Amnistia Internacional denuncia l'explotació infantil que hi ha rere les bateries dels mòbils i els cotxes elèctrics
L'associació internacional culpa les multinacionals del sector de no contrastar el procés d'extracció del cobalt, un material que utilitzen per a la fabricació dels seus productes i que és extret en mines on treballen uns 40.000 nens
Amnistia Internacional ha acusat multinacionals tecnològiques de no comprovar l'explotació infantil. Un informe d'aquesta organització ha alertat que moltes empreses no comproven que els seus productes no utilitzin cobalt extret amb mà d'obra infantil en països com la República Democràtica del Congo.
El cobalt és un material que s'utilitza per a les bateries dels telèfons mòbils i altres productes tecnològics. Almenys la meitat del cobalt de tot el món s'extreu de la República Democràtica del Congo, on, segons l'Unicef, hi ha 40.000 nens treballant a les mines diàriament.
A més a més, l'informe ha destapat que els miners artesanals treballen sense protecció bàsica per prevenir malalties als pulmons o a la pell. Entre el setembre del 2014 i el desembre del 2015 van morir-hi almenys 80 treballadors, però des de l'organització asseguren que es desconeix la xifra real.
El document inclou un recull de testimonis de nens congolesos que treballen a les mines fins a dotze hores diàries on expliquen les dures condicions en què treballen i les pressions que reben per guanyar entre 1 i 2 dòlars al dia.
El material extret és venut a tres empreses de components per a bateries de la Xina i Corea del Sud, que el 2013 compraven cobalt per 90 milions de dòlars. Aquests fabricants després subministren les bateries a grans multinacionals com, per exemple, Apple, Samsung, Microsoft, Daimler i Volkswagen.
Davant d'això, l'associació internacional en defensa dels drets humans s'ha posat en contacte amb setze multinacionals i cap ha proporcionat les dades suficients per comprovar l'origen del cobalt. Només una d'elles va admetre la relació amb els fabricants xinesos, cinc ho van negar i dues van rebutjar qualsevol subministrament procedent de la República Democràtica del Congo.