Andalusia frena la polèmica llei de regadius que amenaçava Doñana i que contradeia la UE
El president andalús i la ministra de Transició Ecològica arriben a un acord per posposar la llei que PP i Vox volien tirar endavant la setmana vinent
La Junta d'Andalusia ajorna l'aprovació de llei de regadius del parc natural de Doñana després d'arribar a un acord amb el govern espanyol. De moment, doncs, queda en l'aire la polèmica llei que PP i Vox volien tirar endavant tot i la negativa de la Unió Europea, que va amenaçar de multar Espanya si es legalitzaven més regadius.
De fet, científics i ecologistes ja van advertir que la norma amenaçava de portar Doñana al col·lapse, ja que tenia previst legalitzar centenars de pous il·legals que extreuen aigua dels aqüífers del parc natural per regar camps, sobretot de maduixes i fruits vermells. I el govern espanyol ja havia anunciat que, si tirava endavant, portaria la llei al Tribunal Constitucional.
S'obre un diàleg per arribar a un acord
Ara, la Junta d'Andalusia i el govern espanyol han arribat a un acord per obrir un diàleg sobre la regularització dels terrenys de regadiu de la Corona Nord de Doñana. La primera mesura serà posposar l'aprovació de la proposició de llei al Parlament andalús, que estava prevista per a la setmana vinent. De moment, la norma queda "aparcada".
Concretament, la llei pretenia regularitzar unes 700 hectàrees de regadius que es troben en aquests moments fora d'ordenació, ubicades en cinc municipis al nord de la Corona Forestal de Doñana: Almonte, Bonares, Lucena del Puerto, Moguer i Rociana del Condado. Tots cinc formen part de l'anomenat Condado de Huelva.
L'acord s'ha escenificat aquesta tarda entre el president andalús, Juanma Moreno, i la ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, en una reunió que han fet al Palau de San Telmo de Sevilla, seu de la presidència de la Junta d'Andalusia. Tots dos han coincidit en la necessitat d'escoltar "totes les parts" implicades en l'assumpte.
Moreno demana "equilibri" entre economia i medi ambient
Ara bé, Moreno ha insistit que cal resoldre els problemes de les famílies afectades pels terrenys que es pretenien regularitzar i que han quedat en "els llimbs", ha dit. I ha subratllat que cal que es faci un exercici "d'equilibri" entre la protecció de Doñana i el desenvolpament social de la zona.
Ribera: "Ni mitja hectàrea més reconeguda com a regadiu"
Per la seva part, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha celebrat que s'obri un diàleg amb tots els agents implicats i s'ha mostrat taxativa: "Ni mitja hectàrea més reconeguda com a regadiu".
En aquest sentit, ha dit que cal treballar per "buscar alternatives que no posin en risc Doñana, però que permetin un desenvolupament social al territori". Val a dir que el govern espanyol ha clausurat diversos pous il·legals a la zona els últims anys.
Els científics alerten que el parc s'està morint
A l'abril, el Parlament d'Andalusia, amb els vots de Vox i PP, va aprovar la tramitació de la proposició de llei que ara queda aturada, amb l'argument que serviria alhora per protegir el parc i garantir els regadius.
Ni tan sols els responsables científics del parc estaven d'acord amb aquesta mesura. Argumenten que, després de quatre anys de sequera, els regadius estan esgotant els aqüífers i que, a causa d'això, el parc s'està morint.
Sense llacunes no hi ha aus
El resultat és que els últims anys les tres llacunes del parc que eren permanents ja no ho són, i més de la meitat de les grans no s'inunden des del 2013, per la sequera, però sobretot pels regadius.
Amb les llacunes seques, el nombre d'aus aquàtiques que tenen Doñana com a lloc on passar l'hivern han baixat dràsticament: en només un any han passat de 470.000 exemplars a només 87.000.
La superfície de regadiu ha augmentat un 30% en 10 anys
Es calcula que la superfície de regadiu amb hivernacle ha augmentat més d'un 30% els últims 10 anys i moltes de les noves explotacions s'alimenten de pous oberts sense permís.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, va sentenciar el juny del 2021 que Espanya no va protegir de manera adequada els aqüífers que alimenten les zones humides de Doñana ni tampoc els hàbitats naturals que hi ha.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient