"Anem cap a una catàstrofe global": l'ONU preveu un escalfament de 2,8 ºC el 2100
- TEMA:
- Crisi climàtica
Encara tenim una finestra d'oportunitat per evitar les pitjors repercussions de l'emergència climàtica, però cada vegada és més petita.
Segons el nou Informe sobre la Bretxa d'Emissions de les Nacions Unides, si continuem amb les polítiques actuals, no es complirà amb l'objectiu de no superar els 1,5ºC de temperatura mitjana global a finals de segle, sinó que l'any 2100 s'incrementarà en 2,8ºC respecte de l'era preindustrial.
De fet, els compromisos climàtics que van actualitzar els països a la COP26, a Glasgow, només reduiran entre un 5 i un 10% les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2030 en comptes del 45% que es necessitaria per no superar els 1,5 graus de temperatura mitjana global l'any 2100. I això no fa versemblant que la comunitat internacional sigui capaç de complir els objectius de l'Acord de París.
Un altre any perdut, diuen els autors
En un any en què hi ha hagut inundacions mortíferes, sequeres, tempestes i grans incendis forestals que han sacsejat tot el planeta i que fan visible que l'emergència climàtica empitjora dia a dia, l'Informe de la Bretxa d'Emissions de les Nacions Unides alerta que els països no fan prou. Que lamentablement continuen lluny de poder mantenir vigent la promesa de no superar els 1,5 graus de mitjana global a final de segle.
Inger Andersen, la directora executiva de la UNEP, exposa que "l'informe només tradueix en dades científiques el què ens diu la natura". I António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, ha estat rotund, com ja és habitual:
"Les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'han de reduir un 45% aquesta dècada. Però l'informe d'avui confirma que les emissions continuen a nivells rècord perillosos, i segueixen augmentant. En poques paraules, ens dirigim a una catàstrofe global"
Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project, que cada any fa un balanç de la reducció d'emissions a escala planetària, troba decebedors els resultats de l'informe:
"Hi havia moltes expectatives sobretot després de la pandèmia. Pensàvem que es faria una mica ràpida la transició cap a energies de poc carboni o renovables, però això s'ha quedat molt curt. De fet, el que veiem és que les emissions globals i de moltes regions segueixen augmentant aquest any."
Els països del G20, els més contaminants
Entre els països que més van incrementar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, la Xina continua liderant la llista. La segueixen els Estats Units, l'Índia, la Unió Europea, la Federació Russa i el Brasil, a més del transport internacional (aeri i marítim).
Tots ells van representar el 55% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle l'any 2020. I van repuntar l'any 2021, fins al punt d'excedir els nivells prepandèmics.
Però el grup de països que formen part del G20 que concentren el 90% del PIB mundial llancen a l'atmosfera el 80% dels gasos d'efecte hivernacle. I justament els membres del G20 van molt endarrerits en el compliment dels seus compromisos de mitigació per al 2030.
Frenar la caiguda
Des del Global Carbon Project, Pep Canadell opina que no ens hem de fixar tant en si perdem l'oportunitat d'aconseguir no superar els 1,5 o els 2 graus:
"El canvi climàtic és com un pendent que rellisca i estem caient molt ràpidament. El que volem és frenar la caiguda tan ràpid com puguem. I d'alguna manera cada dècima de grau que ens puguem estalviar és molt important."
L'estudi apunta que és imprescindible una reducció sense precedents dels gasos d'efecte hivernacle en els pròxims vuit anys. I l'insuficient progrés en l'acció climàtica fa que l'única opció sigui una ràpida transformació de les societats per evitar l'acceleració del desastre climàtic.
Calen nous compromisos al COP27
El secretari general de l'ONU, António Guterres, adverteix que "les recomanacions de l'informe són clares":
"Hem d'acabar la nostra dependència dels combustibles fòssils. Invertir massivament en les renovables. Les renovables són una solució win-win-win per a l'acció climàtica, ja que garanteixen la seguretat energètica i proveeixen un accés assequible".
Segons l'informe, cal descarbonitzar la producció industrial, millorar els sistemes de transport per abandonar el cotxe privat, construir edificis més eficients per reduir la necessitat de calefacció i refrigeració, i canviar el patró alimentari cap a una dieta més vegetariana per reduir la desforestació.
El sistema financer també ha de canviar per convertir-se en un facilitador de la transformació de tots els altres sectors.
Guterres espera rebre nous compromisos per part dels països, empreses, inversors i ciutats a la COP27 de Sharm al-Sheikh:
"Ens encaminem a nivells d'escalfament global que destrueixen l'economia. Ens cal una acció climàtica en tots els fronts, i ens cal ara. Hem de tancar la bretxa d'emissions abans que la catàstrofe climàtica ens acorrali a tots."
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica