Compromís de més recursos per a l'acollida de refugiats entre les comunitats i Sánchez

Pere Aragonès s'ha mostrat satisfet amb els "acords de mínims" assolits en la cimera de presidents autonòmics a La Palma

RedaccióActualitzat

Acord entre tots el presidents autonòmics i el govern espanyol a l'illa de La Palma per encarar els efectes derivats del conflicte d'Ucraïna.

D'una banda, hi haurà una partida extraordinària per finançar l'acollida de refugiats que estarà controlada per les administracions respectives i de l'altra, es desplegaran més mesures fiscals per rebaixar l'increment desproporcionat del rebut de la llum dels últims mesos i que s'ha disparat des que Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna.

Pere Aragonès, que hi ha assistit de "forma excepcional" a causa de la guerra d'Ucraïna, s'ha mostrat satisfet per un "compromís de mínims" però recorda que s'ha de veure com s'acabaran concretant:

"Sortim amb uns compromisos polítics de mínims, que tenen marge de millora. No és suficient encara. S'han de concretar en termes de l'acollida i l'abast del finançament. També hi ha el compromís d'abaixar el rebut de la llum de les empreses i les llars catalanes que estan patint com a conseqüència de la guerra."

Pel que fa a la quantitat de diners que rebrà Catalunya en concepte de gestionar la crisi humanitària fruit de l'acollida de refugiats ucraïnesos, Aragonès admet que, de moment, és difícil de concretar perquè tot just estan començant a arribar els refugiats:

"La xifra és difícil de calcular perquè no sabem quina serà la demanda, no sabem quants refugiats vindran. Ha de ser una partida oberta, acompanyada d'avançament de liquiditat de tresoreria per fer-hi front."

El president Pere Aragonès, en el moment de fer les valoracions després de la reunió de La Palma (EFE)

Per últim, a la reunió s'ha acordat que al Consell Europeu del 23 al 25 de març s'han d'adoptar mesures per deslligar el preu de la llum del del gas.

Dia de reunions i d'imatges

L'executiu català s'ha presentat a La Palma amb una vintena de propostes per donar resposta als efectes de la guerra a Ucraïna. En concret, Aragonès ha participat a la reunió de treball del migdia. Abans de la sessió plenària, s'ha fet una trobada amb el rei Felip VI a la qual el president català no ha assistit.

És l'únic president que no ha aparegut a la foto de família amb el monarca espanyol. Els presents han aplaudit l'arribada de Sánchez i del rei amb crits de "Visca Espanya i visca el rei!".

La foto de família
Aragonès no ha sortit a la foto de família, on sí que hi són Sánchez i el rei Felip VI (EFE/Juan Carlos Hidalgo)


Deu anys sense una trobada unànime i presencial

Ha sigut la XXVI Conferència de Presidents i s'ha fet fa a la localitat de Los Llanos de Aridane, molt a prop del famós volcà Cumbre Vieja.

Feia deu anys que un president català no assistia a una trobada presencial amb tots els caps de govern autonòmics. Sí que ho havien fet de manera telemàtica. La darrera vegada va ser el 2012, quan Mariano Rajoy presidia l'executiu i Artur Mas, la Generalitat.


Ordre del dia i protagonistes

A banda del pla de cooperació per respondre al conflicte que ha impactat el continent europeu, la conferència ha tractat la situació epidemiològica derivada de la pandèmia.

El president Pere Aragonès ha estat un dels focus d'atenció de la trobada, juntament amb el candidat a la presidència del PP i president gallec, Alberto Núñez Feijóo.

També ha estat present Alfonso Fernández Mañueco, de Castella i Lleó, president en funcions i amb un pacte acabat de rubricar amb Vox.

 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut