Amnistia conclou que Israel comet un genocidi a Gaza: "Hi ha intenció de destruir els palestins"

L'organització adverteix als estats que subministren armes a Israel que s'arrisquen a ser còmplices de genocidi

Actualitzat

Israel està cometent un genocidi a Gaza? La resposta no és senzilla des del punt de vista legal. El genocidi és el crim dels crims i fins ara cap tribunal ha pogut arribar a aquesta conclusió. El Tribunal de Justícia Internacional s'ha limitat a demanar a Israel que faci tot el possible per evitar el genocidi

Però, segons Amnistia internacional, Israel no ha fet tot el possible per evitar el genocidi a Gaza, sinó tot el contrari, l'ha instigat i l'ha perpetrat.  

Aquesta és la conclusió d'un informe elaborat durant nou mesos, des del 7 d'octubre del 2023, el dia de l'atac de Hamas, fins al juliol del 2024. S'han fet 212 entrevistes, treball de camp i anàlisi de dades visuals, digitals i d'imatges via satèl·lit. També s'han analitzat 102 declaracions públiques d'alts càrrecs del govern i de l'exèrcit israelià.  

A més, s'han investigat atacs aeris, quinze en total, que van provocar la mort de 334 persones, i Amnistia Internacional assegura que en cap d'aquests atacs s'hi van trobar elements que indiquessin que hi hagués un objectiu militar.

Palestins miren un cotxe destruït en un atac israelià a Khan Yunis, aquest dissabte (EFE/EPA/Haitham Imad)

Intenció de destruir la població de Gaza

Els atacs, però també les declaracions públiques de les autoritats, i fins i tot "el context de 57 anys d'ocupació i del sistema d'apartheid", diu l'informe, aporten prou evidències que Israel està actuant de manera deliberada i calculada amb la intenció específica de destruir la població palestina de Gaza. 

Aquesta conclusió és important perquè la tipificació de genocidi implica que hi hagi "la intenció de destruir, totalment o parcialment, un grup nacional, ètnic, racial o religiós".

A més, hi ha cinc actes específics que constitueixen la conducta delictiva del crim de genocidi, que són: l'assassinat; lesió greu a la integritat física o mental; sotmetiment intencional a condicions de vida que comportin la destrucció física, total o parcial, del grup; mesures destinades a impedir els naixements, i trasllat per força de nens del grup a un altre grup. 

"És clar que Israel ha comès 3 dels 5 actes prohibits: assassinats, seriosos danys corporals o mentals i infligir deliberadament condicions de vida pensades per provocar la destrucció física. Israel ha comès les accions amb la intenció clara de destruir els palestins." 

Qui ho diu és Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, durant la presentació de l'informe a la Haia. El lloc triat no és casual. La ciutat neerlandesa acull la seu del Tribunal Internacional de Justícia i l'ONG amb aquest informe demana justícia. 

Aquest tribunal de les Nacions Unides jutja casos entre estats, i pel que fa a Israel ha analitzat una denúncia de Sud-àfrica contra l'estat hebreu en què l'acusava de genocidi. Els jutges no han anat més enllà de demanar a Israel que prengui mesures per evitar el genocidi, però Amnistia Internacional voldria una altra decisió dels magistrats. 

"Tenim l'esperança que els jutges considerin les evidències que hem trobat i que els donin el que necessitin per arribar a la conclusió a la qual cal que arribin, que és genocidi".

Amnistia Internacional no és un estat i no pot acusar Israel de genocidi. Fonts dels equips legals de l'organització asseguren que estan mirant la manera de cursar aquesta acusació, però si ho fes Amnistia Internacional hauria de ser una denúncia individual, no a un estat, i això fa que el camí es compliqui, perquè serà difícil atribuir a una sola persona actes que comportin el crim de genocidi.

Imatge d'arxiu de Gaza (Reuters/Mohammed Salem)

Els patrons que segueix Israel 

L'informe assenyala un seguit d'actes que busquen infligir condicions encaminades a evitar la vida. Explica Kristine Beckerle, la responsable del Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, que Israel actua de manera deliberada perquè, entre altres coses, no ha aixecat el setge a Gaza, limita l'accés d'ajuda humanitària o restringeix l'entrada de combustible. 

Tot això són patrons que ajudarien a crear condicions de vida impossibles, com per exemple, danyar o destruir infraestructures vitals, dictar reiteradament ordres d'evacuació incomprensibles, enganyoses i arbitràries i equívoques, que sotmeten la població a un desplaçament forçat i reiterat (1,9 milions de persones). 

Són pràctiques que Amnistia Internacional documenta en el seu informe, però n'hi ha més, com obstaculitzar o prohibir l'entrada d'ajuda humanitària i provocar talls d'electricitat, aigua i combustible. Promoure un "bloqueig il·lícit i sufocant" que deriva en fam i malalties. 

A banda, hi ha les declaracions de les autoritats israelianes. S'han investigat, per exemple, 22 declaracions públiques de responsables de l'ofensiva militar "justificant actes genocides", que repliquen soldats a través de les xarxes socials fent crides a esborrar Gaza o fer-la inhabitable. 

Davant d'aquests fets, diu Agnès Callamard:

"Són crims deliberats per portar a la destrucció dels palestins, i es perpetren amb total impunitat. La conclusió que hi ha genocidi és inequívoca d'acord amb les evidències."

 

Khan Yunis, a Gaza
Khan Yunis, a Gaza (Reuters/Mohammed Salem)

Pressió a la comunitat internacional

Les acusacions de genocidi les rebutja de ple Israel. Diu Tel-Aviv que les seves accions són legítimes, que responen al dret a defensar-se i estan justificades per l'objectiu d'erradicar Hamas.  

Davant d'aquest argument, l'informe contraataca amb aquest altre: "El genocidi no té per què ser l'única intenció: pot coexistir amb finalitats militars o ser el mitjà per arribar als objectius militars."  Sobre Hamas, Amnistia Internacional ha avançat que està preparant un informe sobre els crims comesos per aquesta organització palestina.

Mentrestant, només ha enllestit l'informe sobre Israel, que reconeix que, considerats aïlladament, "els actes que comet Israel són violacions greus del dret internacional, però, examinats en general i els seus efectes acumulats, la conclusió raonable és que hi ha intenció genocida". 

Davant aquesta realitat, fa pressió a la comunitat internacional i li llança aquest avís: "Els estats que subministren armes a Israel s'arrisquen a ser còmplices de genocidi". 

A l'informe es recullen crítiques dures a la comunitat internacional. Se li retreu que no demanés un alto el foc des del primer dia, que hi ha massa impunitat amb Israel i que ha actuat des de "la inacció absoluta i vergonyosa".  

Els governs, diu l'informe d'Amnistia Internacional, "han de deixar de fingir que són impotents i deixar enrere decennis d'impunitat de les violacions israelianes del dret internacional".

 

ARXIVAT A:
IsraelGaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut