Alumnes d'origen ucraïnès parlen de la guerra a l'escola: "Tot el dia mirem notícies"
Estudiants de l'Escola Ramon Estadella de Guissona, municipi amb una nombrosa comunitat ucraïnesa, reben suport emocional de mestres i companys
Entre les conseqüències psicològiques de la guerra hi ha l'angoixa dels que la viuen en la distància. A l'Escola Ramon Estadella, de Guissona, alumnes de família ucraïnesa reben el suport de mestres i companys.
"El dia que va esclatar la guerra van vindre a l'escola molt tocats, plorant, tristos. I aquí es va fer un treball, vam parar les classes i vam estar parlant amb ells, els companys els van acompanyar", comenta Vanesa Gómez, tutora de 6è.
La tutora els va preguntant com estan i si han tingut algun contacte amb els parents que tenen a Ucraïna. "Deixem que siguin ells els que es puguin expressar", explica.
Els estudiants són conscients de la gravetat de la situació, com admet Anastàsia Konienko, que té 11 anys:
"Mirem cada dia la tele i truquem als familiars perquè ens preocupem molt. Cada segon pot passar alguna cosa. Quan anem a casa pot haver-hi una bona o mala notícia."
Evelina Lelitka, de la mateixa edat, coincideix a dir que el que més els preocupa és que mori algú:
"Que Putin reflexioni, que no faci res d'una guerra mundial, que és el que em fa més por."
"També per la gent que no conec. Em sembla injust que tanta gent innocent hagi de morir", afegeix l'Olga Galii, que té 12 anys i agraeix el suport rebut:
"Em sento molt acompanyada perquè els nostres companys sempre ens pregunten com estem i es preocupen per nosaltres."
A casa l'Evelina, com a tantes altres, tothom està pendent dia i nit dels mitjans. "Jo arribo a casa, notícies. Em desperto, notícies", comenta.
Anar a l'escola els suposa rebre confort de la comunitat educativa i també respirar una mica enmig de tanta tensió, d'una guerra que ara s'ha estès a tot el país, però amb un preludi que fa anys que dura. Amb 11 anys, Viktòria Burdeliak té clar que cal posar-hi fi: "Ja n'hi ha prou, perquè fa 8 anys que passa la guerra del Donbass. Fa molta pena, això."
Deu refugiats a Guissona i n'esperen més
A Guissona hi ha una comunitat ucraïnesa nombrosa. Segons l'Ajuntament, ara mateix ja hi ha 10 ucraïnesos refugiats --entre els quals la Uliana i els seus tres fills-- i preveuen que en vinguin més de 80.
Una de les qüestions que es vol resoldre urgentment és donar una sortida educativa als infants, perquè entre el 60 i el 70% dels que arriben són menors.
L'Ajuntament ha demanat a Educació poder-los derivar a les aules d'acollida de les escoles, però com que és un procés que es podria dilatar uns dies, de moment s'habilitarà la Biblioteca Municipal per fer-hi activitats.
L'objectiu és que els infants tinguin un dia a dia més fàcil i puguin fer activitats lúdiques, com la lectura de contes en ucraïnès, i no estiguin tot el dia tancats a casa.
A banda, Guissona ha centralitzat la recollida de material solidari des de les comarques de Ponent i l'enviarà a una regió fronterera amb Polònia amb l'objectiu que després el vehicle torni amb 200 refugiats.
? Aquesta tarda sortirà de #Guissona un tràiler carregat de material humanitari cap a #Ucraïna
CatInfo Lleida (@Cati_Lleida) March 3, 2022
? @AJGuissona habilita la biblioteca per atendre els infants que ja han començat a arribar, a l'espera que puguin anar a aules d'acollidahttps://t.co/GksoOINmO2 pic.twitter.com/ItW7WwH5mC
És una acció de la comunitat ucraïnesa del municipi conjuntament amb l'Ajuntament, Càritas i Open Arms.