La mort de Franco, el matrimoni homosexual, Super Mario i la pandèmia, algunes de les efemèrides del 2025

Aniversaris rodons i efemèrides del 2025: dels 40 anys de Super Mario als 50 de la mort de Franco

Aquest any es commemoren diversos aniversaris assenyalats sobre esdeveniments i personalitats destacades

RedaccióActualitzat

Aquest 2025 farà cinc anys de l'esclat de la pandèmia, però també en farà 50 de la mort de Franco i se celebrarà el mil·lenari de Montserrat, és a dir, els mil anys de la fundació del monestir.

També es compleixen 80 anys del final de la Segona Guerra Mundial, amb la victòria aliada el 2 de setembre del 1945. 80è aniversari, doncs, d'un munt de fets relacionats: l'alliberament dels camps de concentració (Auschwitz, 27 de gener del 1945), les morts de Mussolini (28 d'abril del 1945) i Hitler (30 d'abril del 1945), la caiguda de Berlín (2 de maig del 1945), les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki (6 i 9 d'agost del 1945), els judicis de Nuremberg (20 de novembre del 1945) o el naixement de les Nacions Unides (24 d'octubre del 1945).

I a més, aquest 2025 també hi haurà molts aniversaris rodons. És el cas de l'actor de Mr. Bean, Rowan Atkinson (70 anys), Rod Stewart (80), Kevin Costner (70), Nicolas Sarkozy (70), Andreu Buenafuente (60), Javier Mariscal (75), Bruce Willis (70), Bill Gates (70), Neil Young (80), José Montilla (70) o Jordi Pujol (95).

Efectes del terratrèmol de fa 15 anys a Haití (UN Photo/Logan Abassi)

Gener

El dia 5 farà just cinc anys que les autoritats xineses van identificar el causant d'un brot de pneumònia atípica a la ciutat de Wuhan. Es tractava d'un nou coronavirus que va paralitzar el món i que l'OMS acabaria batejant com a SARS-CoV-2.

El dia 12, farà quinze anys que un fort terratrèmol de magnitud 7 en l'escala Richter va sacsejar Haití, amb l'epicentre a només 15 quilòmetres de la capital, Port-au-Prince. El sisme va causar uns 120.000 morts i tres milions d'afectats, a més de greus danys materials en diversos edificis públics, entre els quals, el palau presidencial i la seu de l'ONU.

A París també es commemoraran els 10 anys de l'assalt al setmanari satíric Charlie Hebdo per part de dos terroristes jihadistes que van disparar contra treballadors i policies i van assassinar 12 persones. Hores més tard, un altre terrorista va matar una policia municipal en un control i després es va fer fort en un supermercat kosher on va matar tres ostatges.

El mitjà satíric havia estat polèmic per algunes vinyetes (Wikimedia Commons/By Elya)

També aquest gener farà 70 anys de l'ingrés d'Espanya a l'OCDE, 20 anys de l'entrada en vigor a l'Estat de la llei integral contra la violència de gènere, i cinc anys que es va fer efectiu el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que va passar a tenir 27 estats membres. Per cert; Winston Churchill va morir fa 60 anys, el 24 de gener de 1965.

En el capítol literari, aquest mes farà 50 anys de l'obertura a Barcelona de la llibreria Documenta, i 80 anys que Carmen Laforet va guanyar la primera edició del Premi Nadal amb la novel·la "Nada", un premi que estava dotat amb 5.000 pessetes.

A més, farà 90 anys del naixement del cantant Elvis Presley i 20 de la mort de la soprano Victòria dels Àngels.


Febrer

Encara relacionat amb la covid, el 6 de febrer farà cinc anys de la mort de Li Wenliang, el metge xinès que va alertar al desembre sobre el nou virus, però que va ser silenciat per les autoritats de país.

En l'àmbit internacional, farà 35 anys que el líder sud-africà Nelson Mandela va sortir de la presó, on va passar 27 anys per lluitar contra l'apartheid. Un acte històric que va ser retransmès en directe per les televisions de tot el món.

Mandela va sortir de la presó el febrer de 1990, després de 27 anys (UN Photo/P Sudhakaran)

També farà 20 anys de l'entrada en vigor a tot el món del Protocol de Kyoto, amb l'objectiu de reduir un 5,2% les emissions de gasos d'efecte hivernacle, causants del canvi climàtic. El Protocol va comptar amb la firma de 141 països signants, entre els quals hi havia l'estat espanyol, però sense el suport dels Estats Units, el principal país contaminant.

El dia 21 es commemoraran els seixanta anys de l'assassinat a Nova York de l'activista afroamericà Malcolm X. També al febrer es commemoren els 25 anys de la mort de l'humorista Joan Capri, 40 de la mort de l'escriptor Salvador Espriu, 30 de la mort de l'escriptora Patricia Highsmith i 20 de la mort de l'escriptor Arthur Miller.

Espriu va morir el 22 de febrer de l'any 1985 (Generalitat de Catalunya/Guillermina Puig)

Així mateix, farà 125 anys del naixement del director cinematogràfic Luis Buñuel, 80 anys del naixement del músic Bob Marley, i 75 anys del naixement de la cantant Natalie Cole.


Març

Farà cinc anys de l'inici del primer confinament pel coronavirus. A banda, el 24 de març del 2015, fa 10 anys, el copilot d'un avió A320 de Germanwings que volava de Barcelona a Düsseldorf va estavellar l'aparell als Alps francesos i va causar la mort de 150 persones; 144 passatgers i 6 tripulants.

El copilot Andreas Lubitz va ser el responsable de la tragèdia (EFE/EPA/Sebastien Nogier)

Fa 30 anys, el 1995, va entrar en vigor l'acord de Schengen, per la lliure circulació de persones entre set països de la Unió Europea. Aquell mateix any es va fer pública la identificació dels cadàvers dels presumptes membres d'ETA Jose Antonio Lasa i Jose Ignacio Zabala, que van ser segrestats, torturats i assassinats pel GAL i s'havien donat per desapareguts.

Al març farà 60 anys que l'astronauta rus Lonow va fer el primer passeig extravehicular per l'espai, i 40 anys que Gorbatxov va ser nomenat secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica.

A més, farà 25 anys que Vladímir Putin va guanyar les seves primeres eleccions presidencials russes, amb gairebé el 53% dels vots.

Putin va arribar al poder l'any 2000 (Servei de premsa del president de Rússia/Kremlin.r)

També farà 15 anys de la inauguració del sincrotró Alba i del primer trasplantament de cara complet del món, fet per un equip de metges de l'Hospital de la Vall d'Hebron. A Colònia, Alemanya, farà 70 anys que es va presentar el primer rentavaixella, i 25 anys enrere la pel·lícula "Todo sobre mi madre" de Pedro Almodóvar va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa en la 72 edició dels premis.

Aquest març farà 30 anys que va morir el cantautor Ovidi Montllor, 70 que va morir el saxofonista Charlie Parker i 40 anys de la mort del pintor Marc Chagall. Es commemoraran, també, els 90 anys del naixement de Peret, un dels pares de la rumba catalana, i 100 anys del naixement d'un altre dels emblemes d'aquest estil musical, El Pescaílla.


Abril

A l'abril farà 80 anys de la mort d'Adolf Hitler i 50 anys de la rendició de l'exèrcit de Vietnam del Sud davant les tropes nacionalistes-comunistes, que va suposar la fi de la guerra del Vietnam.

Hitler va morir el 30 d'abril del 1945 en un búnquer a Berlin (Narodowe Archiwum Cyfrowe Poland)

També farà 300 anys del naixement de l'escriptor i aventurer Giacomo Casanova, i 70 anys de la mort d'Albert Einstein. El mateix 1955, els dirigents dels principals clubs de futbol d'Europa van acordar fer una nova competició: la Copa d'Europa.

Encara a l'abril se celebraran els 150 anys del naixement de l'enginyer i físic italià Guglielmo Marconi, que seria premi Nobel i va fer els primers experiments de telegrafia sense fils. El mateix any, Portugal suprimia totalment l'esclavitud a les províncies d'ultramar.

També a l'abril es commemoraran els 125 anys de la inauguració de l'exposició internacional de París, en la qual l'electricitat va ser una de les grans atraccions, farà 10 anys que es va constituir a Ginebra, Suïssa, la Unió Internacional de Radiodifusió, i en farà 50 que Martin Cooper va fer la primera trucada amb un mòbil, quan treballava per Motorola.

Trofeu de la Copa d'Europa, als anys 50
Trofeu de la Copa d'Europa, als anys 50 (Wikimedia Commons/L'Equipe)

Maig

El dia 8 farà 80 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa, amb la firma de la rendició incondicional d'Alemanya al quarter general del general Eisenhower.

Al maig també serà el moment de recordar els 75 anys de la fundació de SEAT, amb la signatura de l'escriptura pública a l'INI, entre bancs espanyols i l'empresa italiana FIAT que aportava la seva tecnologia. Parlant de tecnologia, ja farà 45 anys que Pac-Man menja punts per les pantalles, i 20 anys des que YouTube va començar a funcionar.

També el maig del 2005, Leo Messi va marcar el seu primer gol oficial amb la samarreta del primer equip del Barça en un partit de Lliga contra l'Albacete. 10 anys més tard, el maig del 2015, Ada Colau guanyava per primer cop les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que a Girona, Lleida i Tarragona repetien Carles Puigdemont, Àngel Ros i Fèlix Ballesteros.

Aquest maig també farà cinc anys que, als Estats Units, el ciutadà afroamericà George Floyd moria asfixiat a mans de la policia durant la seva detenció. Les imatges de violència policial van donar la volta al món i van provocar una onada d'indignació i protestes contra el racisme, la xenofòbia i els abusos policials cap a ciutadans negres, sota el lema de "Black Lives Matter".

Aquest mes també farà 30 anys de la mort de la cantant Lola Flores i 100 del naixement de l'escriptor i periodista Francesc Candel.

Protesta per la mort de George Floyd, ofegat per un agent de policia
Protesta per la mort de George Floyd, ofegat per un agent de policia (Europa Press/Bob Daemmrich)

Juny

Aquest juny farà 20 anys que el Congrés va aprovar el matrimoni entre parelles homosexuals i va obrir-los les portes de l'adopció. També farà 80 anys de la signatura a San Francisco de la carta en què cinquanta estats posaven les bases de les Nacions Unides.

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va impulsar la reforma legal (Europa Press/Contacto/Roberto Tuero)

A Barcelona, la Fundació Joan Miró celebrarà el cinquantè aniversari, i ja farà 10 anys des que el Barça masculí va guanyar l'última Champions, en vèncer la Juventus per 1 a 3, en un partit jugat a l'estadi olímpic de Berlín.

La institució conserva alguna de les obres més importants del pintor (ACN/Pau Cortina)

Durant aquest mes se celebraran els 150 anys del naixement del novel·lista Thomas Mann, 125 anys del naixement de l'escriptor i poeta Antoine de Saint-Exupéry, i 100 anys del naixement de l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte i de l'actor Tony Curtis.

Així mateix, farà 150 anys de la mort a París del compositor Goerge Bizet, autor de l'òpera Carmen, i 90 anys de la mort en accident d'aviació a Medellín del cantant i actor cinematogràfic Carlos Gardel.


Juliol

Al juliol es commemoraran els 30 anys de l'entrada de les tropes sèrbies a la ciutat bosniana de Srebrenica, on van provocar un èxode massiu dels seus habitants --de majoria musulmana-- i la matança de 8.000 homes.

Dues dones al cementiri de Srebrenica
Dues dones al cementiri de Srebrenica (Europa Press/Danilo Balducci)

El dia 3 es compleixen 90 anys des de la presentació del primer prototip del Volkswagen Beetle, l'escarabat, un dels models més icònics de la història de l'automobilisme.

El vehicle es va començar a produir el 1945 i es van vendre 21,5 milions de la primera generació (Robert Couse-Baker)

Fa 20 anys, el 2005, l'IRA va anunciar en un comunicat que deixava les armes i assumia la via democràtica per assolir els seus objectius de reunificació d'Irlanda, després de 36 anys de lluita armada.

Aquest mes també farà 100 anys del naixement de la novel·lista Ana María Matute, i 150 del naixement del poeta i escriptor Antonio Machado.


Agost

A l'agost farà 200 anys que el regne de Portugal va reconèixer la independència de l'Imperi Brasiler, i en farà 15 que l'aleshores president dels Estats Units, Barack Obama, va pronunciar un discurs al despatx oval de la Casa Blanca en què va donar per acabada la intervenció del país en la guerra de l'Iraq.

El dia 6 d'aquest mes farà 150 anys que va morir a Copenhaguen l'escriptor Hans Crhistian Andersen, famós autor de contes infantils, i el dia 15 farà 125 anys de la mort del filòsof Friedrich Nietzsche.

Barack Obama, al Despatx Oval quan era president dels Estats Units
Barack Obama, al Despatx Oval quan era president dels Estats Units (Domini públic)

Setembre

El dia 2 se celebrarà el 80è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, amb la rendició del Japó després dels bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki. Uns mesos abans, al maig, havia acabat a Europa, així que les celebracions portaran ja un temps quan arribi l'aniversari oficial.

Al nostre país, el 30 de setembre farà vint anys que el ple del Parlament de Catalunya va aprovar el projecte de llei de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, amb els vots favorables de PSC, ERC, ICV i CIU (120) i els vots en contra del PP (15).

Aprovació de l'Estatut d'Autonomia al Parlament, el 30 de setembre de 2005
Aprovació de l'Estatut d'Autonomia al Parlament, el 30 de setembre del 2005

El dia 12 de setembre farà 20 anys que l'Autoritat Palestina va prendre el control de la Franja de Gaza després que l'exèrcit d'Israel l'abandonés definitivament després de 38 anys d'ocupació.

També aquest setembre farà 30 anys que es va col·locar la primera pedra del nou Teatre del Liceu, i en farà 40 que Super Mario corre per rescatar la princesa Peach, en un videojoc que ja és tot un clàssic.

I fa 10 anys, el 2015, els caps d'estat i de govern de 190 països van aprovar en una cimera de l'ONU el programa Objectius de Desenvolupament Sostenible, que fixa una sèrie de reptes per aconseguir en quinze anys, com ara eradicar la pobresa, garantir la universalitat de l'educació o combatre el canvi climàtic.

Hiroshima, després que els Estats Units llancessin la bomba atòmica
Hiroshima, després que els Estats Units llancessin la bomba atòmica (Creative Commons)

Octubre

A l'octubre farà 75 anys de la invasió del Tibet per part de la Xina, i serà el torn de recordar l'aixecament popular que fa 25 anys va posar fi al règim del president Slobodan Milosevic a Iugoslàvia.

També farà 10 anys, des del 2015, que la direcció del Partit Comunista de la Xina va anunciar que deixava enrere la política del fill únic, i permetia el segon fill a les parelles.

A Barcelona, farà 70 anys que l'Hospital de la Vall d'Hebron --batejat amb el nom de Residencia Sanitaria Francisco Franco fins ben entrada la Transició-- va començar a funcionar com a hospital quirúrgic sobre els fonaments d'un antic convent. I l'Espanyol commemorarà el 125è aniversari.

En l'àmbit cultural, el Mercat de les Flors celebrarà el quarantè aniversari com a teatre municipal, mentre que farà 25 anys que va tancar per problemes econòmics la sala de concerts Zeleste, que el mateix any 2000 va reobrir com a sala Razzmatazz.

També es commemoraran el centenari dels naixements de l'actriu Angela Lansbury, l'entranyable Jessica Flecher; i la cantant Celia Cruz.

Aficionats de l'Espanyol, durant un partit d'aquesta temporada al camp de Cornellà-El Prat
Aficionats de l'Espanyol, durant un partit d'aquesta temporada al camp de Cornellà-el Prat (Europa Press)

Novembre

El 20 de novembre farà 50 anys de la mort del dictador Francisco Franco Bahamonde, que va marcar l'inici de la transició cap a la democràcia. En aquest sentit, el govern espanyol preveu un seguit d'actes commemoratius que començaran aquest dimecres sense la presència del rei Felip.

El novembre del 2000, fa 25 anys, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre de Madrid va imprimir els últims bitllets en pessetes, que existien des de feia 126 anys i van ser substituïdes pels euros.

Bitllet de 10_670.000 pessetes amb la cara de Joan Carles I
Bitllet de 10.000 pessetes amb la cara de Joan Carles I (Flickr/PhotoLanda)

També el 2000, a Barcelona, ETA assassinava a trets Ernest Lluch, exministre socialista de Sanitat i membre històric del PSC, al pàrquing del seu domicili. Al cap d'uns dies, més d'un milió de persones es van manifestar a la capital catalana per mostrar el seu rebuig al terrorisme.

Encara al novembre serà el torn de commemorar el centenari del naixement del filòsof Zygmunt Bauman, els 125 anys de la mort del poeta Oscar Wilde, i els 50 anys de l'assassinat a Roma del director de cinema Pier Paolo Passolini.

També farà 15 anys que la web Wilkileaks va donar a conèixer milers de documents secrets del Departament d'Estat dels Estats Units on es revelaven els secrets de la diplomàcia nord-americana, destapant casos de corrupció i espionatge, i en farà 30 de l'estrena de "Toy Story", la primera pel·lícula de Pixar i la primera d'animació creada completament per ordinador.


Desembre

L'1 de desembre de 1955, aquest any en farà 70, Rosa Parks es va negar a asseure's en la part de darrere de l'autobús de Montgomery, Alabama, i es va niciar tot un moviment contra les lleis de segregació als Estats Units.

Al desembre també serà el 80è aniversari de la creació del Fons Monetari Internacional, i farà 10 anys que es va segellar a París un tractat de consens històric en el marc de la Cimera del Clima de l'ONU, que va fixar com a objectiu principal frenar l'increment de la temperatura per reduir l'impacte del canvi climàtic.

El logo del Fons Monetari Internacional
El logo del Fons Monetari Internacional (Europa Press)

Les commemoracions oficials

Al llarg de l'any, la Generalitat commemorarà una sèrie de d'esdeveniments i personalitats per posar-les en relleu i divulgar-ne la memòria. Així, els esdeveniments que s'han marcat a l'agenda són aquests:

Pel que fa a les personalitats, es commemorarà el centenari dels naixements de l'arquitecte Oriol Bohigas, l'escriptor i periodista Francesc Candel, el compositor i pianista Josep Cercós, l'activista antifeixista catalanofrancesa Conchita Ramos, l'expresident de l'Obra Cultural Balear Josep Maria Llompart, l'actriu Mercè Bruquetas, la matemàtica i astrònoma Maria Assumpció Català, l'actriu Josefina Güell i la pionera de l'esquí alpí Pepeta Planas.

També es commemorarà el 150è aniversari del naixement de la compositora i escriptora Maria Lluïsa Ponsa, del compositor de sardanes Juli Garreta, i del pianista Ricard Viñes.

Així mateix, es commemoraran els 50 anys de la mort de la soprano Conxita Badia i de l'historiador, arxiver i arqueòleg Agustí Duran.

ARXIVAT A:
CiènciaMemòria històrica LiteraturaMúsicaCultura popularPolíticaCultura
Anar al contingut