Aragó vol l'esquí alpí i proves a Cerler i Formigal per sumar-se als Jocs d'hivern
- TEMA:
- Jocs Olímpics Hivern
El govern d'Aragó proposarà aquest dijous al Comitè Olímpic Espanyol que, en la candidatura dels Pirineus, s'incloguin proves a Candanchú, Formigal i Cerler. En l'acord actual no es preveuen proves en aquestes dues últimes estacions.
En concret, vol que l'esquí alpí, que inclou la prova reina en uns Jocs d'hivern, es disputi també en territori aragonès. El mateix amb l'esquí de fons i les proves d'"snowboard" i el biatló.
Així ho recull la proposta de l'executiu de Javier Lambán alternativa a l'acord signat la setmana passada per la Generalitat, el COE i el representant del govern espanyol.
Un acord que l'Aragó ha rebutjat perquè considera que perjudica la seva comunitat a favor de Catalunya i defensa que s'ha de fer un repartiment més "equilibrat" de les proves olímpiques. De fet, Lambán ja havia anunciat que faria la seva proposta després de no presentar-se, divendres passat, a la signatura de la proposta al COE.
El govern d'Aragó assegura que, si la Generalitat no vol negociar, el COE haurà de decidir entre una candidatura exclusivament aragonesa o una de catalana.
Pere Aragonès s'ha limitat a remetre a l'acord que ja tenen signat i on només falta una de les firmes.
Discrepàncies més enllà del repartiment de les proves
L'acord ja signat fixa on es farà cada prova. La majoria es disputarien a Catalunya, que va impulsar la candidatura. Aragó s'hi va sumar fa dos anys a petició del COE, perquè les estacions catalanes no tenen capacitat d'organitzar l'esquí de fons i el biatló, que es faria a Candanchú.
Saragossa es quedaria el patinatge artístic i el patinatge de velocitat, a més de la cerimònia de clausura, i Jaca acolliria el cúrling.
El govern d'Aragó, però, demana més proves al seu territori. L'esquí alpí, que inclou el descens -la prova reina dels Jocs d'hivern- es faria, segons l'acord actual, a La Molina i Masella. I dividir-lo no és possible. D'entrada, perquè el COI exigeix que els esportistes d'una mateixa disciplina han d'estar a la mateixa vila olímpica i també perquè hi ha proves combinades d'eslàlom i descens.
Però les diferències van més enllà de l'àmbit esportiu. Comencen pel mateix nom de la candidatura, perquè l'Aragó no vol el de "Pirineus-Barcelona". Però l'opció de renunciar a una marca guanyadora com Barcelona és un aspecte a tenir en compte, també pel mateix COI.
"La paraula 'Barcelona' és molt important, perquè té un gran record dels Jocs del 92 en el món de l'esport internacional", va assegurar Joan Antoni Samaranch, vicepresident del Comitè Olímpic Internacional.
I si hi ha d'haver la marca Barcelona per força, fonts del govern aragonès platejaven la setmana passada introduir-hi, també, el nom de Saragossa.
La consulta pels Jocs a Catalunya
Mentrestant, a Catalunya, ja hi ha data i preguntes per a la consulta que farà el govern a les comarques que formen part de la candidatura, o bé perquè s'hi faran proves o bé perquè podrien col·laborar-hi.
Finalment, seran dues consultes que es faran el diumenge 24 de juliol. Se'n farà una a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès --preguntant si volen implicar-se en el projecte-- i una altra a aquelles de l'Alt Pirineu i Aran on es farien les proves olímpiques en cas que es concedissin els Jocs i, per tant, l'impacte dels Jocs serà directe.
- ARXIVAT A:
- Jocs Olímpics Hivern Jocs Olímpics