Els 14 consellers del govern de Pere Aragonès
El govern de Pere Aragonès, amb les seves 14 conselleries, una més que la legislatura passada, ja està tancat. Esquerra i Junts, amb set departaments per a cada formació, han confirmat aquest dilluns els últims noms que faltaven. L'executiu comptarà amb més dones que homes.
El president Aragonès, que ha promès el càrrec aquest dilluns al vespre, signarà els nomenaments aquest dimarts i dimecres ja prendran possessió de les carteres.
El vicepresident del govern serà Jordi Puigneró, que també ocuparà la conselleria de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. És un polític molt pròxim a Carles Puigdemont i serà també l'home fort de Junts per Catalunya dins del govern, després de les renúncies d'Elsa Artadi i Josep Rius.
Aquests són els 14 consellers del govern de Pere Aragonès:
Per part d'Esquerra
- Laura Vilagrà, Presidència. Número dos d'Esquerra a la candidatura per Barcelona i persona de màxima confiança d'Aragonès, és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre 2003 i 2015 va ser alcaldessa de Santpedor i, entre 2006 i 2011 va ser diputada al Parlament. Ha estat una de les negociadores de l'acord de govern per part d'ERC.
- Joan Ignasi Elena, Interior. Llicenciat en Dret, com a militant del PSC va ser diputat al Parlament i alcalde de Vilanova i la Geltrú. Després de deixar el partit, va ser el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i, durant el judici del procés, va actuar com a portaveu jurídic d'Esquerra.
- Roger Torrent, Empresa i Treball. President del Parlament durant la legislatura passada, és diputat des del 2012. En l'últim mandat va simbolitzar el canvi d'estratègia d'Esquerra, passant de la desobediència a una via més pragmàtica, exemplificada amb la suspensió del ple d'investidura de Puigdemont o la retirada de l'escó a Torra. L'any passat es va descobrir que el seu mòbil va ser atacat amb Pegasus, un programa espia israelià que només poden comprar governs i cossos i forces de seguretat. És llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB.
- Josep Gonzàlez-Cambray, Educació. El fins ara número 2 de Josep Bargalló assumeix el lideratge de la conselleria d'Educació. Va ser un dels responsables de la gestió de la pandèmia als centres educatius. És llicenciat en Enginyeria Tècnica Industrial per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Va ser un dels detinguts en l'"operació Volhov", l'octubre passat.
- Teresa Jordà, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma, amb 27 anys ja era regidora d'Esquerra a Ripoll, ciutat de la qual va ser alcaldessa entre 2003 i 2011. Abans de ser nomenada consellera d'Agricultura, va ser diputada al Congrés entre 2011 i 2018.
- Tània Verge, Igualtat i Feminismes. Catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, on ha investigat la relació entre el gènere i la política. Va ser membre de la sindicatura electoral de l'1-O, un fet pel qual se la va acusar d'usurpació de funcions i desobediència. Tant Verge com els altres quatre síndics van ser absolts.
- Natàlia Garriga, Cultura. Nascuda a Sant Cugat del Vallès i llicenciada en Dret, va ser gerent de l'Institut Català de les Empreses Culturals entre els anys 2007 i 2016. Actualment és la secretària de Política Cultural, Educació i Esports d'Esquerra.
Per part de Junts
- Jordi Puigneró, vicepresidència i Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. L'home fort de Junts al govern és l'aposta més política dels noms que ha proposat la formació de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. En l'anterior executiu, Puigneró ja era conseller de Polítiques Digitals, una àrea a la qual ara hi suma Infraestructures i Agenda Urbana.
- Josep Maria Argimon, Salut. Metge i epidemiòleg que ha estat la cara de la gestió de la pandèmia del coronavirus des que va ser nomenat secretari de Salut Pública al juliol. Fa dues dècades que ocupa alts càrrecs a la conselleria, on ha dirigit l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l'Institut Català de la Salut.
- Jaume Giró, Economia i Hisenda. Llicenciat en Ciències de la Informació i Administració i Direcció d'Empreses, té una llarga trajectòria en el sector bancari. Entre d'altres càrrecs, va ser director general adjunt de CaixaBank i director general de la Fundació Bancària "la Caixa". En les últimes eleccions del Barça, anava a la candidatura de Joan Laporta i havia de ser vicepresident econòmic, però va renunciar-hi pocs dies després dels comicis.
- Victòria Alsina, Acció Exterior i Transparència. Doctora en Ciències Polítiques i Socials, va ser delegada del govern de la Generalitat als Estats Units. Ha coordinat, juntament amb Genís Roca, el comitè d'experts de la societat civil encarregat de dissenyar la Catalunya post-Covid, les conclusions del qual encara no s'han fet públiques.
- Lourdes Ciuró, Justícia. Diputada al Congrés des de 2011, és llicenciada en Dret i advocada de professió. En les eleccions municipals de 2019 va ser la candidata de Junts a l'alcaldia de Sabadell.
- Gemma Geis, Recerca i Universitats. És doctora en Dret i professora a la Universitat de Girona. La cap de llista de Junts per Girona és una persona molt propera a Carles Puigdemont, que la va fitxar per a la candidatura de JxCat abans de les eleccions de 2017.
- Violant Cervera, Drets Socials. Llicenciada en Filologia Hispànica, va ser diputada al Parlament entre 2012 i 2017, primer amb CiU i després amb Junts pel Sí. Al Parlament va formar part de les comissions de Salut; Benestar, Famílies i Immigració; Igualtat; i Joventut.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021