Amb mascareta i campanya sense selfies: així seran les eleccions a Galícia i Euskadi

Davant l'excepcionalitat d'aquesta cita electoral, tant el govern basc com el gallec han aprovat protocols específics

Paula FloritActualitzat

Hi haurà cues, com sempre; però no seran com les de sempre. I hi haurà campanya electoral, com sempre; però no serà com les de sempre.

Enmig de la pandèmia del coronavirus, Euskadi i Galícia celebren eleccions autonòmiques el proper 12 de juliol. En tots dos casos, estaven previstes per al 5 d'abril i es van haver de suspendre per la crisi sanitària.

Davant l'excepcionalitat d'aquesta cita electoral, tant el govern basc com el gallec han aprovat protocols específics per garantir la seguretat durant la jornada de votacions. Les mesures adoptades són comunes: les mascaretes seran obligatòries i es permetrà retirar-les només per identificar-se abans de dipositar la papereta dins les urnes; hi haurà gel hidroalcohòlic a tots els accessos i itineraris marcats per entrar i sortir dels col·legis, que també tindran un aforament limitat.

Els membres de les meses també tindran pantalles per protegir-se, s'estableix la distància mínima de 2 metres entre persones i s'ha previst que les cabines per votar no tinguin cortines, per reduir al màxim el contacte. Per tot plegat, el cost de les eleccions augmentarà. Així, per exemple, en el cas d'Euskadi, la inversió prevista per a cada mesa electoral ha passat dels 205 als 300 euros.

Una altra mesura prevista és donar prioritat als votants més grans. A més, si ho desitgen, en aquestes eleccions tindran més facilitats per votar per correu.

La Junta Electoral Central, a petició dels governs basc i gallec, permetrà per primer cop que els electors exerceixin aquest dret sense sortir de casa: es podrà demanar el vot per correu de forma telemàtica i un carter o cartera el podrà recollir a domicili, prèvia identificació del ciutadà.

 

Una campanya sense multituds

Pel que fa a la campanya electoral, un dels primers canvis que s'han plantejat és reduir-ne la durada, dels 15 dies que estableix la llei fins a una setmana. Una possibilitat que, si bé seria la preferida pel PP a Galícia i pel PNB al País Basc, sembla que no tirarà endavant pel rebuig frontal de l'oposició en totes dues comunitats.

El que sí que serà inèdit és el format de les campanyes. Els equips que les preparen treballen amb diferents escenaris, en funció de l'evolució de la pandèmia. Però en tots ells es proposen menys contacte i menys multituds, i la tecnologia tindrà més protagonisme que mai.

Iñigo Iturrate, coordinador de campanyes electorals del PNB:

"Haurem de ser flexibles i adaptar-nos, perquè estem en una situació molt canviant en què, afortunadament, cada dia es van consolidant les dades positives i ens obliguen a anar-nos adaptant a la realitat".

 

Alberto Pazo, secretari d'Organització del PP de Galícia:

"Ens adaptarem a la nova situació per protegir tothom que assisteixi als actes que planificarem. Els adaptarem perquè siguin totalment segurs, però sense renunciar a un dels valors clàssics, que és una proximitat directa i prudent".


Plantejaments de campanya que qui sap si també s'hauran de fer els partits catalans, de cara a unes eleccions al Parlament que ningú situa en un horitzó més enllà d'un any.

 

 

ARXIVAT A:
País BascGalíciaEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut