Ara, sí: la llei del "només sí és sí" s'aprova definitivament
- TEMA:
- Feminisme
Molts mesos després, el Congrés dels Diputats ha acabat aprovant aquest dijous la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda també com la llei del "només sí és sí".
El projecte de llei, aprovat fa un any pel Consell de Ministres, estableix que tot acte sexual sense consentiment serà considerat una agressió. D'aquesta manera es deixa de distingir entre abús i violació.
Ara, sis anys després dels fets protagonitzats per La Manada als Sanfermines i quatre anys després de la controvertida sentència --no va ser per agressió, sinó per abús--, el Congrés ha aprovat la llei amb 205 vots a favor, 141 en contra (84 del PP, 52 de Vox, un del PNB i quatre del Grup Mixt) i amb tres abstencions (dos de la CUP i una del PRC).
S'esperava l'aprovació al juliol
La llei s'hauria d'haver aprovat abans del període estival, segons les previsions del govern espanyol, però l'aprovació d'una esmena de Junts en el Senat, amb el vot a favor del PP per sorpresa de tots, en va retardar l'entrada en vigor.
El motiu és que l'esmena, presentada per Junts, incorporava un paràgraf al preàmbul que ja s'havia introduït al Congrés, però amb la petita diferència d'una lletra que canvia el sentit d'una frase. Aquest paràgraf anima a "donar resposta a les violències sexuals més ocultes", en concret, als casos d'ablació del clítoris, alguns avortaments i les esterilitzacions forçoses.
Per aquest motiu s'han hagut de fer dues votacions, una per l'esmena de Junts, que ha estat aprovada amb 293 vots a favor, un en contra i 53 abstencions; i l'altra per tota la llei.
"Una victòria"
Irene Montero, ministra d'Igualtat del govern espanyol, ha celebrat aquest dijous l'aprovació definitiva d'una llei que ha de tenir el consentiment en el centre de totes les relacions sexuals.
"És un dia de victòria després de molts anys de lluita. Ara, cap dona haurà de demostrar que hi ha hagut violència o intimidació en una agressió perquè sigui reconeguda com a tal."
Aquesta iniciativa es complementarà, segons les previsions del Ministeri d'Igualtat, amb les reformes que han impulsat en matèria d'avortament i amb la llei trans i LGTBI.
Per Irene Montero, si aquestes normes tiren endavant, deixaran al final del 2022 "un avenç legislatiu feminista sense precedents", i Espanya se situarà "a l'avantguarda" en matèria de drets de les dones i de les persones LGTBI.