Anna Gabriel torna de l'exili i es posa a disposició del Tribunal Suprem
- TEMA:
- CUP
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel s'ha presentat per sorpresa aquest dimarts al Tribunal Suprem a Madrid per regularitzar la seva situació processal a Espanya.
Segons han informat fons del tribunal, Gabriel hi ha anat amb el seu nou advocat, Iñigo Iruin, amb la intenció de posar-se a disposició del sistema judicial espanyol.
Després de comparèixer i que l'hagin citada per ser interrogada pròximament, ha quedat en llibertat. En un comunicat penjat a Twitter pel seu grup de suport, Gabriel ha afirmat que fa el pas "per recuperar una llibertat de moviments que mai hauria hagut de perdre":
En el comunicat, diu que continuarà vivint a Ginebra "en coherència amb una sèrie de responsabilitats professionals i personals adquirides", i que ha fet el pas d'acord amb "el context polític i judicial general" i també "per una sèrie de circumstàncies personals".
L'exdiputada, que va marxar a Suïssa a principis del 2018, va ser investigada per un suposat delicte de desobediència, però mai es va arribar a cursar cap euroordre contra ella.
Segons el tribunal, el motiu és que el delicte del qual se l'acusava no comportava presó, només multa i inhabilitació, però que sí que hi havia una ordre espanyola de detenció per obligar-la a declarar, que ara ha quedat desactivada.
L'advocat amb qui ha anat al Suprem, Iñigo Iruin, és el mateix que va defensar l'exconsellera Meritxell Serret quan va tornar de Bèlgica el març del 2021, es va presentar voluntàriament al Tribunal Suprem i després va recollir l'acta com a diputada al Parlament per ERC.
"El dret penal de l'enemic"
Va ser el 17 de febrer del 2018, tres dies abans que estigués citada precisament al Tribunal Suprem, que es va saber que Anna Gabriel era a Suïssa i que no pensava anar a declarar.
Pocs dies després, en una entrevista per TV3, l'exdiputada va explicar que la intenció era denunciar que s'estava aplicant "el dret penal de l'enemic" als líders independentistes que havien promogut el referèndum de l'1-O.
Llavors ja havia contactat amb l'advocat suís Olivier Peter, especialitzat en casos d'extradició, i Benet Salellas va anunciar que Gabriel estava seguint una estratègia definida prèviament per la CUP.
La Fiscalia va reclamar al Suprem que emetés una ordre de recerca internacional, se l'extradís i es dictés presó provisional per a ella, però finalment el jutge Pablo Llarena no la va cursar.
Carrera sindical a Ginebra
Fa 4 anys i mig d'això, i durant tot aquest temps Gabriel ha refet la vida a Ginebra, la ciutat que va escollir i on el juny del 2018 va aconseguir un permís de residència per 5 anys.
Poc després es va afiliar al sindicat Unia, el més important del país, el 2020 va entrar com a interina a la direcció general a Ginebra, i després com a membre de ple dret.
I el novembre del 2021 va convertir-se en la màxima responsable del sindicat en aquesta ciutat, escollida "per una gran majoria" dels afiliats, com a primera dona en aquest càrrec.
- ARXIVAT A:
- CUP Procés català