Aragonès diu que la detenció de Ponsatí "vulnera drets" i Elena defensa el paper dels Mossos
El govern espanyol qualifica d'"espectacle" el retorn de l'exconsellera
El president de la Generalitat ha assegurat en un comunicat que celebra la tornada de l'exili de Clara Ponsatí. Pere Aragonès lamenta, però, que no sigui en plena llibertat i que no es respecti la seva immunitat:
"El seu retorn, que malauradament no és en plena llibertat, fa evident un cop més que la repressió contra l'independentisme continua i se segueix laminant la qualitat del sistema democràtic."
Per Aragonès, la detenció vulnera els seus drets com a europarlamentària i posa de manifest que l'estat espanyol no respecta la seva immunitat.
El retorn, diu, també constata que la repressió contra l'independentisme continua i que la solució al conflicte polític amb l'Estat encara és lluny:
"La seva detenció és una evidència més que estem lluny de resoldre el conflicte polític amb l'Estat i que cal que totes les parts redoblin els esforços per tal de construir una solució política que posi fi a la repressió i que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir en llibertat el futur polític del país."
El president de la Generalitat no ha valorat, però, el fet que els Mossos d'Esquadra hagin estat els encarregats de detenir-la i traslladar-la fins a la Ciutat de la Justícia.
Qui sí que n'ha parlat és el conseller d'Interior, que ha fet una breu compareixença sense preguntes on ha dit que la detenció és una mostra que continua la repressió per part de l'Estat.
Joan Ignasi Elena ha dit que Ponsatí "ha tornat d'un exili que mai hauria hagut de patir" i ha lamentat que se l'hagi detingut per un delicte que no comporta penes de presó, com és el de desobediència:
"Ens sorprèn que s'ordeni la detenció d'algú per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó, en lloc de citar-la a declarar."
Elena ha assegurat que els Mossos d'Esquadra han actuat seguint ordres del jutge, "com és el seu deure legal quan actua com a policia judicial". També seguint instruccions judicials, l'han traslladat a la Ciutat de la Justícia.
El conseller d'Interior ha celebrat que la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició "facilita" que la Justícia hagi de deixar en llibertat l'eurodiputada de Junts després de declarar.
Crítiques del govern espanyol
Des del govern espanyol, el primer a pronunciar-se ha estat el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que --abans de la detenció-- ha apuntat que la policia actuaria d'acord amb allò que dictés la justícia.
Un cop detinguda, fonts del govern espanyol han remarcat que la justícia serà l'encarregada de dir si Ponsatí va cometre algun delicte, alhora que han definit el d'"espectacle" el seu retorn, i l'han comparat amb com van fer-ho Serret i Anna Gabriel.
Això, segons les mateixes fonts, "demostra que l'independentisme està dividit, i Catalunya i Espanya estan en una nova etapa", perquè "quan governava el PP fugien, i ara tornen i rendeixen comptes davant la Justícia".