Aparició excepcional de Khamenei, que crida a la unitat de tots els musulmans contra Israel

El líder suprem iranià ha dirigit la pregària del divendres per primer cop en cinc anys, per homenatjar Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah mort per Israel
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

Aparició insòlita del líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, aquest divendres a la gran mesquita Imam Khomeini de Teheran.

Feia gairebé cinc anys que Khamenei no dirigia la pregària dels divendres. L'última vegada, el gener del 2020, ho va fer per homenatjar el general Qassem Soleimani, de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, assassinat a Bagdad pels Estats Units.

Aquesta vegada ho ha fet per honorar Hassan Nasrallah, assassinat divendres de la setmana passada en un bombardeig d'Israel a Beirut.

L'aparició en públic de Khamenei, davant de milers de fidels i funcionaris del govern iranià, és més sorprenent encara tenint en compte que havia passat la setmana amagat en un lloc segur des que dimarts l'Iran va atacar Israel amb gairebé 200 míssils balístics.

Un atac que Khamenei ha dit que és "completament legal i legítim", en defensa pròpia contra un país agressor.

"Va ser el càstig mínim que podem fer sobre els sorprenents crims d'aquest règim [Israel]", ha afegit.

Durant el seu parlament, Ali Khamenei ha sostingut el canó d'un fusell (Reuters/WANA West Asis News Agency)

"La resistència a la regió no recularà ni amb l'assassinat dels seus líders", ha afegit el líder suprem iranià, abans d'assegurar que l'Iran "no posposarà ni actuarà amb precipitació per complir amb el seu deure" d'enfrontar-se a Israel, mentre sostenia el canó d'un fusell que tenia a la seva esquerra.

No ha fet, de tota manera, cap amenaça concreta.

La compareixença pública de Khamenei arriba tres dies abans del primer aniversari de l'atac sense precedents de Hamas en territori israelià, detonant de l'actual escalada.

Es dona la circumstància que entre els assistents a l'arenga de Khamenei hi havia Sayyed Abdallah Safieddine, representant de Hezbollah a l'Iran i germà de Hashem Safieddine, suposat nou líder de la milícia xiïta libanesa, que era un dels objectius de l'onada de bombardejos contra Beirut d'aquesta matinada.

Ara per ara, ni Hezbollah ni Israel han confirmat que Hashem Safieddine sigui mort viu.

Seguiment multitudinari de la intervenció de Khamenei a la mesquita Imam Khomeini (Reuters/WANA West Asia Agency)

A banda d'exhibir un fusell al seu costat, Khamenei ha parlat en àrab per mirar de reafirmar la seva autoritat davant de Hamas i Hezbollah, els seus aliats al Líban i a Palestina.

I ha fet una crida als països de la regió a unir-se contra l'enemic comú:

"L'enemic de la nació iraniana és l'enemic de la nació palestina, el mateix enemic de la nació libanesa, el mateix govern és l'enemic de la nació iraquiana, l'enemic de la nació egípcia, l'enemic de la nació siriana, l'enemic de la nació iemenita, l'enemic és un, les formes de l'enemic en els diferents països són diferents."

Als 85 anys, Khamenei ja no té el to agressiu i enèrgic de temps enrere, i és conscient que tampoc gaudeix del suport popular de fa unes dècades.

Els iranians, mentrestant, contenen la respiració davant el temor per una possible guerra amb Israel que podria afegir més caos a una situació marcada per l'opressió política i l'ofegament econòmic causat per les sancions internacionals i la corrupció.

ARXIVAT A:
Estats Units Pròxim Orient Iran Israel Líban
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut