Aragonès referma l'aposta pel diàleg davant els empresaris, que avalen els indults
El president del Cercle, Javier Faus, demana realisme i no èpica per a una etapa de "concòrdia amb Espanya"
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres recuperar la Declaració de Pedralbes, que la Generalitat i el govern espanyol van pactar el 2018, com un primer pas per reactivar el diàleg i resoldre el conflicte polític a Catalunya, i ha destacat que això pot ser possible "en les pròximes setmanes".
Ho ha dit en el discurs inaugural de la Reunió Anual del Cercle d'Economia, que se celebra a l'Hotel W de Barcelona.
Aragonès ha insistit en el seu compromís amb el diàleg amb el govern espanyol, tot i que ha avisat que la seva convicció continua sent assolir la independència de Catalunya i que per això plantejaran en la taula de diàleg l'amnistia i l'autodeterminació com la solució, i espera que l'executiu de Pedro Sánchez presenti la seva.
Aragonès ha apostat per "obrir, mitjançant el diàleg i la negociació, una etapa en la qual les diferents propostes de solució del conflicte polític es puguin posar sobre la taula".
"Volem una solució que pugui ser ratificada per la ciutadania de Catalunya", ha dit Aragonès, que ha insistit que defensarà una solució "basada en l'autodeterminació i l'amnistia" i ha subratllat que el govern espanyol "té l'obligació de presentar la seva proposta" per resoldre el conflicte català.
Per una Catalunya més competitiva
El president del govern ha reclamat el traspàs de tres "elements clau" per a la "competitivitat" de Catalunya com són el port de Barcelona, l'aeroport del Prat i el Consorci de la Zona Franca.
Aragonès ha dit que "Catalunya serà capaç de competir globalment si la Barcelona metropolitana competeix globalment". Per això, ha demanat "abandonar idees antigues" i "avançar cap a una major cooperació entre el govern de Catalunya i els ajuntaments metropolitans".
També ha assegurat que "Catalunya no pot competir a força de ser un paradís fiscal" i ha apostat per unes "polítiques d'habitatge valentes", tenint en compte que en determinats casos és necessària "una intervenció de l'administració al mercat", com ho demostra, ha afegit, el "preocupant" augment de desnonaments.
El Cercle aposta pels indults
El Cercle d'Economia ha expressat el seu suport als indults als dirigents sobiranistes a la presó i ha apel·lat el govern que lidera Pere Aragonès a aprofitar la "oportunitat històrica" que s'obre per iniciar una etapa de "concòrdia amb Espanya", per afavorir un "demà en comú".
El president d'aquesta entitat empresarial, Javier Faus, ha defensat una "tercera via", basada en el diàleg entre els governs central i català, i ha emplaçat Aragonès que Catalunya torni a "liderar" un nou model territorial a Espanya, com van fer anteriorment altres presidents catalans, ha recordat.
"Fa 10 anys que Catalunya viu en una paràlisi", ha dit Faus, però ha felicitat el nou govern pels seus "primers moviments", que ha dit que valora "molt positivament".
"Hem de treballar entre tots per un futur de concòrdia, que curi ferides i superi els desacords, un futur que exigeix de tots gestos d'anada i tornada, que superin el conflicte i apostin amb generositat i valentia per un demà en comú dins del qual ens reconeguem lleialment en la nostra diversitat", ha dit Faus.
D'altra banda, Faus ha afirmat que ja fa anys que el Cercle defensa un finançament més just per a Catalunya, millors inversions i un reconeixement més gran de la seva realitat nacional, i ha explicat que en aquesta edició el Cercle ha convidat diversos presidents autonòmics precisament per veure Espanya com una "identitat plural".
"No podem veure Espanya amb una sola mirada", ha dit Faus, i ha defensat una Espanya "menys radial, més alemanya que francesa", on les comunitats puguin "desenvolupar-se plenament", i ha opinat que Catalunya "no pot desentendre's d'aquest debat", sinó "liderar" aquesta reforma del model territorial.
Aquest vespre s'ha fet el sopar del Cercle d'Economia, on no ha assistit el president de la Generalitat. El que sí que hi ha assistit és Felip VI. El rei ha rebut la salutació del major Trapero a l'entrada de l'Hotel Vela, i també de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, del president del Cercle i de diversos empresaris i polítics.
El rei ha saludat bans d'entrar el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae-in i ha mantingut una trobada amb empresaris espanyols i sud coreans.
Pere Aragonès ha saludat "fredament", segons fonts del Govern, el Rei Felip VI i ha conversat amb el mandatari sud-coreà. El monarca ha proposat fer-se una foto conjunta, on també s'ha inclòs l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Al sopar, en representació del govern, hi han assistit les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d'Acció Exterior, Victòria Alsina.
En el seu discurs, Felip VI ha fet una crida als sectors empresarials, econòmic i polític a conjurar-se per sortir de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia.
El monarca ha afirmat que Espanya "com altres nacions amigues, té el ferm propòsit d'impulsar la seva economia per fer-la més productiva, més forta, més moderna, més sostenible i, en definitiva, amb una capacitat més gran d'adaptació davant de futurs contratemps".
A pocs metres, un centenar de persones han protestat per la presència del monarca cremant un retrat del rei a la plaça del Mar, a la Barceloneta. Membres de l'ANC han cremat un cartell de grans dimensions amb Felip VI de cap per avall.
El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, ha proclamat que "Catalunya no té rei" i ha reclamat al monarca que "foti el camp". També ha criticat el Govern per seure "a la taula de l'amo" i s'ha dirigit als partits independentistes per criticar-los que pactin "perdons".
- ARXIVAT A:
- Pere AragonèsFelip VI