes que han afectat la classe mitjana i treballadora alemanya. Per exemple, l'encariment del dièsel i els plans d'eliminació dels vehicles amb motors de combustió.

Però en paral·lel a tots els arguments populistes que ha utilitzat fins ara, Alternativa per a Alemanya també s'ha anat radicalitzant cap a postulats propis de l'extrema dreta. Ho ha fet, sobretot, a Turíngia, el land oriental on el partit està liderat per Björn Höcke, un polític conegut per les seves sortides de to, fàcilment qualificables de neonazisme.

Flirtejant amb la prohibició

L'AFD és un cas de vigilància constitucional, un fet molt greu a Alemanya perquè és el pas previ a la prohibició d'una força política en un país on no s'hi val a flirtejar gens ni mica amb l'extrema dreta, el neonazisme, l'antisemitisme i l'amenaça contra els drets i els valors recollits a la constitució federal.

Fa poques setmanes, l'òrgan de vigilància constitucional de Brandenburg va qualificar les joventuts de l'AFD a Brandenburg d'extrema dreta i d'amenaça contra els fonaments de la República Federal d'Alemanya, entre els quals hi ha la protecció de les minories. I segons l'òrgan constitucional, Alternativa per a Alemanya fomenta l'odi i la xenofòbia.

Una protesta de militants de l'AFD davant l'edifici del Reichstag
Una protesta de militants de l'AFD davant l'edifici del Reichstag (Europa Press/Christoph Soeder)

És important tenir en compte en aquest punt que a la dreta de l'AFD hi ha diversos partits i organitzacions d'extrema dreta, alguns de prohibits, i d'altres simplement vigilats perquè de tan irrellevants que són es considera inoportú donar-los l'honor de la prohibició. Alemanya, doncs, activa l'alarma molt abans que un partit esdevingui plenament una força d'extrema dreta.


On queda el cordó sanitari?

Les diferències històriques i profundes entre conservadors i postcomunistes als lands orientals van provocar el trencament del cordó sanitari a l'hora de formar el consell comarcal de Sonneberg.

La lliçó hauria de servir per evitar que es tornin a deixar institucions democràtiques en mans d'aquells que fomenten l'odi i la persecució de les minories.

Val a dir que a Alemanya, fins ara, sembla impensable que cap partit s'atreveixi a pactar amb l'AFD. Hi ha línies vermelles que encara no s'han trencat.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut