Aportar aigua regenerada al tram final del Llobregat per evitar que un dia el vegem sec

L'Agència Catalana de l'Aigua, en coordinació amb el Departament de Salut i l'AMB, ha començat les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del riu Llobregat

Les reserves d'aigua als embassaments de Catalunya ara estan en un minso 31%. Justament la meitat que l'any passat en aquesta mateixa època. I aquesta tardor passada ha estat la més seca que ha mesurat mai l'Observatori Fabra de Barcelona.

En Jordi Molist, director de l'àrea d'abastament d'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua, assegura que "portem dos anys consecutius de sequera batent rècords amb els cabals naturals dels rius sota mínims històrics. És una situació molt greu".

En situacions d'alerta com la que vivim, es comencen a provar solucions innovadores, com ara agafar l'aigua del clavegueram de l'àrea metropolitana, depurar-la i afegir-hi un tractament extra per regenerar-la.

L'Agència Catalana de l'Aigua, en coordinació amb el Departament de Salut i l'AMB, ha començat les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del Llobregat, a Molins de Rei i a Sant Joan Despí. L'objectiu és augmentar el cabal d'aigua del riu, que després es potabilitzarà a la planta de Sant Joan Despí, com explica Molist:

"L'aigua, a l'Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) del Prat del Llobregat, passa per un procés fisicoquímic, un altre de filtració i un de desinfecció per raigs ultraviolats per aconseguir una aigua totalment transparent, una aigua nova que té plenes garanties sanitàries per a qualsevol ús que se'n vulgui fer. Es pot utilitzar per regar zones verdes, per recarregar els aqüífers... I aquestes proves també van bé per incrementar la quantitat d'aigua que baixa de manera natural pel riu i, per tant, tenir més recursos per a l'abastament."

Ara, des d'una canonada de 17 quilòmetres de llargada, des de l'ERA del Prat, es bombegen 400 litres d'aigua regenerada per segon, que van a parar a un tram del riu a Molins de Rei. I d'aquí un mes, se'n bombejaran 800 litres per segon, pràcticament el contingut d'una piscina olímpica.

Però si d'aquí uns mesos es continua agreujant la sequera i les reserves dels embassaments entren en un escenari d'emergència, n'incrementaran l'aportació fins al punt que la meitat del cabal del riu serà d'aigua regenerada.

Actualment, l'aigua que baixa pel riu Llobregat ve dels embassaments i s'ajusta a les necessitats de la població de l'àrea metropolitana. De fet, el 100% del cabal s'utilitza per a l'abastament de l'àrea metropolitana de Barcelona per fer aigua potable. Sense aquesta aigua, veuríem el Llobregat sec.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut