Andorra investiga les presumptes coaccions de Rajoy al govern del país pel cas Pujol
La Batllia tramita una querella que acusa el govern Rajoy d'amenaçar les institucions andorranes per aconseguir informació sobre els líders independentistes
La justícia andorrana ha admès a tràmit una querella contra Mariano Rajoy i membres del seu govern per presumptes coaccions a les principals institucions del país.
Presentada per l'entitat Institut de Drets Humans d'Andorra, la querella sosté que Rajoy va visitar el país el 2015 per aconseguir informació sobre els líders independentistes catalans.
Llavors es van reunir amb el cap del govern andorrà, Toni Martí, i tres ministres seus, i segons els querellants els van demanar que pressionessin els responsables de la Banca Privada d'Andorra (BPA).
Rajoy, Montoro i Fernández Díaz
La querella és contra Rajoy i també l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'exsecretari d'estat d'Interior, Francisco Martínez.
La notícia l'ha avançada el Diari d'Andorra, que ha afegit que és l'ampliació d'una primera querella presentada fa un any contra les mateixes persones.
Pressions a BPA
L'entitat querellant considera que van reclamar a BPA informació bancària sobre la família Pujol i que els diguessin si Oriol Junqueras i Artur Mas també hi tenien diners.
L'aute del batlle Manel Santolària admet a tràmit totes les acusacions de la querella i el remet a la presidència de la Batllia, el tribunal d'Andorra.
La primera visita oficial
Mariano Rajoy va anar a Andorra el gener del 2015 en la primera visita oficial de la història d'un president del govern espanyol al país.
Un any i mig després el diari Público va afirmar que Rajoy ja havia enviat el seu cap de gabinet, Jorge Moragas, a Andorra el juny del 2014 per aconseguir la informació.
Moragas va negar llavors que aquest fos l'objectiu del viatge, i va dir que havia estat només per preparar la visita oficial.
La BPA va tancar 3 mesos després
El dia de la visita tant Rajoy com Martí van negar que haguessin parlat del cas Pujol, però segons Agustí Carles, del Col·lectiu Drets, sí que en van parlar i els van demanar que intervinguessin la BPA:
"Quan Rajoy i Montoro es reuneixen amb el govern andorrà, allà els demanen que intervinguin aquest banc perquè volen aquests comptes."
La tesi dels querellants és que el govern volia aturar el procés sobiranista com fos, i per això van pressionar primer la BPA, i quan aquesta no els va fer cas, van pressionar el govern andorrà.
Segons afirmen, la prova que això va ser així i que les pressions van tenir èxit és que tres mesos després la BPA estava tancada.
Coaccions, extorsió i xantatge
Les querelles de l'Institut de Drets Humans segueixen a les diligències engegades contra els policies espanyols Celestino Barroso, Martí Blas i Bonifacio Díaz.
Ara les amplien acusant Fernández Díaz, Martínez i l'exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó de coaccions, extorsió, amenaces i xantatge.
- ARXIVAT A:
- Mariano RajoyAndorraProcés català