Aragonès, partidari de "donar la paraula a la ciutadania", si el Suprem inhabilita Torra

El vicepresident és partidari que es mantingui el govern en funcions, amb la presidència vacant: "Si el president és inhabilitat, no hi ha president"
Actualitzat

Esquerra no presentarà cap candidat a la presidència de la Generalitat, si el Suprem inhabilita Quim Torra. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el vicepresident, Pere Aragonès, s'ha mostrat partidari que es mantingui el govern en funcions, amb la presidència vacant. "Si el president és inhabilitat, no hi ha president", assegura, sinó que el govern queda en funcions, per la qual cosa és partidari de començar una nova legislatura.

"Si el president és inhabilitat, no hi ha president. Això ha de quedar molt clar. Estaríem en una situació de presidència vacant. El govern ha de seguir funcionant amb interinitat, amb provisionalitat, en funcions, però no hi ha president."

D'aquesta manera, Aragonès rebutja investir un nou president d'entre els actuals diputats al Parlament i respon així a la crida que va fer el president Torra on demanava que no se'l substitueixi per un altre diputat del Parlament en cas que sigui destituït.

"Si hi ha una inhabilitació, el proper president de la Generalitat ha d'estar escollit per les urnes perquè cal donar la paraula a la ciutadania."

En aquest sentit, ha recordat que "el vicepresident no és president però quedarà una vacant, i la llei diu que el vicepresident ha d'assumir la presidència".

Aragonès ha emplaçat l'independentisme a "preparar escenaris" i a planificar una "resposta conjunta i àmplia" de tot l'independentisme, amb Junts per Catalunya i la CUP, a la sentència del tribunal espanyol. Pel vicepresident, "és molt greu que es pugui inhabilitar un president de la Generalitat simplement per haver mantingut una pancarta".  I ha advertit:

"Caldria una resposta àmplia de la societat i també de les institucions."


No sap la data de les eleccions: "Hem d'evitar que la marqui el Suprem" 

El també coordinador nacional d'ERC ha assegurat que no coneix la data de les properes eleccions que Torra té pensada. El president va afirmar aquest dilluns que sabia "perfectament" i des de fa mesos la data de les eleccions en una entrevista a "Els matins" de TV3, tot i que va preferir no donar-la a conèixer. També va dir que els comicis s'havien de convocar en funció de l'interès de Catalunya i del prestigi de la institució de la Generalitat.

En qualsevol cas, Aragonès, ha reclamat "evitar que vingui decidida pel Tribunal Suprem". Ha de ser Torra "i no pas el jutge Marchena", qui convoqui les eleccions, ha manifestat. Uns comicis, ha afegit, que s'han de promoure des de Catalunya.

Sobre la conveniència d'uns comicis en plena pandèmia, considera que "el coronavirus i els efectes econòmics i socials no es resoldran en les properes setmanes", per la qual cosa "encara caldrà seguir prenent precaucions".

 

La relació amb l'Estat

 Aragonès, d'altra banda, ha confirmat que Esquerra persisteix en l'estratègia del "pragmatisme", d'intentar el diàleg amb l'Estat, malgrat que admet que no està donant resultats:

"D'una taula on anem a parlar del dret d'autodeterminació i amnistia, mai ens aixecarem i el govern espanyol s'està escapant d'aquesta solució política. El que no farem mai de la vida és posar-li una catifa vermella al govern espanyol perquè tingui totes les excuses per dir que els independentistes no volem parlar, i tant que volem parlar".

En relació amb la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, el vicepresident creu que el PSOE els n'intenta excloure perquè són "exigents" i vaticina que el viratge dels socialistes cap a Ciutadans acabarà esquerdant la coalició que governa la Moncloa. Tot i això, recorda:

"Abans de posar-nos a negociar els pressupostos de l'Estat, primer cal complir l'acord d'investidura." 

ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut