Annalena Baerbock, la candidata dels Verds que podria ser la nova cancellera alemanya

Despunta entre els candidats per substituir Merkel amb una ambiciosa agenda climàtica. Els sondejos la situen al davant dels candidats, homes, dels partits tradicionals.
Oriol Serra Actualitzat
TEMA:
Alemanya

Annalena Charlotte Alma Baerbock, més coneguda com Annalena Baerbock, té a data d'avui les millors paperetes per esdevenir la pròxima cancellera federal d'Alemanya. El seu nom era desconegut per a la immensa majoria dels alemanys fins fa quatre dies, i no és estrany.

La seva carrera política ha estat meteòrica i el més sorprenent de tot és que ho ha estat sense haver passat per cap càrrec de responsabilitat a cap nivell. Baerbock no té experiència de govern ni a nivell local, ni comarcal, ni regional, ni tampoc federal. Pels seus detractors, aquesta inexperiència és munició per a la crítica. Però ella ho veu com un valor: el de les mans netes i el de la renovació.

Annalena Baerbock vol aportar una nova manera de fer política. Vol trencar amb la política de contenció que ha representat la cancellera Angela Merkel i vol aportar una onada d'aire fresc a la política alemanya. "Per a l'status quo ja es presenten uns altres", va afirmar recentment, en el seu discurs de presentació.

Dins del propi partit, Baerbock també ha escalat posicions a una velocitat molt alta. L'any 2005, quan encara tenia al cap convertir-se en "periodista de guerra", va presentar-se a una plaça d'assistent al Parlament Europeu que acabaria ocupant durant tres anys al servei de l'eurodiputada ecologista Elisabeth Schroedter. Després, de tornada a Alemanya, acabaria esdevenint presidenta de l'Aliança 90 / Els Verds al Land de Brandenburg, càrrec que va ocupar fins el 2013.

Els últims anys, Annalena Baerbock ha compartit el lideratge del partit ecologista amb Robert Habeck. El mes passat, el mateix Habeck va anunciar que finalment que la cap de cartell de cara a les eleccions de setembre seria ella i la decisió ha estat ben rebuda per l'electorat perquè els Verds alemanys encara s'han distanciat més de la CDU, segons les últimes enquestes.

Annalena Baerbock, en una compareixença el mes d'abril (REUTERS / Annegret Hilse)

L'operació Baerbock ha arribat en el moment precís. Justament quan els vents, també els judicials, bufen a favor de l'ecologisme a Alemanya i quan el centre polític alemany fa aigües per tot arreu. La decisió recent del Tribunal Constitucional federal d'exigir al govern la modificació de la llei de protecció del clima perquè no és prou contundent amb l'aplicació de les mesures que han de portar Alemanya al compliment dels Acords climàtics de París ha donat la raó a l'ecologisme alemany, començant pels joves pagesos que van posar la denúncia i acabant pels Verds.

Baerbock també s'ha trobat amb un Partit Socialdemòcrata (SPD) que no aixeca el cap des de fa anys i amb una Unió Cristianodemòcrata (CDU) que ha sortit malparada de les lluites internes pel lideratge, especialment sagnants pel que fa a la pugna pel cap de cartell entre Armin Laschet (CDU) i Markus Söder, president de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), i també pels escàndols de corrupció recents que han acabat amb la dimissió de diversos diputats conservadors.

Cinc mesos de distància amb una cita electoral és molt de temps. Annalena Baerbock i el seu partit hauran de saber gestionar els factors que juguen al seu favor.

El perfil d'Annalena Baerbock s'està dibuixant sobre la marxa de cara a l'opinió pública alemanya, especialment pel que fa a la presentació. La seva oratòria té un punt de frenètic i s'ha posat en mans d'un logopeda. Però el seu contingut és ferm i convincent, fins al punt que l'han lloat alguns dels seus rivals polítics.

L'agenda climàtica dels Verds de Baerbock i Habeck és contundent i ambiciosa: el 2030 Alemanya ha d'haver reduït les emissions de gasos contaminants fins a un 70% respecte a la referència de l'any 1990 (l'objectiu del govern de Merkel és del 55%). També el 2030 els vehicles de combustió han d'haver desaparegut de la via pública a Alemanya.

La resposta pel que fa al finançament també la tenen preparada. Els diners haurien de sortir de les butxaques dels més rics. S'apujarà l'impost sobre la propietat i s'aixecarà el límit de deute. En altres paraules, l'estat obrirà l'aixeta pel que fa a les inversions. Només en educació i investigació, Annalena Baerbock pretén augmentar la partida en 50.000 milions d'euros.

 

 

En l'àmbit personal, Baerbock representa una nova generació d'alemanys. És mare de dues nenes de 6 i 10 anys i gràcies a ella va aparèixer el primer canviador infantil al Bundestag. Viu a Potsdam, des d'on es desplaça cada dia en tren fins a Berlín en un trajecte d'entre 30 i 40 minuts. El seu marit és assessor polític.

Amb 40 anys, Annalena Baerbock esdevindria la cancellera més jove de la història d'Alemanya i seria la segona dona que ocuparia el càrrec.

Va néixer a Hannover, però va créixer en un mas modernitzat a la mateixa Baixa Saxònia i ho va fer en un ambient eminentment ecologista. De ben jove ja va participar en manifestacions contra l'energia nuclear al costat dels seus pares, els quals li van finançar un any d'estudis als EUA.

Va estudiar Ciències Polítiques a Hamburg i un màster sobre drets dels pobles a la London School of Economics.

Annalena Baerbock durant una roda de premsa del seu partit a Berlín (REUTERS /Annegret Hilse)
 

Les seves inicials coincideixen amb l'acrònim "ACAB", molt utilitzat per l'esquerra radical a nivell planetari per referir-se despectivament als cossos policials. Això ha estat motiu d'inspiració a les xarxes i també en alguns programes satírics.

Sigui com sigui, Annalena Charlotte Alma Baerbock s'ha afanyat a criticar els aldarulls violents provocats durant algunes manifestacions de l'1 de maig a Alemanya.

D'ella també se sap que ha dedicat molt temps i esforç a l'esport. Ho ha fet a nivell de competició en la disciplina del trampolí en gimnàstica esportiva i també jugant a futbol. Els seus salts l'han fet volar durant uns segons. Veurem si també la situen durant els pròxims anys a la cancelleria.

 

ARXIVAT A:
Alemanya Eleccions Alemanya Annalena Baerbock
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut