Amanda Gorman, la jove poeta que ha captivat en la presa de possessió de Biden

La poeta afroamericana ha llegit un poema inspirat en l'assalt al Capitoli de fa dues setmanes
Ramon Radó Actualitzat
TEMA:
Joe Biden

En un dia en què tots els ulls estaven centrats en Joe Biden i Kamala Harris, una jove poeta afroamericana ha acaparat totes les mirades llegint un poema que va acabar d'escriure tot just fa dues setmanes. Amb 22 anys, Amanda Gorman s'ha convertit aquest dimecres en la persona més jove que recita un poema en una investidura presidencial.

Amb la seva participació a la presa de possessió de Biden, Gorman s'ha incorporat en una llista on, fins ara, només hi havia cinc poetes: Robert Frost, que va recitar a la investidura de John F. Kennedy; Maya Angelou i Miller Williams, a les dues investidures de Bill Clinton, i Elizabeth Alexander i Richard Blanco, que van intervenir a les dues de Barack Obama.

 

Joe Biden i Kamala Harris escolten la intervenció d'Amanda Gorman en la cerimònia d'investidura (Reuters / Patrick Semansky)

 

Durant una mica més de cinc minuts, Gorman ha entusiasmat els assistents a la presa de possessió amb el poema titulat "El turó que escalem", en què ha proclamat l'inici d'una "era de redempció" als Estats Units i ha recordat que "sempre hi ha llum", també en els moments més foscos.

 

 

De fet, el poema comença:

"Quan comença el dia, ens preguntem a nosaltres mateixos

on podem trobar llum en aquesta infinita foscor."

I acaba:

"Quan comença el dia, sortim de la foscor

en flames i sense por.

La nova alba floreix a mesura que l'alliberem.

Sempre hi ha llum

si som prou valents per veure-la

si som prou valents per encarnar-la."

 

Barack i Michelle Obama saluden Amanda Gorman al final de la presa de possessió de Biden (Reuters / Kevin Lamarque)

 

Després que li proposessin intervenir a la cerimònia, Gorman va patir un punt de bloqueig creatiu. Segons va explicar al "The New York Times", escrivia unes quantes línies cada dia i estava aproximadament a mig poema quan, el 6 de gener, desenes de seguidors de Trump van assaltar el Capitoli. Va estar-se desperta fins tard i va trobar el missatge que volia fins a acabar el poema:

 

"Hem vist una força que hauria fet miques la nostra nació en comptes de compartir-la,

hauria destruït el nostre país si això significava endarrerir la democràcia.

I aquest esforç no ha tingut èxit per molt poc.

Tot i que la democràcia pot ser periòdicament endarrerida,

mai pot ser permanentment derrotada.

En aquesta veritat, en aquesta fe, hi creiem.

Mentre nosaltres mirem al futur, la història ens mira a nosaltres."

 

Nascuda el 1998 a Califòrnia, Gorman ha crescut a Los Angeles, on la seva mare és professora d'una escola. Des de ben petita va enamorar-se de la poesia i escrivia al pati del col·legi. Amb només 16 anys, va rebre el premi a la millor poeta jove de la ciutat i, tres anys després, quan estava estudiant Sociologia a Harvard, va guanyar la primera edició del National Youth Poet Laureate.

Gorman, que es defineix al seu compte de Twitter com a "poeta i activista", va tenir un trastorn de la parla quan era petita, una aflicció que també ha patit Biden.

L'any 2015 va publicar el seu primer llibre de poemes, "The One for Whom Food Is Not Enough", i al setembre es publicarà "Change Sings", un llibre de poemes acompanyats d'il·lustracions.

 

Gorman s'abraça amb Lady Gaga en la cerimònia d'investidura de Biden (Reuters / Kevin Lamarque)

 

Una proposta de la primera dama

Davant del National Mall de Washingon, Gorman s'ha descrit com "una escanyolida noia negra descendent d'esclaus i criada per una mare soltera, que pot somiar a ser presidenta i es descobreix recitant per a un".

En una entrevista amb el diari "The New York Times", defensava que, "ara més que mai, els Estats Units necessiten un poema d'investidura" perquè creu que "la poesia és normalment la pedra angular a la qual tornem quan hem de recordar la història sobre la qual ens aixequem i el futur que defensem".

Va ser l'ara primera dama, Jill Biden, que va proposar incloure Gorman a la cerimònia de la investidura, després d'haver vist un vídeo en què ella recitava en un acte a la Biblioteca del Congrés, fa tres anys:

 

 

Quan va saber que havia estat l'escollida per intervenir en la presa de possessió de Biden va "xisclar i ballar fins a perdre el cap", segons va explicar a la BBC.

 

Gorman saluda Kamala Harris, davant del matrimoni Biden (Reuters / Kevin Lamarque)

 

Elogis de Michelle Obama, Hillary Clinton o Oprah Winfrey

La intervenció de Gorman ha captivat molts dels que l'han vist. Michelle Obama ha tuitejat que la poeta "ens recorda el poder que cadascú de nosaltres tenim en sostenir la democràcia":

 

 

Posteriorment, Barack Obama ha citat el poema de Gorman i ha dit que ha aconseguit "més que trobar el moment" en un dia per als llibres d'història:

 

 

L'exsecretària d'Estat Hillary Clinton ha trobat el poema "enlluernador" i ha explicat que la jove li ha promès presentar-se a presidenta el 2036:

 

 

La presentadora de televisió Oprah Winfrey ha escrit que "mai s'havia sentit tan orgullosa de veure l'ascens d'una altra dona jove" i ha pronosticat que Maya Angelou, la poeta que va intervenir en la primera presa de possessió de Bill Clinton i que va morir el 2014, l'estava "aclamant" des del més enllà:

 

 

L'actor i compositor Lin-Manuel Miranda ha dit que el poema de Gorman estava "perfectament escrit, perfectament interpretat" després que la poeta li confessés que havia inclòs en el poema dues referències al musical "Hamilton", creat per Miranda:

 

 

Des del món del cinema, Reese Whiterspoon, Mark RuffaloLupita Nyong'oAlyssa Milano o Joseph Gordon-Levitt han lloat la intervenció de la jove poeta:

 

 

 

 

 

 

Des de la ciutat natal de Gorman, Los Angeles, l'exjugador dels Lakers Magic Johnson l'ha qualificat de "jove talentosa":

 

I el gran rival dels Lakers, els Clippers, també han destacat les poderoses paraules de la poeta:

 

 

Una altra esportista, la futbolista Megan Rapinoe, que es va posicionar en diverses ocasions contra Trump, ha fet un tuit donant les gràcies per triplicat a Gorman:

 

 

De fet, la intervenció de Gorman ha tingut tant d'èxit que els seus dos llibres (un dels quals encara no s'ha publicat) s'han col·locat a la llista dels més venuts d'Amazon, tal com ella mateixa ha anunciat:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Joe Biden Estats Units Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut