Amb mascareta o sense, el món comença a tornar a l'escola després de la Covid
- TEMA:
- Educació
A Europa, en alguns països, els nens ja han tornat a classe.
A Escòcia, per exemple, els alumnes s'han retrobat després de cinc mesos sense classes presencials. Aquí, mestres i professors han expressat preocupació per la seva seguretat, ja que els alumnes no hauran de portar mascaretes ni mantenir la distància de seguretat mentre estiguin a l'escola.
En altres zones del Regne Unit, les aules es reobriran al setembre.
El país, que té la xifra més alta de morts per Covid-19 d'Europa, es troba -com la comunitat educativa d'arreu- davant la difícil tessitura de combinar seguretat i represa de les classes.
A Alemanya, amb mascareta
A Alemanya també han tornat a l'escola aquest agost.
Dos milions i mig d'alumnes alemanys han tornat a classe, amb les precaucions pertinents davant el coronavirus.
El primer dia de curs, la temperatura era força alta i això feia més incòmode l'ús de la mascareta, que és obligatòria.
Tot i que la meitat dels estats federats alemanys encara estan de vacances d'estiu, el Rin del Nord-Westfàlia, el més poblat del país, amb 18 milions d'habitants, s'ha sumat als que ja han iniciat el curs escolar.
Ho han fet de manera esglaonada, amb punts de desinfecció a cada passadís de l'escola i amb una peculiaritat: l'ús obligatori de la mascareta també s'ha implantat a les aules, és a dir, durant les hores lectives.
Limitacions de la mascareta
D'aquesta manera, dos milions i mig d'estudiants han començat les classes amb la incomoditat que suposa dur la mascareta amb temperatures que superen els 30 graus en un país amb poca presència dels aparells d'aire condicionat.
Qui no suporti la mascareta haurà de marxar cap a casa, com explica la mestra Andrea Klemmer.
"Si l'alumne se sent massa dèbil amb la mascareta, aleshores no pot continuar a la classe. Tenim l'obligatorietat de dur la mascareta. Si un alumne no ho pot fer, ha d'abandonar la classe."
A això, s'hi afegeixen les limitacions comunicatives, ja que bona part del llenguatge no verbal queda amagat rere la mascareta.
"Això suposa un canvi molt gran perquè per a nosaltres, els mestres, la mímica i els gestos són molt importants perquè els alumnes poden interpretar el nostre estat d'ànim a través de la gesticulació facial."
A banda d'imposar l'ús de la mascareta, les autoritats del Rin del nord-Westfàlia han demanat als ciutadans que hagin estat a destinacions considerades de risc que es facin un test de Covid19 de manera urgent.
Armin Laschet, primer ministre del Rin del Nord-Westfàlia:
"Faig una crida a tots els que tornen de viatge: facin-se un test el més aviat possible, sobretot si venen de zones de risc. Tot està preparat, ja sigui a l'aeroport o al seu metge de capçalera. La seguretat és especialment important aquests dies."
Precisament, el Rin del Nord-Westfàlia és el land on s'han registrat més infeccions en les últimes hores. De fet, les autoritats sanitàries alemanyes han confirmat que aquest dimarts es van donar 1.226 nous casos de Covid-19 arreu del país, el nombre més alt en un sol dia des del 9 de maig.
Nova York: grups reduïts i classes a l'exterior
A Nova York, la pandèmia està canviant les formes d'ensenyar. Les famílies amb més recursos s'han organitzat per demanar permisos d'escolarització domèstica i han contractat professors que fins ara treballaven en centres escolars per donar classes particulars amb un o pocs alumnes. D'aquests petits grups, n'hi diuen "pots", o càpsules.
Els docents expliquen que molts mestres i professors estan deixant els centres escolars per treballar amb aquestes càpsules d'alumnes.
A molts edificis de primària i secundària, hi falta ventilació, amb aules on no hi ha ni finestres.
Les classes no començaran fins al setembre, moltes en remot, perquè temen que la tornada a les aules provoqui un rebrot de coronavirus.
Alguns pares demanen que -com a principis del segle XX, per evitar el contagi de la tuberculosi- les classes es facin a l'exterior. Seria una manera, asseguren, que els fills de les famílies més desafavorides puguin rebre un ensenyament de qualitat amb dinàmiques creatives i flexibles.
Classes més curtes i grups reduïts a Sèrbia
A Sèrbia, les classes començaran l'1 de setembre. Seran més breus i amb menys alumnes per grup a primària. Els més grans combinaran classes presencials i a distància.
Els grups seran de 15 nens, per assegurar la distància d'un metre i mig, i les classes duraran mitja hora.
Els alumnes portaran la mascareta des que entrin al centre fins que seguin al pupitre.
Els professors hauran de portar mascareta tota l'estona.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus