Ametllers florits al novembre: més de 200 espècies fan flor fora d'època
L'observatori de ciència ciutadana del CREAF ha documentat l'alteració del calendari natural de moltes plantes en l'últim any
"L'ametller hauria de florir entre el gener i el març i l'hem vist florir al novembre", explica Gerard Gaya, tècnic del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) que coordina el projecte RitmeNatura, un observatori ciutadà fet a través d'una xarxa de voluntaris.
En dos mesos de tardor, s'han detectat 120 espècies florint quan no els tocava, enfront dels 45 casos de la tardor de l'any passat. El fenomen de les floracions primerenques va a més, perquè també fa més calor del que tocaria. "Hi ha unes condicions meteorològiques més de primavera que de tardor i això confon algunes plantes, que no saben en quina època estan", explica Gaya.
El canvi té conseqüències. La planta fa una despesa energètica extra que la pot perjudicar, perquè es debilita, i també "hi ha un desacoblament quan les flors surten en una època en la qual no hi ha els pol·linitzadors habituals i, sense ells, no hi haurà pol·linització ni fruit".
35 comarques amb anomalies registrades
En el conjunt de l'any, a Catalunya s'han documentat 214 espècies de plantes que han florit fora d'època, segons l'estudi fet entre el juliol del 2023 i el juny del 2024 per l'observatori ciutadà RitmeNatura, amb el suport del Servei Meteorològic de Catalunya.
Tarongers, pruneres, vinya, estepes, roselles, esbarzers, ginestes, malves, etc. han patit avançaments florals, així com períodes de segones floracions en una estació de l'any que no correspon.
El voluntariat ha registrat anomalies en 35 comarques i 138 municipis. Destaquen el Baix Empordà, el Montsià i el Tarragonès. Gairebé una de cada deu observacions fenològiques recollides mostrava una floració fora de l'època habitual.
"Una única fotografia d'un ametller florit al novembre ja ens certifica el seu avançament fenològic, però les observacions més valuoses són les recurrents, quan un voluntari apadrina una planta o arbre i ens explica com va canviant al llarg de diversos mesos", explica Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura.
La fenologia és la branca científica que descriu i estudia la relació entre el clima i els cicles naturals de les espècies (floració de plantes, maduració de fruits, caiguda de fulles i migracions d'animals, entre d'altres).
Aquest curs 2024-2025, l'observatori ciutadà ha engegat un nou projecte, FenoRural, que fa una crida a la participació de la població de zones rurals, amb visites a diversos instituts, per intentar rebre dades fenològiques de tot arreu durant els pròxims dos anys.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientAgricultura