Els retocs fotogràfics han portat maldecaps a les famílies reials espanyola i britànica (Casa Reial Espanyola i Instagram @theprinceandprin)

Altres usos sonats de Photoshop: de la reina Sofia a Kate Middleton

Amb més o menys destresa, el retoc digital de fotografies s'ha convertit en una pràctica habitual, també entre les monarquies

La fotografia de Kate Middletton que ella mateixa assegura que ha retocat no és el primer cas d'imatges de la reialesa alterades digitalment.

De fet, la monarquia espanyola ha estat notícia en més d'una ocasió per fets similars.

El cas més sonat --i destraler-- va ser el de la felicitació de Nadal del 2005, en què apareixien els reis Joan Carles i Sofia acompanyats, teòricament, pels seus nets.

No calia ser un expert per adonar-se que la imatge s'havia generat digitalment a base de retalls. De fet, submergint-se a l'arxiu de la casa reial fins i tot és possible trobar algunes de les fotografies originals que van servir per fer la composició.

Anys més tard, Sofia va assegurar que ella mateixa havia fet el retoc (Casa Reial Espanyola)

Irene, a la falda del seu germà, ha estat afegida de la foto de la seva família on originalment està a la falda de la infanta Cristina.

La princesa Leonor, un nadó, se la veu a coll de la seva àvia Sofia, una imatge extreta de la foto de l'octubre d'aquell mateix any, en acabar de néixer, que la Casa Reial va distribuir per presentar l'hereva al tron en braços de la seva mare i al costat del rei Felip.

La destrossa va ser perpetrada per la mateixa reina Sofia, segons va reconèixer en una entrevista amb motiu dels seus 70 anys:

"Tenia la foto del rei i meva amb Elionor, així que vaig agafar la de l'estiu anterior a Mallorca amb tots els nets i els vaig col·locar a sota. Victòria no tenia braços, que tampoc en tenia a l'original, i no se quantes coses més. Però no m'importa, n'estava orgullosissima."


Les cames de Pablo Urdangarin

Els nets reials també van ser els protagonistes, el 2022, d'una altra allau de comentaris per una fotografia publicada pels borbons. En aquest cas, es tractava d'una visita a Joan Carles I a Abu Dhabi.

I el detall que va fer saltar totes les alarmes no era menor. On eren les cames de Pablo Urdangarin? Per què el bastó de l'emèrit semblava doblegat? Era un altre muntatge?

En aquest cas, la família va optar per difondre una altra imatge del mateix moment, per demostrar, si més no, la veracitat de l'escena.

 

Els retocs anglesos

Pel que fa a la monarquia britànica, la de Kate Middleton tampoc no és la primera fotografia reial que s'ha considerat que havia estat retocada. 

Un cas flagrant va ser el de la fotografia de família en què un dels fills dels hereus de la corona apareixia amb un dit retallat. La imatge la va publicar l'Instagram oficial de la parella.

El príncep i la princesa de Gal·les van publicar la imatge al seu Instagram oficial (Instagram @theprinceandprincessofwales)
El retoc va alterar la mà d'un dels fills de la parella, que va aparèixer amb un dit retallat (Instagram @theprinceandprincessofwales)

En una altra ocasió, la monarquia britànica també va ser motiu de polèmica pel retoc d'una imatge de la sobirana amb els seus besnéts.

 

Aquesta vegada calia fixar-se en el detall de l'entapissat del sofà per adonar-se que alguna cosa no quadrava:

El sofà mostra un petit desencaix fruit d'algun tipus de retoc digital (Instagram @princeandprincessofwales)
ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
Anar al contingut