Amnistia eleva a més de 100 els morts a Melilla fa un any: "La impunitat s'ha perpetuat"
- TEMA:
- Migracions
Amnistia Internacional eleva a més de 100 el nombre de morts a la tanca de Melilla en el salt d'ara fa un any, el 24 de juny del 2022. La xifra multiplica per cinc les 23 morts reconegudes oficialment pel govern espanyol, dada qüestionada des del primer moment per diverses ONGs.
En l'informe presentat amb motiu d'aquest primer aniversari, l'ONG defensora dels drets humans també lamenta que a Espanya "no s'ha obert cap investigació adequada" per aclarir la massacre, malgrat que va passar "clarament sota jurisdicció espanyola", un extrem que el ministre d'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha negat reiteradament, contradient les evidències recollides per diverses entitats i mitjans internacionals.
L'informe també recull que en aquests dotze mesos "cap funcionari, marroquí o espanyol, ha comparegut davant de la justícia per les violacions de drets que van causar la mort, la desaparició i ferides a tantes persones".
Es dona la circumstància que, ara fa sis mesos justos, la Fiscalia va arxivar la investigació sobre l'actuació de les forces de seguretat espanyoles, en considerar que van tenir "una conducta proporcionada a la gravetat dels fets que s'estaven produint, consistents en l'atac massiu a una frontera espanyola".
Per tot plegat, "la impunitat i l'obscurantisme s'han perpetuat", diu Amnistia, i afegeix que Espanya i el Marroc "semblen haver-se posat d'acord per ocultar el que realment va passar aquell dia".
De fet, al desembre, Amnistia ja havia denunciat la falta de transparència i d'assumpció de responsabilitats per part dels dos països.
L'informe parla de pràctiques de "racisme institucionalitzat" tant per part d'Espanya com del Marroc i denuncia la "devolució en calent" d'almenys 470 persones, que ja va recollir el defensor del poble, i el trasllat de mig miler de persones a "zones remotes del Marroc", a més de 1.000 quilòmetres de la frontera, "on els van prendre les seves possessions i les van abandonar al costat de la carretera sense atenció mèdica".
També la situació de "desemparament absolut" de les famílies de les víctimes, que no han rebut cap indemnització ni cap ajuda per localitzar els desapareguts. En aquest sentit, remarca que hi hauria uns vuitanta cossos sense identificar al dipòsit de Nador i que els familiars que volen accedir-hi per identificar-los no poden fer-ho perquè se'ls nega el visat.
Amnistia es fa ressò de la denúncia de l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), que assegura que a Nador i en altres presons del país hi ha 87 persones detingudes i no s'ha facilitat cap informació sobre la seva situació processal.
Amnistia també fa una crida a les formacions polítiques perquè es comprometin a millorar les seves polítiques migratòries i "Ceuta i Melilla deixin de ser llocs on és pràcticament impossible demanar asil i on s'aplica una legislació excepcional, al marge de les obligacions internacionals contretes per Espanya".
- ARXIVAT A:
- Melilla Migracions Drets humans Marroc