Sis hores de cimera "tensa" entre ERC i Junts acaben sense resoldre la crisi de confiança
- TEMA:
- Junts
Sis hores de reunió entre Pere Aragonès, Jordi Turull i Laura Borràs amb les cúpules respectives dels seus partits mantenen oberta la possibilitat que es trenqui el govern. Però encara no s'està en aquesta pantalla. S'han donat temps per reconduir una situació que s'arrossega des de la mateixa creació del govern fa un any i mig i que ha viscut diversos episodis de tensió: les discrepàncies amb l'ampliació de l'aeroport, la taula de diàleg a la qual Junts no s'hi asseu i la suspensió de Laura Borràs.
Esquerra i Junts afronten el que possiblement és la crisi més greu com a socis de govern després de la Diada i la proposta de l'ANC de fer la independència el 2023 ha acabat d'implosionar el moviment. Crisi de govern estrictament, podríem dir que encara no, però crisi de confiança, sí.
Ho fa palès el to dur, amb retrets, entre les dues formacions en la reunió d'aquest dimecres al palau de Pedralbes, que es va allargar des del dinar i fins al vespre.
Després de dies amb posicionaments públics oposats, govern i partits volien reconduir la crisi de l'independentisme al voltant de la manifestació de la Diada. Sobre la taula també hi havia la continuïtat de la coalició de govern.
La cimera va ser "tensa i dura", segons expliquen. Ja estava convocada abans de la Diada perquè les tibantors al si de Junts i ERC hi són de fa temps i s'agreugen sobretot des del juliol amb la suspensió de Laura Borràs. S'han emplaçat a seguir parlant per refer aquests ponts, però les dues parts asseguren que serà llarg.
En la trobada hi havia la cúpula del govern, encapçalada pel president i el vicepresident, Jordi Puigneró, així com la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la presidenta de Junts, Laura Borràs.
També hi eren el president i la portaveu del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, així com el secretari general de Junts, Jordi Turull; el seu vicepresident i portaveu, Josep Rius, i el president del grup parlamentari, Albert Batet.
En l'ambient plana l'auditoria de Junts, que suspèn el govern pel que fa a l'eix nacional i algunes veus dins de Junts creuen que no té cap sentit seguir al govern si no és per fer la independència.
Ara bé, els actuals consellers que formen govern per part de Junts no serien partidaris de sortir del govern. Un dels més clars el conseller Giró aquest mateix dimecres a Catalunya Ràdio.
Amb tot, s'han fet demandes a banda i banda. D'Esquerra cap a Junts: que aclareixin estratègia interna i siguin lleials amb el govern i deixin de desestabilitzar-lo.
Les tres condicions de Junts
Per la seva banda, Junts ha demanat als republicans complir amb el pacte de govern, que parla d'una direcció estratègica del moviment. En aquest punt, el president ja ha manifestat estar-hi d'acord i és el que justament va reclamar Òmnium diumenge, quan va demanar revertir la "tendència autodestructiva" de l'independentisme.
Per Junts, a la taula de diàleg només s'hi ha de parlar d'amnistia i autodeterminació i que els dos partits vagin coordinats a Madrid, una qüestió que fins ara ha estat pràcticament impossible.
A la vista ara hi ha el debat de política general, en què el president es va comprometre a fer la seva proposta i veure en quin sentit es pacten les propostes de resolució del bloc independentista. El fet també que hi hagi unes eleccions municipals el maig del 2023 fa que la decisió de trencar el govern per part de Junts no sigui una decisió presa a la lleugera.
La trobada es feia l'endemà que l'ANC proposés declarar la independència durant la segona meitat del 2023 --proposta rebutjada, amb matisos, per als dos socis de govern--. Aragonès hi tancava la porta, mentre que Puigneró criticava que la proposta no s'hagués debatut al govern abans de descartar-la.
- ARXIVAT A:
- Junts ERC Pere Aragonès Laura Borràs Jordi Puigneró