Apujar el salari mínim un 4% o pactarà amb els sindicats: l'ultimàtum de Treball a la CEOE

Els sindicats no es conformen amb menys del 5%, la patronal proposa un 3%, però per acceptar el 4% demana que també s'apliqui als contractes públics
Redacció Actualitzat
TEMA:
Bretxa salarial

El secretari d'Estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, ha estat contundent amb la patronal: ha advertit a CEOE i Cepyme que si no accepta la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 4%, fins als 1.123 euros, que proposa el ministeri per al 2024, acordaran amb sindicats una pujada que serà "més ambiciosa" i que, per tant, en "pagaran les conseqüències".

"Si no aconseguim un acord al voltant de la xifra del 4%, si la patronal espanyola no s'avingués a subscriure un acord amb el govern, naturalment el govern es desvincula d'aquesta xifra, buscarà un acord bipartit, com ja ha fet altres vegades", ha assegurat. I hi ha afegit que intentaran "acordar amb els sindicats una pujada de l'SMI que, òbviament, ja no podrà estar en el 4%": 

"Estem disposats, per tant, a fer una pujada més ambiciosa."


Davant d'aquesta pressió, no s'espera un acord imminent entre les parts implicades, que intenten assolir un acord després de les negociacions iniciades al desembre, que van finalitzar sense una entesa entre govern, patronal i sindicats

La patronal no vol superar el 3% d'augment de l'SMI, mentre que els sindicats no es conformaran amb menys del 5%. Però hi ha un escull: per acceptar, la patronal demana que aquest 4% també s'actualitzi als contractes públics, contractes ja fets on no preveien aquesta alça dels costos. Els sindicats, amb mecanismes de vigilància, també hi estan d'acord. Però el ministeri d'Hisenda ho va vetar per l'alça de despesa pública que suposaria. 

El govern espanyol proposa un augment del 4% sobre l'SMI per aquest any (Ministeri de Treball)

Pérez Rey ha advertit que "la patronal ha d'entendre que si no entra en un acord pagarà les conseqüències de no fer-ho" i ha afegit que "la CEOE ha de fer un exercici de realitat i pragmatisme". 

"Crec que durant aquests darrers anys la pujada del salari mínim interprofessional no és una sorpresa, per tant, bona part de les empreses poden perfectament preveure o incorporar a les seves línies estratègiques que el salari mínim continuarà pujant", ha recalcat. 

Rey ha dit, a més, que, en contra del que argumenta la patronal, "no tenim cap evidència empírica de repercussió negativa en els sectors de productivitat, sinó al contrari".

Segons el secretari d'estat de Treball, els últims anys l'SMI ha pujat un 49%, i amb la nova pujada se superarà el 50%. Una mesura de justícia social que ha beneficiat homes i dones de les escales salarials més baixes, ha dit.

 

"S'ha contribuït a crear un mercat de treball més just, s'ha fet compatible la creació d'ocupació amb la reducció de la bretxa salarial i de gènere, s'ha situat l'atur juvenil als nivells més baixos dels registres històrics". Rey, que ha afegit que "mai tantes dones han estat treballant" i també que s'ha creat més treball de qualitat en l'agricultura i la construcció, ha destacat que la creació de feina a Espanya ha pujat per sobre de França, Itàlia i Alemanya.

Així mateix, ha assegurat que la pujada del 4% de l'SMI garanteix que els treballadors que cobren l'SMI a Espanya --més de 2 milions de persones, sobretot dones-- no perdin poder adquisitiu. També s'assegura el compliment dels compromisos internacionals d'Espanya, que passen perquè l'SMI se situï al 60% del salari mitjà.

Pérez Rey ha assegurat que el govern "explorarà totes les vies" per assolir aquest acord tripartit, encara que si no pogués ser, ha recalcat que "farà una nova proposta" als sindicats, tot i que de moment "no s'estudia aquest escenari".  

ARXIVAT A:
Bretxa salarial Drets laborals Economia de butxaca CEOE UGT CCOO
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut