#Apagoncultural de 48 hores a la xarxa: La cultura, contra la manca de mesures de suport
Imatge de la campanya #Apagoncultural de la Unión de Actores y Actrices

L'amenaça d'un #Apagoncultural de 2 dies a la xarxa força el govern espanyol a escoltar el sector

La Unió d'Actors i Actrius desconvoca la iniciativa amb què reclamava mesures urgents per a "més de 700.000 persones que no podran accedir a les prestacions de desocupació"

Actualitzat

La tempesta sobre la falta de mesures per al sector cultural durant la crisi del coronavirus ha acabat amb una reacció del govern espanyol. Aquest divendres, la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, ha anunciat que assistirà a una reunió, juntament amb el ministre de Cultura, amb representants del sector i de la indústria cultural, per "estudiar la seva singularitat perquè puguin beneficiar-se de les mesures generals".

D'aquesta manera, el govern sembla haver aturat les crítiques del sector cultural, així com també la campanya #Apagoncultural, que s'havia iniciat divendres i tenia la intenció d'allargar-se 48 hores, fins dissabte. 

La Unió d'Actors i Actrius de l'estat, organitzadors de la campanya online, ha decidit "donar un vot de confiança" i esperar "que les seves paraules es facin realitat":


La iniciativa sorgia com una protesta en contra del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes. Representants culturals demanaven un #Apagoncultural de 48 hores a les xarxes entre divendres i dissabte. Una aturada virtual per reivindicar el paper de la cultura durant el confinament i reclamar unes mesures específiques "immediates" per pal·liar les pèrdues econòmiques dels seus treballadors. 

La proposta era que, des d'aquest divendres fins a les 12 de la nit de dissabte, no es publiqués ni es compartís cap contingut cultural a les xarxes socials. És a dir, que es deixessin de pujar el continguts teatrals, musicals, cinematogràfics o museístics que tant s'estan consumint aquests dies de quarantena.

Per aconseguir-ho, la Unió d'Actors i Actrius de l'estat va fer una crida a sumar-se a aquesta iniciativa a tota la professió per "aconseguir el major impacte possible i que la cultura no estigui present aquests dies a les xarxes socials".


La protesta naixia després de les declaracions de Rodríguez Uribes aquest dimecres, quan s'havien d'anunciar les mesures econòmiques que el govern prenia en aquest sector. El titular de Cultura del govern espanyol, però, va manifestar que no era el moment d'activar recursos per al sector:

"Ja arribarà el moment d'impulsar i reimpulsar per a la cultura i l'esport. Avui toca pensar en els malalts, com salvar-los la vida i parar el virus".


Les paraules del ministre no van agradar al sector cultural, que l'ha criticat durament a través de les xarxes socials.

El principal sindicat professional d'actors d'àmbit estatal, la Unió d'Actors i Actrius, considerà "inadmissible" que el Ministeri de Cultura "segueixi ajornant" les mesures de suport per al sector cultural gairebé un mes després de l'esclat de la crisi del coronavirus.

En un dur comunicat van censurar la compareixença que el ministre José Manuel Rodríguez Uribes va realitzar dimecres per anunciar que no hi hauria, encara, un "paquet de mesures" específiques.

El sindicat reitera que la cultura no necessita mesures "a posteriori" sinó "ara mateix", per a més de 700.000 persones que treballen en la indústria cultural, les quals "no podran accedir a les prestacions de desocupació":

"Els intèrprets no volen un tractament especial, ni a favor, volen tenir els mateixos drets que la resta de treballadors i treballadores".

"El govern abandona el sector, que representa un 3% del PIB, a la seva sort en declarar que no prendrà mesures específiques per als seus professionals".

Precisament, aquesta setmana, José Manuel Rodríguez Uribes ja es va reunir telemàticament amb una trentena de representants de tots els sectors culturals per avaluar "l'efectivitat i la implantació" en el món cultural de les mesures del govern espanyol davant la crisi del coronavirus. Ara, però, li demanen que se segueixin valorant les 52 mesures que diversos actors culturals van proposar-li, per poder donar una resposta real i eficaç.


El comunicat de la Unió d'Actors i Actrius recordava al ministre que "altres països" ja han pres mesures específiques per a la cultura, i posaven l'exemple de França. "Ens estan portant directes a la deriva", conclou el secretari general del sindicat, Iñaki Guevara.

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) també es va sumar a la campanya #Apagoncultural i la seva versió en català #Apagadacultural. L'entitat considerava que les declaracions del ministre van mostrar el sector davant l'opinió pública com un col·lectiu egoista per proposar mesures unilaterals per afrontar la crisi sense tenir present la resta de la societat. "Això, a més de profundament injust, no és cert", afirma l'AADPC.


En aquest sentit, l'AADPC ha recordat que creadors de tota mena ofereixen aquests dies continguts a les xarxes de forma gratuïta, i que la població consumeix cultura per combatre "l'ansietat" de l'estat d'alarma.

D'altra banda, l'Acadèmia Catalana de la Música ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el cessament "immediat" del ministre de Cultura. L'acadèmia recorda que fins ara s'han suspès 30.000 actes i es comptabilitzen pèrdues per valor de 130 milions d'euros entre el març i el maig.
 

I el plenari del Consell Nacional per la Cultura i les Arts (CoNCA) ha mostrat "decepció" i "profunda preocupació" per les declaracions de José Manuel Rodríguez Uribes. Per aquest motiu, l'ens demana a totes les administracions la "màxima implicació" i "celeritat" en l'adopció de mesures que pal·liïn els efectes de la Covid-19 entre els artistes, empreses i associacions del sector.

Unes quaranta associacions, organitzacions i institucions culturals es van adscriure a l'aturada virtual #Apagoncultural, com també ho van fer a títol particular actors, actrius o músics. En són un exemple l'Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana, Actors i Actrius Professionals Valencians, els madrilenys Teatro del Barrio i el Teatro Kamikaze, l'Ateneu de 9 Barris, els teatres Gaudí i Maldà, la productora audiovisual Hypnos Films, la productora teatral Ventrículo|Veloz Producciones i els grups de música El pot petit i Obeses, així com els actors Alba Flores, Ignasi Guasch, Gorka Otxoa.

ARXIVAT A:
Coronavirus Cultura
Anar al contingut