El vicepresident del govern, Pere Aragonès

Aragonès nega haver demanat 11.000 milions d'euros a la Xina per a la independència

El vicepresident exigeix a Pedro Sánchez que aixequi el control de les finances de la Generalitat, que manté, diu, perquè "no els agrada la seva ideologia "
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha rebatut l'acusació que li va fer un comandament de la Guàrdia Civil en el judici del procés d'haver anat a buscar 11.000 milions d'euros a la Xina. Pere Aragonès considera sorprenents aquestes declaracions i ha negat haver anat mai a la Xina ni haver demanat finançament al govern d'aquest país.

En qualsevol cas, ha defensat la seva actuació com a secretari d'economia sempre dins la legalitat:

"Totes les meves actuacions com a secretari d'Economia del govern van ser cobertes per la legalitat vigent en aquell moment i que continua vigent avui. Jo el que tenia molt clar i segueixo tenint molt clar és que, davant d'un govern espanyol que utilitzava els recursos que eren dels ciutadans de Catalunya com a eina de pressió política, havíem de tenir totes les facilitats per seguir complint amb les nostres obligacions."

Això sí, ha admès haver previst altres fonts de finançament amb l'amenaça del FLA:

"Quan t'amenacen que et tallaran el FLA, tu has de preveure altres fonts de finançament, però sempre des de l'estricta legalitat."

 

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Aragonès ha exigit a l'executiu espanyol que aixequi el control de les finances de la Generalitat. Pere Aragonès acusa el govern de Pedro Sánchez de mantenir activada aquesta mesura només per la ideologia independentista de l'executiu de Catalunya.

"Exigim que s'aixequi el control extraordinari a les finances que només s'aplica a Catalunya, perquè no els agrada la ideologia del govern."

En aquest sentit, considera que Madrid s'hauria de preocupar més per les finances d'altres comunitats autònomes.

"El govern d'Andalusia està als tribunals per un frau de milers de milions dels EROs de governs dels quals era consellera la senyora Montero. Per tant, potser a qui haurien de controlar és a uns altres, no al govern de Catalunya, perquè el govern d'Andalusia està als tribunals per això i uns quants expresidents de la Junta d'Andalusia estant sent processats per això."

Aragonès ha avançat que aquest dimarts el govern aprovarà un decret llei d'un crèdit extraordinari per donar resposta a la pròrroga pressupostària. Ha garantit que es prioritzaran els serveis i prestacions socials, i, en una primera fase, es centraran a garantir les nòmines dels treballadors públics fins a final d'any i el retorn del 40% de la paga extra del 2013.

"No es podran fer noves inversions, però hem de garantir que es pugui seguir prestant els serveis."

 

 

En paral·lel, ha remarcat que els departaments continuen treballant en un pla de contingència per adaptar-se al màxim a la pròrroga.

Aragonès s'ha mostrat obert a negociar un nou sistema de finançament però ha advertit:

"No anem a canviar l'autodeterminació per un nou model de finançament autonòmic."

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut