Apicultors denuncien mel sospitosa de ser fraudulenta: com saber si és autèntica

Centenars d'apicultors es concentren a Madrid, Lisboa i París contra les importacions de mels de baixa qualitat o xarops importats de països de fora de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Apicultors catalans i de la resta de l'Estat s'han concentrat aquest dimarts a Madrid davant la seu de la Unió Europea. Simultàniament s'han fet concentracions a Lisboa i París.

El sector es veu tocat de mort amb la competència de mels de baixa qualitat o xarops importats d'altres països de fora de la UE. I volen una normativa europea que protegeixi tant els productors com els consumidors locals dels productes barats i de baixa qualitat. 

Segons una investigació de la Comissió Europea, un 46% de les mels importades que circulen per Europa són sospitoses de ser fraudulentes. Davant d'aquest elevat percentatge, com podem saber si estem comprant una mel autèntica? 


L'etiqueta 

El primer en què ens hem de fixar és en l'etiqueta. En la mel que no està barrejada amb xarop de glucosa o fructosa, hi diu "100% mel"

"El consumidor molts cops no sap què consumeix. Hi ha cases que fan trampes i a l'etiqueta hi posen 'edulcorant amb mel'", denuncia a Catalunya Ràdio el productor Rafel Muria, del Perelló. 

Pel que fa a l'origen, la normativa estableix que, quan una mel s'hagi elaborat a partir de mels de diferent procedència, s'haurà d'indicar en l'etiquetatge el país o països d'origen. I si prové d'un únic país, també és obligatori indicar-ho en l'etiqueta. Així, la mel "100% espanyola" o "100% nacional" es pot identificar de manera clara.


El preu 

Un altre indicador és el preu: els apicultors asseguren que cal desconfiar de les mels que valen al voltant de 5 o 6 euros el quilo. "Si és només mel, és molt difícil que a aquest preu pugui ser rendible", explica al programa "Tot es mou" Txema Magro, abellaire del servei d'apicultura de la Fundació el Maresme.

Una mel bona sol estar entre els 10 o 11 euros el quilo com a mínim, tal com exposa Magro i també el coordinador del sector apícola d'Unió de Pagesos, Josep Maria Claria.

Un apicultor revisant un rusc (iStock)

Comprovació amb vinagre o amb calor

Un cop la tenim a casa, una manera de comprovar si estem davant d'una mel 100% natural és posar-hi a sobre una mica de vinagre. "Si hi ha un percentatge de glucosa o fructosa, farà una petita efervescència. Si no la fa, és que és mel d'origen 100% floral", subratlla Magro. 

Una altra prova seria la calor. Si la mel s'escalfa i s'hi posa una flama a sobre, podria arribar a sortir flama de la mateixa mel. "Perquè si és autèntica, té una gran quantitat de combustible", afegeix l'abellaire del Maresme. 
 

La densitat i la qualitat tenen alguna cosa a veure? 

Els apicultors destaquen que les mels que tenen un envàs que permet servir-la a gotes han estat pasteuritzades o tractades per evitar que els sucres cristal·litzin. És a dir, si va en aquest tipus d'envàs, no estem davant d'una mel crua i completament natural i, per tant, tampoc tindrà totes les propietats de la mel.

"La nostra mel mai la trobarem en aquest format, perquè simplement surt del rusc i es fa el centrifugat" abans d'envasar-la, ha explicat Magro. 


Com evitar que la mel natural cristal·litzi? 

En un inici, la mel, quan es treu del rusc, és fluida. "Si no volem que es doni la cristal·lització, hem de pensar que els sucres comencen a lligar als 16 graus de temperatura", exposa l'abellaire.

Per això, dona un truc: "Posar-la a la nevera acabada de comprar, quan encara està fluida, per evitar que estigui per sobre de 16 graus i es mantingui fluïda i no es lliguin els sucres." 

I què fem si ja ha cristal·litzat?

En aquest cas, si volem que torni a estar fluida, s'hauria d'escalfar, al bany maria, per exemple. Ara bé, l'abellaire no ho recomana perquè aleshores la mel crua perd propietats. 


Què demanen els apicultors? 

Per controlar els succedanis o les mels rebaixades amb xarops que arriben al mercat, els apicultors volen que "hi hagi més controls en duanes i que hi hagi un laboratori en l'àmbit europeu per poder detectar aquests fraus", tal com reclama Josep Maria Llorens, de la JARC. 

Concentració d'apicultors a Madrid aquest dimarts (EFE)

Els magatzems plens de mel

"Espanya és el primer productor de mel d'Europa i la qualitat del nostre producte és boníssima", relata Muria. Però, arran de les importacions de mel fraudulenta, molts apicultors locals tenen un munt de mel de qualitat als magatzems que no poden vendre perquè "entra molta mel d'una qualitat i un preu molt inferior". 


Els conreus i les abelles

D'altra banda, Muria també recorda que el treball de pol·linització de les abelles és necessari per mantenir els conreus: "Si no hi ha abelles als conreus, no hi haurà pomeres ni presseguers." 

El sector amenaça amb més accions de protesta si no hi ha un canvi en la regulació que protegeixi millor els productors europeus.  

 


 

ARXIVAT A:
AgriculturaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut