Madrid

Anul·len la condemna a Ana Botella per vendre pisos protegits a un fons voltor

El Tribunal de Comptes ha revocat la condemna per dos vots, de dos consellers proposats pel PP, contra un

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes ha revocat la condemna a l'exalcaldessa de Madrid Ana Botella i al seu equip de govern per la venda de 18 promocions d'habitatge de l'EMVS, l'Empresa Municipal de Vivenda de Madrid a un fons voltor.

En total, es van vendre 5.315 immobles protegits al grup societari Fidere, societat d'inversió immobiliària del fons Blackstone, el 2013.

La decisió reverteix la sentència inicial, del desembre passat, que quantificava el perjudici ocasionat a l'empresa municipal en més de 25 milions d'euros per l'operació i obligava els acusats a tornar "solidàriament" més de 22 milions d'euros.

La sentència, ara revocada, considerava que la venda es va fer amb "opacitat, sense concurrència d'altres interessats i a un "preu injustificadament reduït".

 

Dos vots contra un

L'absolució de Botella i els seus 7 regidors s'ha decidit per dos vots contra un. Dels tres membres que conformen la sala, els dos vots favorables han estat dels dos consellers proposats pel PP, Margarita Mariscal, exministra d'Aznar, marit d'Ana Botella, i José Manuel Suárez Robledano. Els dos consideren que la venda "es va atenir a la legalitat".

El vot particular contrari a l'absolució ha estat de Felipe García, proposat pel PSOE. García sosté que l'operació va ser "lesiva" per al patrimoni madrileny i per a les famílies que van haver de marxar dels habitatges protegits, "un col·lectiu especialment vulnerable". El conseller creu que el procediment no va complir els principis de "publicitat, concurrència, transparència i objectivitat" i que s'haguessin hagut de fer almenys tres taxacions per fixar un preu fonamentat.

El Tribunal de Comptes rebutja, a més, el recurs d'apel·lació de l'EMVS que denunciava la seva disconformitat en el preu màxim de l'operació de venda i el criteri per determinar el dany públic. El tribunal i la Fiscalia accepten les al·legacions presentades pels regidors de l'equip de Botella.

 

 

Una operació immobiliària "no qüestionada"

La sentència absolutòria d'aquest dimecres considera que l'operació de l'equip municipal es va fer mitjançant concurs públic, amb un pla de viabilitat financera que no es va "impugnar" i descarta que es produís una "negligència greu". L'òrgan es refereix a diversos informes, entre els quals el d'Intervenció Municipal, que "no van qüestionar l'operació immobiliària" ni s'hi van oposar.
 

La sentència utilitza el context econòmic de la crisi com a argument:
 

"Els preus de la vivenda acumulaven anys de caigudes continuades. La EMVS havia tret a subhasta desenes de pisos el 2011 i el 2012, però el procediment va ser ineficaç perquè les ofertes van ser baixes i escasses"

 

La demanda original de l'operació davant del Tribunal de Comptes el va fer l'Ajuntament de Madrid governat, el 2017, per Manuela Carmena, d'Ara Madrid i ara governat per PP i Cs. L'Ajuntament de Carmena va facilitar informes que xifraven en 249 milions el preu dels immobles, que es van vendre al fons voltor per 128 milions.

La decisió del Tribunal de Comptes es pot recórrer només davant del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut