Pisos adquirits per l'Incasòl a Reus, pensats per destinar-los a lloguer social (ACN/Neus Bertola)

S'aprova tramitar la llei per regular els lloguers de temporada, ara sí amb el vistiplau de Junts

A diferència del setembre, Junts ha votat a favor de prendre en consideració la llei per regular els lloguers de temporada i d'habitacions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Quan fa tres mesos exactes que Junts va votar en contra que es tramités la proposició de llei per regular els preus dels lloguers de temporada i d'habitacions, aquest dimarts ha donat el vistiplau per debatre-la.

El canvi de parer del partit liderat per Carles Puigdemont ha permès que el ple del Congrés hagi aprovat la presa en consideració d'aquesta llei per 176 vots a favor i 169 en contra.

Com ha remarcat diverses vegades la diputada de Junts Marta Madrenas, el vot afirmatiu respon només a la predisposició a debatre i negociar la llei, i no és pas un aval per aprovar-la:

"No pressuposin ni per un instant un sí de Junts a aquest text; avui l'únic que fem és obrir la porta a negociar, res més, però tampoc res menys."

Junts justifica el canvi de parer perquè el text ara contempla el blindatge de les competències de Catalunya, i també que la durada màxima dels contractes de temporada sigui de nou mesos en comptes de sis.

Blocs de pisos al barri de Sants de Barcelona (ACN/Laura Rodríguez)

La proposició de llei, que s'origina en una proposta del Sindicat de Llogateres que han fet seva els partits del govern espanyol, regula els preus dels lloguers de temporada per evitar pujades excessives.

També exigeix al propietari que justifiqui documentalment la necessitat que el contracte sigui temporal, i introdueix una "presumpció general" a favor dels contractes de lloguer habituals.

Gala Pin, diputada de Sumar, ha afirmat que la ciutadania "n'està farta" i ha reclamat que se solucioni "una problemàtica transversal" que està afectant molta gent:

"Qualsevol fons voltor o especulador paga menys per un habitatge que qui el necessita, i això s'ha d'acabar."

Per part d'ERC, Pilar Vallugera ha recordat que la votació d'aquest dimarts només és una presa en consideració de la llei, i que, en qualsevol cas, trigarà a produir efectes:

"Tenim un hemicicle que en polítiques econòmiques és de dretes. Què fem avui? Tapar els forats de la llei d'habitatge."

Va ser el 17 de setembre quan s'havia d'aprovar l'admissió a tràmit de la proposició de llei, però a l'últim moment Junts, que s'havia compromès a abstenir-se, va decidir votar-hi en contra.

Va argumentar que sis mesos era un període massa curt, i també va assegurar que s'envaïen les competències de Catalunya i que la llei "criminalitzava" els propietaris.
 

Com hem arribat fins aquí?

L'habitatge és la principal preocupació de la ciutadania de Catalunya, segons l'últim CEO, però la situació que es viu ara ve de molts anys enrere.

Aquest reportatge del "Telenotícies vespre" analitza com ha estat la política immobiliària a l'estat espanyol, des del franquisme fins a l'actualitat:


L'habitatge centrarà bona part dels continguts informatius de TV3. Tant el "Telenotícies comarques" com el "Telenotícies migdia" tractaran el tema, però tindrà un protagonisme especial al "Telenotícies vespre". Serà un informatiu especial dedicat a l'habitatge, amb l'accent a diferents punts de Catalunya i, en directe, des d'un edifici de promoció pública.
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge Congrés dels Diputats
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut