Fracassa la investidura d'Aragonès, que negocia amb Junts un govern "sense tuteles"
Tal com es preveia, el segon intent d'investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat també ha fracassat en no aconseguir més vots a favor que en contra.
El candidat d'ERC no ha pogut aprofitar que en aquest segon debat en tenia prou amb una majoria simple, perquè s'ha quedat amb els 42 vots a favor d'ERC i la CUP.
Com en la primera votació, els 32 diputats de Junts s'han abstingut, i ha tornat a tenir els 61 vots negatius de la resta de grups.
Canvi d'estratègia amb Junts
Aragonès ha afrontat el segon debat amb un canvi d'estratègia notable en el discurs: a diferència del primer, ha interpel·lat de manera molt més clara i directa a Junts.
I ho ha fet citant i fent-se seu un fragment del discurs de Carles Puigdemont de setembre del 2016 en què va proposar la celebració del referèndum d'autodeterminació de l'1-O:
"Servir el nostre país, atendre les necessitats, combatre les desigualtats, combatre en especial els efectes de la crisi, millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans, prioritzar l'agenda social i, alhora, fomentar la reactivació econòmica per tal que es creï riquesa i es generin llocs de treball de més qualitat i de més durada, i tot això per als 7 milions i mig de catalans i catalanes, que tenim els mateixos drets i els mateixos deures, sobretot, a tenir un sistema educatiu, un sistema de salut, un sistema de serveis socials, un servei de mobilitat pública, etcètera, en les millors condicions, i equitatiu."
Ha estat la manera en què l'aspirant a la presidència de la Generalitat ha escenificat l'acostament de posicions entre ERC i Junts dels últims dies per tancar un pacte que li permeti la majoria necessària per a ser investit.
Un acostament que encara és insuficient, però que Aragonès s'ha esforçat a destacar, afirmant que "en les darreres hores" la negociació ha avançat.
"Sense substitucions ni tuteles"
En el rerefons els aspectes en què encara no hi ha acord, sobretot quin ha de ser el paper de Carles Puigdemont, directament o com a president del Consell per la República.
Aragonès ha assegurat que les diferències s'han de resoldre amb "coordinació" entre les diferents forces, una coordinació basada en la "flexibilitat", la "generositat" i la "voluntat":
"Aquesta coordinació ens ha de permetre multiplicar la nostra força, i això només serà possible si reconeix tots els espais, tant a dins de Catalunya com a l'exili, però també si posa en valor el lideratge de les institucions de Catalunya."
"Aconseguir-ho requereix flexibilitat, generositat i voluntat, sense substitucions ni tuteles."
"Ningú li imposarà tuteles"
En aquest segon debat ha respost a Aragonès la diputada Gemma Geis, que li ha assegurat que no hi haurà "tuteles" imposades per part seva, però ha remarcat que el govern ha de quedar al marge de la "direcció col·legiada" de l'independentisme:
"Vostè ha de ser el 132 president de la Generalitat de Catalunya, però vostè sap perfectament que ningú li proposarà ni li imposarà tuteles des de Junts per Catalunya, i menys des de l'exili, si és investit president."
"La seva presidència i l'acció de governar quedaven al marge de la proposta de direcció col·legiada de l'independentisme."
Unitat d'acció a Madrid, un dels requisits de Junts
Aragonès ha insistit en la necessitat de continuar intentant el diàleg amb el govern espanyol per aconseguir l'amnistia dels independentistes represaliats i també l'autodeterminació, cosa que Junts considera inviable.
En aquest sentit, Geis li ha reclamat unitat d'acció a Madrid, i ha afegit que és un dels requisits que demanen al candidat d'ERC per poder arribar a un acord de govern a Catalunya.
En tot cas, a banda de confirmar que s'abstindrien en aquest debat, la diputada de Junts ha assegurat que no esgotaran "el termini establert" i que no volen treure "l'espantall de la repetició electoral."
Segons Illa, Aragonès "aboca el país a noves eleccions"
Per la seva banda, el cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha qualificat d'"innecessària humiliació" que Aragonès s'hagi presentat en aquest segon debat sense tenir garantida la investidura.
L'ha acusat d'"abocar el país a noves eleccions", i de ser "ostatge dels antisistema i de Waterloo", a més de "repetir un error basat en una gran mentida".
En la mateixa línia que en el seu discurs de divendres, Illa s'ha tornat a proposar com a alternativa, i ha retret a Aragonès que presenti els últims 10 anys "com a anys d'èxit".
Reguant (CUP) defensa l'acord amb ERC
Per part de la CUP ha respost Aragonès la diputada Eulàlia Reguant, que ha defensat l'acord del seu partit tancat la setmana passada amb ERC.
Reguant s'ha adreçat a la diputada de Junts Gemma Geis queixant-se que hagi dit que l'acord és "estèril" i que "no els interpel·la":
"Hem estat sempre amb qui vol parlar de les necessitats de la gent, celebrem que Junts s'obri a negociar-ho, però comencem malament si no accepten un acord de mínims, perquè no hi ha acords estèrils quan es tracta de defensar drets."
A Aragonès li ha retret que digui que "tot va bé", i als dos partits independentistes majoritaris els ha dit que tindran "el puny tancat davant dels que posin al centre el partit i no el país".
Albiach: "Començo a dubtar si volen ser socis"
La cap de llista d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, s'ha queixat de la situació política i ha afirmat que "avui no és un bon dia per a les que som aquí, però tampoc per al país."
Ha retret als partits independentistes que el govern porti sis mesos en funcions, i que ja hagin passat 40 dies de les eleccions sense crear-ne un de nou.
"Començo a dubtar si volen ser socis."
Albiach ha aprofitat per assegurar que hi ha "una alternativa plural des de l'esquerra" i també "en termes nacionals":
"No només hi ha alternativa plural des de l'esquerra, sinó també una alternativa plural en termes nacionals. Una alternativa plural que defensa l'autogovern de Catalunya i que la Generalitat no estigui sotmesa per una entitat privada com el Consell per la República".
Carrizosa: "Deixin de subordinar la política catalana a projectes irrealitzables"
El cap de llista de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha ironitzat sobre les diferències entre ERC i Junts per aconseguir pactar un govern:
"Potser ha arribat l'hora que algú li expliqui que aquest debat no és per veure qui ha de presidir el fantasmal Consell per la República, sinó per veure qui presideix el govern de Catalunya".
Carrizosa ha instat als independentistes a "posar-se a les coses, als problemes reals dels catalans":
"Deixin de subordinar la política catalana a projectes irrealitzables."
Fernández (PP): "Al final, el problema sempre és Waterloo"
El cap de llista del PP, Alejandro Fernández, ha acusat Aragonès de "tenir molta por que li diguin botifler", i que "des de Waterloo han decidit humiliar-lo":
"Al final, el problema sempre és Waterloo."
En una intervenció amb molta càrrega irònica, Fernández li ha recomanat Aragonès passar "una temporada al PP català, per aprendre a digerir millor les crítiques".
Seguiment minut a minut
En aquest enllaç podeu recuperar el seguiment minut a minut d'aquest segon debat d'investidura del candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès.