Anticorrupció demana imputar el BBVA per suborn en el cas Villarejo
La Fiscalia veu indicis de suborn, revelació de secrets i corrupció en l'espionatge que l'excomissari hauria fet per frenar una OPA de la constructora Sacyr
La Fiscalia Anticorrupció ha demanat la imputació del BBVA com a entitat jurídica en el cas contra l'excomissari Villarejo. La imputació del banc es fa per presumpte delicte de suborn a funcionari públic, revelació de secrets i corrupció entre particulars. L'objectiu és investigar el presumpte espionatge que l'entitat financera va encarregar a l'aleshores comissari de la Policia Nacional.
L'excomissari va negar que la seva feina consistís en cap mena d'espionatge. Villarejo va explicar que va ser contractat pel BBVA per aconseguir informació que ajudés a la direcció del banc a lluitar contra una OPA hostil de la constructora Sacyr.
José Manuel Villarejo hauria actuat pel BBVA durant 13 anys, entre el 2004 i el 2017, durant la presidència de Francisco González, i a canvi d'almenys 5 milions d'euros.
Dels càrrecs del BBVA cridats a declarar pel cas, només un -l'excap de Riscos i Recuperacions Immobiliàries, Antonio Bejar, va intervenir davant el jutge, per afirmar que la contractació de Villarejo va ser per localitzar morosos.
L'únic dels investigats al qual el jutge va imposar mesures cautelars, a petició de la Fiscalia, va ser l'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, que pagar una fiança de 300.000 euros per evitar la presó.
L'excomissari general de la Policia Judicial i excap de seguretat del BBVA Julio Corrochano (EFE)
Seguiments i accés a dades personals
Anticorrupció manté que la documentació en paper i digital que es va confiscar en els escorcolls del novembre del 2017 i la que ha aportat pel banc "acreditarien que la contractació i els pagaments il·lícits a la mercantil Cenyt, titularitat de l'aleshores funcionari del Cos Nacional de Policia en actiu José Manuel Villarejo Pérez, van afectar diverses àrees sensibles del banc i diversos executius de l'entitat durant un període temporal perllongat."
A més, remarca que les tasques de Villarejo van comportar "ingerència en els drets fonamentals", mitjançant seguiments personals i accés a comunicacions o documentació bancària. I també que alguns directius investigats haurien rebut regals de l'entorn de l'empresa de Villarejo.
L'escrit s'ha presentat al jutjat que porta el cas Tàndem, que investiga actuacions irregulars del comissari jubilat, que està en presó preventiva a Estremera.
La imputació de l'entitat pot acabar amb la imposició de multes i la consegüent erosió de la seva imatge pública. A la borsa, les accions del banc cotitzaven lleugerament a la baixa des de primera hora.