Anglaterra torna a obrir les escoles, tot i que els científics ho consideren prematur
Fins ara només hi podien anar alumnes que necessitaven atenció personalitzada o fills de treballadors essencials
En una bona part de Catalunya -a les zones que han entrat a la fase 2 del desconfinament- avui es tornen a obrir les escoles i els instituts. A diferents punts de l'Estat i en altres països europeus també es reprèn l'activitat escolar. A Anglaterra, per exemple, es reobren les escoles de primària per a totes les famílies. Fins ara només hi podien anar els fills de treballadors essencials i ara s'amplia a milions d'infants més.
La decisió del govern de Boris Johnson es pren enmig dels advertiments de diversos assessors científics del mateix executiu, que alerten del risc d'una desescalada prematura. En canvi, els col·legis continuaran tancats a Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord, que tenen competències pròpies en educació. S'han desmarcat del full de ruta de Johnson.
La tornada a les aules es fa de manera gradual, per cursos. Des d'aquest dilluns van a classe els petits de 4 a 7 anys i els de 10 i 11. A les classes hi haurà d'haver, com a màxim, 15 alumnes. La incògnita és saber quantes famílies enviaran els seus fills a l'escola.
Una enquesta de la Fundació Nacional per a la Recerca Educativa indica que gairebé la meitat continuaran deixant els nens a casa, i que una quarta part dels professors no aniran a treballar per motius de salut, ja sigui per malaltia seva o dels seus familiars.
D'aquí dues setmanes, a partir del dia 15 de juny, els alumnes de l'escola secundària que tinguin l'any que ve exàmens importants del sistema educatiu britànic -als 16 i als 18 anys- podran tornar a l'escola per rebre classes de suport dels seus professors.
El govern de Johnson es mostra partidari que tots els estudiants puguin tornar a les aules abans que s'acabi el període acadèmic actual, a finals de juliol.
"No podem eternitzar la situació"
El cap de la diplomàcia britànica, Dominic Raab, remarca que "no podem eternitzar la situació". "No ens podem quedar confinats per sempre, hem de fer una transició", assegura Raab, que hi ha afegit que la retirada de les mesures d'aïllament per combatre el coronavirus es fa de manera "progressiva i amb molta cura".
El ministre d'Afers Exteriors ha admès, en una entrevista a la BBC, que el "nivell d'alerta" a l'escala creada per l'executiu no ha baixat del quart graó, que equival a dir que "la transmissió del virus continua sent alta".
Fins ara, la Covid-19 ha causat un total de 38.489 morts al Regne Unit -només superat pels Estats Units- i la xifra de contagis és de 274.762.
Durant la pandèmia els escàndols han perseguit l'entorn de Boris Johnson. L'últim, el cas del seu principal conseller, Dominic Cummings, que es va saltar el confinament per portar el fill a casa dels seus pares, que viuen a 400 quilòmetres de Londres. El primer ministre el va defensar, tot i les pressions perquè el destituís.
Abans del cas Cummings hi va haver dues dimissions sonades. Per una banda, l'assessor científic del govern, el professor Neil Ferguson, va plegar després de rebre a casa seva una dona que, segons mitjans periodístics, era la seva amant. I la cap dels serveis sanitaris escocesos, Catherine Calderwood, també va dimitir després d'admetre que havia visitat dues vegades la seva segona residència.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació Boris Johnson