Arribada d'un dels vaixells cisterna que van portar aigua al port de Barcelona el 2008 (ACN/Carolina Cubota)

El govern ja contempla portar aigua en vaixell al juny si la sequera persisteix

El president de la Generalitat descarta del tot un transvasament de l'Ebre i demana col·laboració al ministeri per fer front a la situació d'emergència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sequera

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeix que caldrà activar mesures excepcionals per fer front a la sequera. El govern contempla portar aigua en vaixells de conques que no depenguin de Catalunya i demana la màxima col·laboració del ministeri. En una entrevista a l'agència EFE, Aragonès descarta un transvasament d'aigua de l'Ebre perquè no s'arribaria a temps per fer front a l'actual situació d'emergència.

"Alguna mesura d'emergència probablement haurem d'activar", ha explicat Aragonès. I ha posat d'exemple per primer cop "el transport d'aigua".

"Els vaixells hauran de venir de conques que no són responsabilitat de la Generalitat, sinó que són de l'Estat, o des de dessalinitzadores que són fora de Catalunya i, per tant, són responsabilitat del ministeri."

Per tot plegat, el president demana la "màxima col·laboració" de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per revertir els efectes de la sequera a Catalunya.


Com funcionarien els vaixells?

Es tracta d'una mesura excepcional, que potser no s'arribarà a utilitzar. Si s'acaba complint, arribaria al juny, si no plou.

No és una fórmula nova. En la sequera del 2008 ja es va portar aigua en vaixells. Va arribar al port de Barcelona i va costar 17 milions d'euros.

De fet, segons fonts del govern, un escenari realista seria repetir el que ja es va fer: dos vaixells diaris. Un estaria descarregant al port mentre l'altra faria el viatge per anar a buscar més aigua.

L'aigua que arribaria hauria de servir per garantir subministrament a infraestructures crítiques com hospitals, bombers i indústries vitals.

El govern busca naviliera i ja ha treballat amb el Port de Barcelona per tenir la infraestructura a punt i poder abocar l'aigua a la xarxa.

La Generalitat tenia previst finançar el cost, però ara, amb l'oferiment del govern espanyol, caldria concretar com es paga.


Reunió aquest dilluns

L'entrevista es va fer dijous passat, abans que aquest cap de setmana se sabés que el ministeri ha mogut fitxa per preparar el transport d'aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt.

Aquest dilluns hi ha una reunió entre el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la ministra Ribera per abordar solucions que ajudin a pal·liar la situació d'emergència hídrica.

"Actuarem conjuntament i amb responsabilitat totes les administracions en aquest moment de dificultat", ha garantit Aragonès.

Més dessalinitzadores

Una altra mesura que contempla Aragonès és el suport al finançament de dessalinitzadores.

El president cita l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la construcció de la nova del Foix. Són inversions ja previstes en el cicle de l'aigua i que el govern espanyol es va oferir a finançar.

En tot cas, apunta que espera una "proposta" concreta del ministeri, que, ha recordat, és qui "gestiona les conques que passen per diverses comunitats autònomes", com la de l'Ebre, i és titular de moltes dessalinitzadores.

Aragonès espera la màxima col·laboració del ministeri per fer front a la sequera (EFE/Quique García)

Rebutja transvasar aigua de l'Ebre perquè podria ser permanent

El president de la Generalitat té clar d'on no ha de venir l'aigua: de l'Ebre.

Aragonès rebutja de ple la proposta de quatre col·legis professionals de connectar la conca de l'Ebre amb el sistema d'aigües Ter-Llobregat per portar aigua cap a Barcelona.

El govern considera que es tracta d'una conca que també pateix sequeres --encara que no aquest any-- i que es corre el risc que el transvasament acabi sent "permanent".

A més, ha recordat que "fa vuit o nou mesos també es van haver d'aplicar restriccions a la conca de l'Ebre, perquè també patia sequera".


Què s'ha fet fins ara

Preguntat a l'entrevista d'EFE per la falta d'inversions i de previsió per evitar l'actual situació d'escassetat d'aigua, Aragonès diu que la seva feina és "mirar cap endavant":

"Si ens posem a mirar enrere, aquí podríem repartir responsabilitats entre els que han estat més temps assumint la gestió de l'aigua."

"Mirar cap enrere no ens soluciona la sequera", afegeix. El govern demana a les forces polítiques que treballin per "superar tots plegats la sequera" i ha agraït la disposició a col·laborar del cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa.

 

ARXIVAT A:
Sequera Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut