Antifrau reclama un protocol clar per als sanitaris que han d'administrar la vacuna (ACN / Albert Segura Lorrio)

Antifrau reclama perseguir els que se salten l'ordre de vacunació de la Covid

Afirma que les irregularitats no poden quedar impunes i proposa sancions fins i tot penals

Laura GalanActualitzat

L'Oficina Antifrau recomana a les administracions establir mecanismes de control perquè no s'administri la vacuna de la Covid a persones a qui encara no els toca. Si passa, proposa que es persegueixi i, si cal, que se sancioni.

"Les irregularitats comeses no poden quedar sense resposta", afirma contundent Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. 

Gimeno ha argumentat que s'ha d'anar més enllà de la "sanció social" perquè les vacunes s'han comprat amb diners públics i estan sota la responsabilitat i control de les institucions, amb una funció clara de salut pública.

"Hem de donar el missatge que quan un càrrec públic rep una vacuna de manera irregular s'ha d'investigar", ha insistit en una roda de premsa aquest dimarts.
 

Segons Miguel Ángel Gimeno, les conseqüències de no actuar seran de més alarma social, de desprestigi de les institucions i de desconfiança de la ciutadania.

La necessitat d'un protocol clar per als sanitaris que han d'administrar la vacuna és una de les recomanacions de l'Oficina Antifrau. És a dir, que els sanitaris sàpiguen com actuar quan, per exemple, no han assistit a la cita totes les persones cridades.

En les primeres setmanes de vacunació, un dels principals problemes amb què es van trobar les infermeres era què havien de fer amb el vaccí sobrant del vial, que es podia aprofitar com una sisena dosi.
 

"Ens hem adonat que hi ha manca d'un mecanisme que estableixi les pautes detallades", explica Gimeno.

Fa unes setmanes, Salut va donar la indicació de no obrir nous vials en cas que hagin de sobrar dosis.

En aquest vídeo pots escoltar les reflexions del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya:

 

 

L'Oficina Antifrau demana que els sanitaris tinguin un canal de comunicació ràpid via telefònica, perquè puguin consultar amb comitès de metges com actuar en situacions imprevistes.

De moment, Antifrau, que no té potestat sancionadora, investiga un parell de casos. La vacunació a familiars d'infermeres d'una residència de les Terres de l'Ebre quan encara no els tocava ha estat un dels casos a Catalunya de possibles irregularitats en l'administració de la vacuna.
 

A l'estat espanyol fa poc han transcendit casos més mediàtics que s'haurien saltat el protocol de vacunació, com membres de l'exèrcit i el seu cap, i també càrrecs com els consellers de Ceuta i Múrcia.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut