Persones al carrer, a l'Havana, ja de nit, durant l'apagada (Reuters/Norlys Perez)

L'apagada total a Cuba continua en fracassar l'intent de reactivar el sistema elèctric

L'illa es va quedar sense electricitat aquest divendres per una avaria en una central termoelèctrica

Redacció/AgènciesActualitzat

L'illa de Cuba es troba sense electricitat des d'aquest divendres al matí. El sistema elèctric del país es va col·lapsar totalment per culpa d'una avaria en una central i, malgrat els intents de recuperar el servei, aquest dissabte encara no han aconseguit reactivar-lo.

Durant la jornada d'ahir, es va començar a subministrar corrent a certes àrees del país, amb l'objectiu d'anar-les ampliant i connectant entre si. 

El director general d'Electricitat del Ministeri d'Energia i Mines, Lázaro Guerra, va assegurar que havia començat un procés "d'arrencada", tot i que va reconèixer que trigaria a normalitzar-se.

De totes maneres, aquest dissabte al matí el sistema ha caigut per segona vegada i a hores d'ara els més de 10 milions de cubans encara estan sense llum.


La central de Guiteras, avariada

L'origen de l'apagada és en una avaria a la central termoelèctrica de Guiteras, una de les més grans del país. Els tècnics van haver de desconnectar aquesta infraestructura, que fa més de quaranta anys que està activa, de la resta del sistema.

El Ministeri d'Energia i Mines de Cuba va reconèixer que hi havia "zero cobertura energètica nacional". I el president cubà, Miguel Díaz-Canel, va afirmar que el govern està "dedicant absoluta prioritat" a solucionar-ho.

Persones reunides en una plaça de l'Havana, al capvespre, durant l'apagada (Reuters/Norlys Perez)


Els generadors propis, l'única font d'energia

Carla Basagaña, turista catalana que es troba a Viñales, a l'oest de Cuba, ha explicat al 324.cat que el seu hostal també s'ha quedat sense electricitat. "Vivim més en apagada que amb llum", ha assenyalat.

Els únics moments que disposen d'electricitat, ha afegit, és quan els propietaris de l'hostal engeguen "de tant en tant" un generador que funciona amb gasolina.

Així doncs, els únics establiments que tenen llum arreu del territori són els hotels, cases i restaurants amb generador propi. 


Apagades freqüents, però no tan greus

Els talls en el subministrament elèctric són habituals a Cuba des de fa anys, i sovint duren més de 10 hores al dia. Des de finals d'agost, la situació ha empitjorat, igualant els moments més crítics de l'estiu del 2021 i 2022.

Aquest dijous, una nova apagada va afectar el 51% del país, el màxim del 2024.

Un carrer de l'Havana a les fosques (Reuters/Norlys Perez)

Per a aquest divendres es preveia una incidència semblant, i les autoritats cubanes ja havien paralitzat totes les activitats laborals no essencials, des de l'agenda dels ministres fins a les escoles. El primer ministre, Manuel Marrero, havia advertit que el país està passant per una "emergència energètica".

Però l'afectació ha acabat superant tots els pronòstics i ha acabat sent de tot el sistema. 

Fa dos anys, el setembre del 2022, es va produir una situació similar de "zero producció" després del pas de l'huracà Ian -de categoria tres- per l'extrem occidental de l'illa. Això va provocar un desajust de greus dimensions que va deixar el país a les fosques. La recuperació va trigar uns quants dies.


Els motius de la crisi energètica

Cuba està immersa en una greu crisi energètica pel dèficit de combustible, fruit de la falta de divises per importar-lo. A més, les seves set centrals termoelèctriques són obsoletes per la falta d'inversions i manteniment.

Veïns de l'Havana conversen al carrer durant l'apagada elèctrica (Reuters/Norlys Perez)

El govern cubà ha llogat els últims anys diverses centrals elèctriques flotants per a atenuar la falta de capacitat de generació, però no ha aconseguit solucionar el problema.

A banda, les entregues que arriben a Cuba des de països aliats --Veneçuela, Rússia o Mèxic-- han disminuït significativament aquest any. Només Veneçuela, proveïdor clau, les ha reduït a la meitat.

L'executiu de Díaz-Canel també culpa l'embargament comercial dels Estats Units i les sancions que va imposar Trump de les dificultats actuals a l'hora de comprar combustible i peces de recanvi per les plantes de petroli. 

 

ARXIVAT A:
Cuba
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut