Anticorrupció investiga els reis Joan Carles i Sofia per l'ús de targetes opaques
El rei emèrit no estaria protegit per la inviolabilitat del càrrec, ja que les despeses fetes són posteriors al 2014, any de la seva abdicació
La Fiscalia Anticorrupció estaria investigant el rei Joan Carles i la reina Sofia i alguns dels seus nets, pel suposat ús de targetes bancàries opaques. La situació judicial es complica per al rei Joan Carles I. Quan semblava que la inviolabilitat que té pels fets anteriors a la seva abdicació el podia salvar de ser investigat pel Tribunal Suprem, ara han aparegut fets posteriors al 2014.
Aquest nou front judicial contra el rei emèrit l'ha fet públic aquest dimarts El Diario.es i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha ordenat que les investigacions d'anticorrupció passin immediatament a la Fiscalia del Suprem. Delgado també ha demanat una inspecció interna perquè s'investigui una presumpta filtració d'informació sobre el cas i comprovar les condicions de custòdia i accés als documents.
Les targetes de crèdit que investiga la Fiscalia Anticorrupció estarien vinculades a un compte a l'estranger on no hi ha de titular cap dels membres de la família reial espanyola que se'n beneficiaven: Joan Carles, Sofia i alguns dels seus nets.
El més rellevant judicialment és que s'investiguen despeses del 2016 al 2018, és a dir, posteriors a l'abdicació, de manera que en aquest cas sí que es podria imputar el rei emèrit perquè ja no estava protegit per la inviolabilitat. Unes despeses que podrien ser constitutives, com a mínim, d'un delicte fiscal, perquè es tracta d'increments de renda no declarats superiors als 120.000 euros per exercici.
Segons el diari digital, la Fiscalia Anticorrupció, que ha estat investigant aquestes targetes opaques des de fa un any, ha enviat comissions rogatòries, o sol·licitud d'informació i col·laboració, a jutjats de diversos països. Segons publiquen, entre els beneficiaris de les targetes no hi hauria ni el rei Felip VI, ni la reina Letícia ni les seves filles, Leonor de 15 anys i Sofia de 13.
Afegeixen que la investigació ja ha permès identificar dos individus vinculats a la trama: un ciutadà mexicà i un comandament de la Guàrdia Civil. Entre les despeses carregades a la targeta de la reina Sofia, apareixen diversos viatges a Londres.
La Fiscalia del Tribunal Suprem ja va assumir fa cinc mesos unes altres diligències sobre el rei emèrit, el cas de les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, que podrien ser arxivades perquè en aquest cas els fets sí que són anteriors al 2014, data de l'abdicació del monarca.
Aquest dilluns es van complir tres mesos que el rei emèrit va fugir d'Espanya -actualment es troba a Abu Dhabi-, assetjat pels casos de corrupció.