Andorra, que prohibeix avortar, assessorarà les dones que vulguin fer-ho fora del país

El equilibris polítics amb el bisbe de la Seu, que n'és copríncep, fan que no es despenalitzi l'avortament en aquest país
Actualitzat
TEMA:
Avortament

Tot i que avortar és il·legal a Andorra, un nou servei del govern assessora les dones que vulguin interrompre l'embaràs.

Es tracta d'un servei integral d'assessorament personalitzat, confidencial i gratuït per a totes aquelles dones que vulguin interrompre voluntàriament l'embaràs. Se les aconsellarà de com fer-ho fora del país, com explica, el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot,

"Una persona que va a avortar fora del nostre país no està cometent cap delicte. Per tant, aquí se li pot proporcionar informació i, fins i tot, se li pot proporcionar acompanyament en el sentit d'indicar-li quines són les clíniques."

Les andorranes, però, s'hauran de continuar pagant de la seva butxaca la intervenció a Catalunya, França o Portugal. El govern diu que, després, en cas de necessitar-ho, podran demanar ajudes socials.

"Aquestes senyores, si tenen unes necessitats econòmiques i compleixen els criteris per tenir-hi accés, s'activaran aquests ajuts."

L'avortament -en qualsevol supòsit- és il·legal a Andorra i està penalitzat amb penes de presó de 3 anys i cinc d'inhabilitació. El motiu és que un dels dos caps d'estat és el bisbe de la Seu d'Urgell i, per tant, l'opinió de l'Església pesa moltíssim en la constitució andorrana.

 

El país dels Pirineus és, amb Malta, l'últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides.
 

Un documental del programa "Sense ficció", de TV3, abordarà aquest dimarts el tema de l'avortament a Andorra. 

A "El mirall andorrà", els directors Albert Segura i Anna Sanmartí posen de manifest que en el rerefons d'aquesta problemàtica hi ha els equilibris polítics d'aquest petit estat. Els antiavortistes alerten que la despenalització de l'avortament el faria abdicar el bisbe d'Urgell i posaria en perill una figura que, des de fa set segles, garanteix la independència del país i que ara el papa Francesc es podria estar replantejant.

Després de "Sense ficció", el programa "Món" emetrà l'especial "Nosaltres parim. Però nosaltres decidim?", on s'analitza l'evolució del dret a la interrupció de l'embaràs al nostre país i als Estats Units, on sembla que s'està vivint un retrocés creixent en l'aplicació.

 

ARXIVAT A:
Avortament
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut