Ann Druyan
Ann Druyan ha estat guardonada per la trajectòria com a divulgadora cientíífica (3Cat)

Ann Druyan, la dona que va enviar els seus batecs i pensaments a l'espai, rep el Premi NAT

El museu de Ciències Naturals de Barcelona reconeix la tasca de l'escriptora, productora i divulgadora científica, i vídua del científic nord-americà Carl Sagan

Marta CatafalActualitzat

La dona que va enviar els seus pensaments i els batecs del seu cor a l'espai fa gairebé 50 anys, Ann Druyan, ha rebut el Premi NAT del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Un reconeixement a una llarga trajectòria dedicada a la ciència, tot i no ser científica. Vídua del científic nord-americà Carl Sagan, Ann Druyan va ser la responsable d'escollir el contingut dels populars discos d'or que la NASA va enviar a l'espai l'any 1977 amb la missió Voyage. Una càpsula en el temps que cinc dècades després continua viatjant més enllà del sistema solar.

"És sorprenent l'èxit de la missió Voyager. Recordeu que l'any 1977, la Voyager va ser prevista perquè ens informés com a molt durant una dotzena anys i gairebé 50 anys després els objectes més llunyans creats mai pels éssers humans continuen responent a les nostres ordres i ensenyant-nos coses sobre els nostres veïns de la galàxia." 


Una càpsula del temps

Més enllà del descobriment de volcans, mars subterranis i de captar imatges del sistema solar, el més curiós de la Voyage són els dos discos de gramòfon que transportava.

L'objectiu d'aquells discos era recollir imatges i sons representatius de la humanitat per informar possibles civilitzacions extraterrestres sobre la vida a la Terra.

Entre les gravacions hi havia melodies, salutacions en diferents idiomes, escenes de la humanitat, de mitjans de transport de l'època. Uns discos que, segons explica Druyan, tenen una vida útil d'entre 1.000 i 5.000 milions d'anys.

Per això, quan a finals del setanta, Ann Druyan li va proposar al seu marit, Carl Sagan, enregistrar les seves ones cerebrals i els seus batecs perquè en un futur extraterrestres de mons llunyans tinguessin alguna possibilitat de desxifrar-los, ell li va dir que endavant. "Mil milions d'anys és molt de temps, em va dir, fes-ho", recorda.

Aleshores, se'n va anar a un hospital de Nova York, on la van ficar en una habitació fosca i petita. Portava els ulls embenats i uns auriculars. "Hi havia uns ordinadors que probablement no tenien la potència de càlcul que tenen els nostres telèfons actualment", explica.

En aquella habitació, Druyan va entrar en una meditació profunda sobre la història del planeta, de l'espècie humana. Va pensar en l'amor, però també en el fet que podem ser egoistes i generosos. Uns pensaments que es van comprimir i segueixen a bord de les sondes espacials.


Aviat una pel·lícula dels missatges de la Voyager

Autora de llibres, productora, aquesta divulgadora científica no ha parat de treballar i, als 75 anys, està produint una pel·lícula sobre la realització del projecte dels missatges interestel·lars Voyager de la NASA i la seva història d'amor amb Carl Sagan. 

Dirigirà aquesta pel·lícula Sebastian Leilo, guanyador d'un Oscar per la pel·lícula "Una dona fantàstica". En aquest moment, estan acabant el guió i preparant la producció.

També prepara un documental sobre la vida de Carl Sagan produïda amb National Geographic.
 

Premi NAT

Ann Druyan és a Catalunya per rebre el Premi NAT del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, dotat amb cinc milions d'euros. Un guardó que distingeix persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de la ciència i han contribuït a la creació de vocacions científiques.

"Estic aclaparada per aquest premi", assegura, i explica que va arribar a la ciència de la mà dels antics filòsofs presocràtics, els primers, diu, en plantejar-se el perquè de les coses. I afegeix: "Desitjo que els més petits siguin científics naturals. Que sempre es preguntin per què."

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut