Aragonès fa una crida a "unir esforços" davant la negociació amb l'Estat
El president de la Generalitat reitera el compromís d'aconseguir un referèndum en el seu primer missatge de la Diada des que és al càrrec
El president de la Generalitat ha demanat afrontar la negociació amb l'Estat "unint esforços i construint confiances a dins i fora de Catalunya" davant d'un procés que pronostica que estarà "ple d'obstacles i que necessitarà temps, unitat i perseverança".
Pere Aragonès ha reiterat el seu propòsit d'aconseguir un referèndum sobre la independència de Catalunya, "un compromís democràtic del tot irrenunciable", i ha assegurat: "no descansaré fins a fer-lo realitat".
El president ha reclamat un referèndum "avalat per la comunitat internacional" i ha tornat a recordar el cas d'Escòcia i el Regne Unit. "Referèndum" és la paraula que més ha repetit, 6 vegades, durant un discurs que ha acabat amb un "som una nació" i amb un "visca Catalunya lliure".
En valor la taula de negociació
El president ha subratllat la importància que dona a la taula de diàleg i negociació.
"Catalunya és a les portes de fer una cosa que no havia aconseguit mai abans: obrir una negociació amb l'Estat, de govern a govern, per acordar com resolem el conflicte"
Ha afegit que fins fa poc era del tot impensable que l'estat espanyol "reconegués la mateixa existència del conflicte polític": "Malgrat les dificultats evidents, hem aconseguit que l'Estat segui en una taula de negociació on el govern de Catalunya defensarem l'amnistia i el dret a l'autodeterminació".
Agafant una de les expressions del líder del PSC, Salvador Illa, Aragonès ha replicat: "Hi ha una àmplia majoria de la societat catalana que no vol passar pàgina i que vol decidir el seu futur votant."
Una aliança per l'amnistia i l'autodeterminació
Per anar amb més força a la taula, el govern està treballant per un acord nacional per l'amnistia i l'autodeterminació. El president, al discurs, ha demanat que "l'ampli consens polític i social es tradueixi una altra vegada en una aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania, per recuperar conjuntament la iniciativa".
Una aliança que es va aconseguir el 2012 amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb Joan Rigol al capdavant i a finals del 2016, amb el Pacte Nacional pel Referèndum amb l'ara conseller Joan Ignasi Elena com a coordinador.
Als catalans no independentistes
El president de la Generalitat s'ha volgut dirigir també als catalans que no estan a favor de la independència. Els ha demanat també el seu suport al referèndum, la proposta, segons ha dit i repetit, "més inclusiva per resoldre conflictes com el que vivim", "la solució que inclou a tots", "la que no obliga a ningú a renunciar a defensar els seus ideals".
El president també ha acabat el seu discurs destacant "els llaços de fraternitat" entre els ciutadans i ciutadanes i amb l'expressió "som un sol poble" de l'historiador i polític Josep Benet.
Reconeixement als professionals que treballen contra la Covid
El president ha fet el discurs des del recinte modernista de Sant Pau, un espai, segons ha explicat el govern, que "combina història i innovació" i que, a més, acull un dels punts de vacunació contra la Covid.
Precisament, Pere Aragonès ha recordat la importància de la vacunació, ha començat amb un record a les víctimes de la Covid i als seus familiars i ha volgut fer "un reconeixement" a tots els professionals sanitaris i servidors públics que han treballat des de la pandèmia.
Fons europeus
El president ha reclamat poder "gestionar directament" la part dels fons europeus que correspon a Catalunya, perquè, segons ha dit, "som qui millor coneix el país". Ha defensat també que Catalunya té "els projectes, l'experiència i la capacitat d'invertir els seus fons europeus multiplicant el seu efecte transformador".
Gestionar els fons des de Catalunya és una reclamació que Aragonès ja ha fet arribar en altres ocasions al president del govern espanyol, com, per exemple, el 26 d'octubre del 2020 en el marc de la conferència de presidents autonòmics amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen.
Objectius del seu mandat:
El president de la Generalitat, que va ser investit al Parlament el passat 21 de maig, ha recordat que vol "una república catalana, independent i europeista, formada per homes i dones lliures que volen construir un futur compartit de benestar i prosperitat per a tothom".
Durant els 9 minuts que ha durat el discurs, Aragonès ha recordat els 4 objectius que ja va marcar durant el seu debat d'investidura el 20 de maig, les 4 "transformacions" que vol dur a terme:
- La social i econòmica, "que tingui l'ambició de fer de Catalunya un país de referència pel seu progrés i per la qualitat de vida que assegura a la seva ciutadania".
- La feminista, "que erradiqui tota forma de violència i discriminació i ens alliberi del vell masclisme que encara avui continua dominant espais de la nostra societat".
- La verda, "per afrontar el canvi climàtic, per adaptar-nos-hi i mitigar-ne els efectes". Després de trencar-se l'acord per l'aeroport del Prat, el president de la Generalitat ha insistit: "La defensa del medi ambient i de la biodiversitat ha de guiar totes i cadascuna de les decisions que ens pertoca prendre, i ho ha de fer tenint ben present el llegat que volem deixar a les generacions que venen."
- La democràtica, "basada en el compromís cívic de tots i cadascun de nosaltres. Que millori i modernitzi la governança. I que tingui la capacitat de traduir políticament el suport majoritari de la ciutadania de Catalunya a l'amnistia i a l'autodeterminació."
Segons Aragonès, són quatre transformacions "del tot imprescindibles per superar l'actual situació, per recuperar tota l'empenta i voluntat de progrés que tenim com a país".
- ARXIVAT A:
- Pere Aragonès11S