Ara, malversació: Aragonès vol canviar-ne "l'ús pervers" i Moncloa no hi tanca la porta

La proposta del govern espanyol de derogar el delicte de sedició obre ara un nou debat sobre un altre delicte que hi està lligat, el de malversació
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

Després de la sedició, toca la malversació. Aquest serà el pròxim objectiu de negociació amb el govern espanyol per part de l'executiu català, segons ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a RAC1.

Aragonès ha explicat que el 2015 el PP va fer valdre la majoria que tenia per canviar el Codi Penal i ha afegit que ara es vol revertir aquest canvi: 

"Ara cal reformar la malversació perquè allò que no era delicte el 9N, i ells consideren que sí que ho era l'1-O, deixi de ser delicte una altra vegada. És una qüestio tècnica que s'ha de negociar i batallar, perquè les coses no cauen del cel.

Ara toca obrir aquesta altra batalla de l'ús pervers de la malversació." 

Quatre dies després de l'acord sobre la sedició, Aragonès ha afirmat que el tema està "obert" i confia en la capacitat d'influència d'ERC quan la reforma pactada amb el govern espanyol passi per les Corts. "L'hem d'abordar en la tramitació d'aquesta proposició de llei al Congrés i al Senat", ha manifestat. 

El president ha admès que modificar aquest delicte "no és senzill" però s'ha declarat convençut que es podran "generar les majories" per tirar-ho endavant. 

Sobre la possibilitat de modificar també la malversació, el president espanyol, Pedro Sánchez, no hi ha tancat la porta.

"La proposta dels dos grups que sustenten el govern espanyol és canviar el delicte de sedició i homologar-lo amb Europa. Ara ve la tramitació parlamentària. Els grups són lliures de presentar les esmenes que considerin. Esperem a la tramitació", va comentar Sánchez en una entrevista a La Vanguardia.

Per la seva part, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reiterat aquest argumentari. "Veurem què passa en la tramitació parlamentària", ha afirmat en declaracions a la Cadena SER. Bolaños ha destacat que hi ha molts delictes que s'han vinculat al referèndum del 2017 que "no s'han tocat": 

"A la proposició no es toca la malversació. Tampoc la rebel·lió, ni la desobediència. Hi ha molts delictes del Codi Penal relacionats amb els fets que van passar el 2017, que aquesta és la clau de tot això, que no s'han tocat en aquesta proposició de llei. Ara, en tramitació parlamentària, veurem què proposen els grups." 


Aragonès, després de la derogació de la sedició: "Ningú estarà pitjor que abans" 

El president de la Generalitat ha defensat les bondats del pacte per fer desaparèixer el delicte de sedició del Codi Penal, pel qual van condemnar els líders independentistes, acusats inicialment de rebel·lió. 

Aragonès a la compareixença on va informar de l'acord per derogar la sedició (Europa Press/David Zorrakino)

L'expresident Carles Puigdemont ha considerat "una enganyifa" la reforma. "Assumir que el referèndum va ser un 'desordre públic agreujat' en lloc d'una 'sedició' no contribueix a desjudicialitzar res", va piular.

Aragonès li ha replicat que la reforma del Codi Penal aconsegueix "reduir el marge de discrecionalitat" dels jutges i ha assegurat que cap dels independentistes encausats en surt malparat: 

"Ningú empitjora la seva situació i la batalla, fonamentalment, d'una part de les persones que estan a l'exili és com es configuren les euroordres." 

Preguntat sobre si l'acord pot facilitar que es pugui extradir Puigdemont, ha estat taxatiu: 

"Per culpa d'aquests canvis, no. Perquè redueixen l'abast del delicte, redueixen les penes. Però si haguessin volgut fer-ho, ja ho haurien fet, perquè els desordres públics agreujats ja són al Codi Penal, amb un abast molt més ampli." 

Actualment, aquest delicte està penat amb un màxim de 6 anys de presó, que amb la reforma acordada seran 5. 

La reforma "no té noms ni cognoms", ha insistit Aragonès, que ha dit que no ha parlat amb Puigdemont i ha recordat que ell mateix va demanar públicament no ser moneda de canvi a la taula de diàleg. 

Junqueras vincula els pressupostos a un gest del PSC amb la malversació 

D'altra banda, en una entrevista a El Periódico, Oriol Junqueras ha vinculat un pacte dels pressupostos de la Generalitat per al 2023 amb el PSC al compromís dels socialistes de reformar el delicte de malversació

El president d'ERC ha diferenciat la posició del PSOE de la dels socialistes. "El PSC no ha mostrat aquest compromís en la lluita contra la repressió i, per tant, és molt difícil posar-nos d'acord", afirma. 

En referència a la reforma del delicte de sedició, Junqueras manté que aquest delicte "desapareix" i que "el delicte de desordres públics no substitueix en cap cas el de sedició". 

També considera que no és viable el retorn de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. "No s'ha aplanat el camí d'aquest retorn", afirma. 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès ERC Carles Puigdemont Pedro Sánchez PSOE Junts
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut