Amnistia denuncia que el sistema d'asil a Espanya porta els refugiats a la indigència
El sistema d'acollida de refugiats a Espanya és "arbitrari, discriminatori i ineficaç", segons denuncia Amnistia Internacional (AI). Un informe d'aquesta organització que s'ha presentat aquest dimarts a Madrid assegura que molts refugiats es veuen abocats, al cap d'un temps, a convertir-se en indigents.
L'informe "L'asil a Espanya: un sistema poc acollidor", s'ha fet a partir de 80 entrevistes amb sol·licitants de protecció internacional, visites a centres d'acollida i consultes amb autoritats i organitzacions especialitzades. El director de la Secció Espanyola d'AI, Esteban Beltrán ha explicat que "el sistema és ineficaç, està obsolet, és discriminatori i porta a mitjà termini les persones refugiades a la indigència, sense tenir ni un número alt" als Centres d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI). Beltrán ha afegit que les xifres d'asil a Espanya són "vergonyoses", ja que el 2015 "només 1.020 persones van rebre algun tipus de protecció quan hi havia una llista d'espera de més de 16.400 expedients".
El director d'Amnistia Internacional Espanya ha reclamat "revisar tot el sistema" per incloure un pressupost d'integració que contempli l'estada dels refugiats a mitjà i llarg termini. Però Beltrán creu que el govern no es planteja aquesta reforma perquè "no vol rebre refugiats". Amnistia afirma que tant l'executiu com el Parlament haurien d'elaborar un pla integral d'acollida amb mesures concretes que garanteixi tot el procés i la coordinació amb altres administracions locals i autonòmiques dels seus serveis socials.
L'informe assenyala que els refugiats "es troben amb un laberint" quan arriben a Espanya. Documenta casos de sol·licitants d'asil que, després dels primers mesos d'acollida, han quedat "abandonats a la seva sort, enfrontant-se a múltiples obstacles com, per exemple, l'accés a l'habitatge". Amnistia Internacional demana a les autoritats espanyoles que compleixin immediatament amb els seus compromisos per reubicar el nombre adequat de persones que hi ha tant a Grècia com Itàlia, així com les procedents de Jordània, el Líban o Turquia.