Aragonès retreu al PP que atiï l'anticatalanisme: "Si els importés Catalunya, l'escoltarien"
- TEMA:
- Pere Aragonès
Pere Aragonès ha acusat el PP d'"atiar l'anticatalanisme per desgastar l'adversari". "Governi qui governi, sempre s'utilitza Catalunya per esgarrapar quatre vots", ha dit el president en la comissió general de les comunitats autònomes convocada pel PP al Senat, on els populars tenen majoria absoluta.
"Si els importés Catalunya, l'escoltarien i voldrien saber què pensa", ha afegit, "i no ens utilitzarien per a les seves picabaralles".
El president de la Generalitat, que ha obert la sessió a les 11 del matí amb un discurs de 10 minuts en català, també ha defensat l'amnistia, com a punt de partida per a la celebració d'un referèndum a Catalunya seguint el model escocès, com ja va plantejar a partir de l'informe d'acadèmics sobre l'acord de claredat.
"Catalunya votarà en un referèndum per voluntat, per perseverança, sempre amb la mà estesa i sempre amb les mans lliures", ha conclòs, abans d'abandonar la sala.
El president ha marxat del Senat sense escoltar les intervencions dels presidents autonòmics del PP, que volia utilitzar la comissió com a part de la seva estratègia contra l'amnistia; l'element clau de les negociacions del PSOE amb Junts i Esquerra per a la investidura de Pedro Sánchez.
I així ha estat. "L'aritmètica parlamentària mai pot ser més important que el sentit d'estat", ha dit el president gallec, Alfonso Rueda. "Una amnistia no seria perdonar, seria demanar perdó, dir-los que mai els haurien d'haver detingut, ni jutjat, ni condemnat, ni empresonat", ha afirmat el president andalús, Juanma Moreno, que també ha agraït la presència d'Aragonès al Senat.
"Parlem de desautoritzar els jutges i denegar la gravetat dels fets", ha afegit la presidenta balear, Marga Prohens, que s'ha referit a una relació amb Catalunya "de tu a tu": "Ens volem relacionar amb Catalunya sense tuteles i sense complexos".
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de la llengua. "Una llengua que es diu valencià i no es diu de cap altra manera", ha dit, criticant també la visió d'Aragonès dels Països Catalans. Per a ell, "una il·lusió, un disbarat i un insult".
D'altra banda, el portaveu al Senat de Junts, Josep Lluís Cleries, ha afirmat que l'objectiu de l'amnistia "no pot ser el de perdonar, sinó el de reparar una injustícia". A més, Cleries ha assegurat que la seva formació no descarta la unilateralitat:
"Mantenim la legitimitat de l'1 d'octubre i no hem renunciat ni renunciarem mai a la unilateralitat com el recurs legítim per fer valer els drets".
Ayuso: "Què serà el següent?"
Res de tot això ho ha escoltat, almenys in situ, la presidenta madrilenya. Isabel Díaz Ayuso s'ha incorporat a la comissió a quarts de dues del migdia. "Aragonès ha vingut perquè li convenia en clau interna, per reforçar el seu partit davant de Puigdemont", ha dit quan ha arribat el seu torn.
Segons Ayuso, l'amnistia és "la traïció més gran que es pot fer a un país". I ha acusat el PSOE de "renunciar a Espanya". "Què més ha de passar perquè els socialistes de bé entenguin que Espanya i la convivència estan en joc?"
"Què serà el següent? La independència? La imposició d'un règim totalitari?", ha seguit, per concloure: "Mai pararan perquè viuen del greuge i la mentida. I, per cert, pagat sempre amb diners de tots."
Ni govern espanyol, ni presidents socialistes
Aquesta comissió és el màxim òrgan de representació territorial a l'Estat; normalment amb presència del govern espanyol i dels presidents autonòmics. Però es convoca en molt poques ocasions, només tres cops en l'anterior legislatura.
No hi ha anat cap dels tres presidents autonòmics socialistes. Tampoc el lehendakari, Urkullu. Però l'absència més destacada ha estat la del govern espanyol. La justificació de La Moncloa és que no volen participar de la instrumentalització que consideren que fa el PP del Senat per carregar contra les negociacions i contra un govern que encara no ha estat ni tan sols acordat. I el fet que Aragonès hi hagi decidit assistir no ha canviat l'estratègia del govern en funcions.
Abans de la comissió, Aragonès ha convocat una reunió amb els senadors catalans a la mateixa seu de la cambra alta. Com que no hi ha ple, no hi han estat tots. Sí els sis d'Esquerra. Dels tres de Junts, Josep Lluís Cleries i Maria Teresa Pallarès. El PSC hi ha enviat Dionís Oña com a representant.
La reunió ha evitat una rebuda protocol·lària a Aragonès per part del president del Senat, el popular Pedro Rollán.
- ARXIVAT A:
- Pere Aragonès Senat Amnistia Investidura