Aprovats els nous objectius de dèficit amb el vot en contra de Catalunya
El Consell de Política Fiscal i Financera aprova la proposta d'Hisenda de donar un any més de marge als territoris perquè arribin a l'estabilitat financera i fixar el dèficit zero per al 2019
El ministre en funcions d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amenaça d'aplicar mesures coercitives a les comunitats autònomes que van incomplir el dèficit el 2015 i que al llarg d'aquest divendres encara no li hagin notificat de quina manera compensaran la desviació als comptes.
Durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous, Montoro ha recordat als consellers autonòmics que han de respondre la carta que ell els va enviar ara fa algunes setmanes. Els ha donat de marge fins aquest divendres i els ha advertit que, si no ho fan, començarà a aplicar les mesures coercitives que preveu la llei d'estabilitat pressupostària:
"hem posat en marxa un procediment coercitiu i en funció de la gravetat de la manca de resposta realment hauríem d'anar fent les aplicacions previstes a la llei d'estabilitat"
El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dijous ha aprovat els nous objectius de dèficit per aquest any i el període 2017-2019. Ho ha fet, però, amb el vot en contra de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que s'han oposat tant a l'objectiu de dèficit per aquest 2016 com per a l'increment del sostre de dèficit per al període 2017-2019. En les dues votacions, les úniques autonomies que han votat a favor han estat les set que governa el PP.
Per aquest 2016, Hisenda va fixar la setmana passada un augment de l'objectiu de dèficit autonòmic del 0,3 al 0,7%. Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han estat els tres únics territoris que han votat en contra del nou objectiu de dèficit per a aquest any.
Aquest increment està pendent de la decisió final que adopti Brussel·les sobre la demanda del govern en funcions de Mariano Rajoy, que vol que li flexibilitzi el seu objectiu de dèficit per al 2016 del 2,8% fins al 3,6% del PIB. Aquestes 8 dècimes de marge són les que Madrid ha decidit repartir, a parts iguals, entre les comunitats i la Seguretat Social.
En el cas de la Generalitat, l'increment de l'objectiu de dèficit suposa la possibilitat de disposar de 800 milions d'euros addicionals el 2016 respecte a l'anterior objectiu. A més, també obre la possibilitat d'acostar-se al compliment del llindar marcat el 2016 després de registrar un dèficit del 2,7% l'any 2015, quan l'objectiu era de l'1,3%.
Dèficit zero el 2019
A la reunió del CPFF, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha plantejat a les comunitats autònomes que tenen fins a l'any 2019 per assolir l'equilibri pressupostari, és a dir, el dèficit zero. El ministeri ha marcat els objectius de dèficit d'un 0,5% del PIB per a l'any vinent i i un 0,3% el 2018. La proposta d'Hisenda implica donar un any més de marge als territoris perquè arribin a l'estabilitat financera, i més marge també durant el recorregut. Fins ara l'objectiu era del 0,3% per aquest any -ja modificat-, del 0,1% el 2017 i del 0% el 2018.
A la trobada d'aquest dijous, hi ha participat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a diferència de l'anterior, en què la Generalitat va estar representada pel conseller Raül Romeva. Junqueras considera que l'increment de quatre dècimes no satisfà les necessitats de Catalunya. La Generalitat continua demanant més marge i un repartiment més just del dèficit entre l'administració central i les comunitats, ja que aquestes assumeixen la major part de despesa pública amb la sanitat, l'educació i els serveis socials.