Animalistes, antivacunes, pagesia i més extrema dreta: les altres llistes de les europees

Les eleccions europees són una oportunitat pels partits petits: presentar-s'hi és més fàcil i no hi ha barrera mínima de vots per obtenir representació

Actualitzat

Amb 15.000 signatures a tot l'estat o amb només 50 de càrrecs electes n'hi ha prou per presentar-se a les eleccions europees. Són requisits assequibles per alguns partits --tenint en compte que a Espanya hi ha més de 70.000 càrrecs electes--, però a d'altres no els és fàcil reunir els avals. I encara menys, sumar prou vots.

El 2019, el PACMA es van quedar a prop d'aconseguir el primer escó de la seva història, però aquesta vegada ho tenen una mica més fàcil: Espanya escull 61 diputats, set més que el 2019, i cal poc més de l'1,6% dels vots per treure un eurodiputat. La cap de llista dels animalistes, Cristina García, és optimista:

"El PACMA té més posibilitats que mai d'aconseguir representació al Parlament europeu. Hi ha set eurodiputats més en joc i entre ells, aquest cop sí, hi haurà el nostre."

Espanya és dels pocs països on encara no hi ha una barrera mínima de vots per obtenir representació, i d'aquí la il·lusió dels partits petits per fer-se un lloc a l'Eurocambra. És el cas de Pirates de Catalunya - Aliança Rebel, que es torna a presentar amb la bandera dels drets humans i la democràcia directa. Els pirates europeus tenen, ara mateix, tres eurodiputats txecs i un d'alemany, i aspiren a sumar-ne un de català.


A Catalunya i el País Valencià, la coalició País i Moviment Rural aspira a representar els interessos del sector primari. És un dels fronts més importants de la UE, tenint en compte que gairebé un terç de tot el pressupost comunitari es destina a la Política Agrària Comuna.

Paperetes electorals preparades abans d'una jornada electoral
Paperetes electorals preparades abans d'una jornada electoral (Europa Press/Lorena Sopêna)


L'extrema dreta, amb més candidatures que mai

Com passa arreu d'Europa, en aquestes eleccions han proliferat les candidatures d'extrema dreta. Advocats antivacunes contra l'Agenda 2030 sota el nom de Iustitia Europa o la candidatura Sobirania Alimentària Espanyola, protagonistes de les tractorades massives del febrer a Madrid.

Menció especial per a l'agrupació d'electors S'ha Acabat La Festa, encapçalada per l'influenciador d'extrema dreta Alvise Pérez. Amb un milió i mig de seguidors a les xarxes, ha estat condemnat diverses vegades per difamacions contra periodistes o polítics d'esquerres. Malgrat tot, el CIS publicat aquest dilluns li dona representacióel situa en cinquena posició, amb un percentatge de vot del 4,9 al 5,7%.


Comunistes, paneuropeus i regionalistes també provaran sort en les primeres eleccions on també es presenta la llista Espanya Buidada. A tots els juga a favor que siguin els únics comicis amb circumscripció única, és a dir, que se sumen els vots aconseguits a tota Espanya per entrar al Parlament Europeu. Difícil, creuen, però no impossible. 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut