S'acosta la repetició d'eleccions: ERC i Junts més lluny que mai a 16 dies del termini

Primera reunió entre ERC i En Comú Podem en les noves negociacions per formar govern. Sánchez vol seguir negociant però Aragonès ho descarta i vol governar en solitari

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha continuat l'estira-i-arronsa del cap de setmana entre ERC i Junts sobre el trencament de les negociacions per superar la investidura de Pere Aragonès al Parlament i formar govern. Aragonès ha dit que espera el suport de Junts per la investidura, i el secretari general d'aquest partit, Jordi Sànchez, l'ha emplaçat a continuar negociant.

En paral·lel, el Consell per la República ha assegurat que no vol ser "un escull" que dificulti el pacte entre els dos grans partits independentistes.


Republicans i comuns inicien la negociació

ERC ha escenificat el canvi de protagonistes en la negociació i ha començat els primers contactes amb En Comú Podem. Des dels equips negociadors, tant Marta Vilalta com David Cid han coincidit en la bona sintonia que ha presidit la reunió i amb la urgència d'arribar a un acord.

En aquesta primera reunió, els dos partits han abordat diversos àmbits del programa de govern per explorar un possible acord. L'objectiu és intentar tancar acords en cinc eixos: transició ecològica, salut, reactivació econòmica, feminisme i situació dels presos de l'1-O.

 

L'equip negociador dels comuns, format per David Cid, Lucas Ferro i Susanna Segovia
L'equip negociador dels comuns, format per David Cid, Lucas Ferro i Susanna Segovia (ACN / Bernat Vilaró)

 

Tant comuns com republicans comparteixen la idea que la negociació ha d'anar "el més ràpid possible", però discrepen sobre la composició del futur executiu. Els comuns s'ofereixen a entrar al govern i la cap de llista Jéssica Albiach ha assegurat que "és molt millor un executiu de 41 diputats que un de 33". Esquerra, però, insisteix a governar en solitari.

Per la formació liderada per Jéssica Albiach, la "línia vermella" és que Junts no formi part del govern. Els comuns creuen que l'acord a què va arribar ERC amb la CUP pot ser un punt de partida en l'àmbit social i ambiental, però volen apostar pel diàleg en la part nacional i consideren que pot donar fruits en un termini de dos anys. Tots dos partits comparteixen l'aposta per la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol.

Les converses entre Esquerra i En Comú Podem continuaran aquest dimarts amb una altra reunió formal al Parlament.

 

 

L'escull de l'estratègia independentista

El candidat a la presidència de la Generalitat d'ERC, Pere Aragonès, ha dit que el seu partit i Junts no han avançat gens en la negociació de com s'ha de definir l'estratègia del projecte independentista.

Entrevistat aquest dilluns al programa "Els matins" de TV3, Aragonès ha dit que aquest ha estat el motiu que aquest dissabte el seu partit decidís aparcar la negociació i centrar-se a aconseguir la investidura per governar en solitari.

 

 

4 vots de Junts o 32?

El candidat a presidir la Generalitat ha recordat que la proposta d'aparcar les negociacions per a després de la investidura la va fer Jordi Sànchez fa dies, i que aquest dissabte l'ha reiterada.

S'ha mostrat, però, en desacord amb l'oferta de facilitar-los-la amb només 4 vots a favor, cosa que els obliga a aconseguir el suport d'En Comú Podem, i ha assegurat que aspira que tots els diputats de Junts votin a favor seu:

"La meva prioritat és que els 32 diputats de Junts votin a favor, com hem fet ERC des del 2012 amb tots els candidats que ara poden veure's reflectits en l'espai de Junts."

El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dilluns al programa Els Matins de TV3
El candidat a la presidència de la Generalitat Pere Aragonès aquest dilluns al programa "Els matins" de TV3


Aragonès ha mostrat força desconfiança en l'estratègia negociadora de Junts, i els ha acusat veladament de canviar les condicions sobre la marxa:

"Si ara posen nous condicionants, que ho expliquin. Si en posen uns avui, quins posaran demà? Seran els mateixos, n'hi haurà de nous? Jo crec que l'important és clarificar quina és la posició. Jo confio i crec que quan Junts va dir que estava disposada a facilitar un govern d'ERC i ells no participar-hi, no era una estratègia negociadora."


"Imposar l'estratègia pel darrere"

El candidat a president ha dit que respecta molt Puigdemont i que creu que "ha de seguir fent una tasca d'internacionalització", però ha mostrat força desconfiança cap a Junts:

"Jo tinc la impressió i la certesa que el problema no és el que vulgui fer el president Puigdemont, sinó que crec que s'intenta, amb l'embolcall del Consell per la República per part de Junts, intentar imposar la seva estratègia pel darrere, i crec que això no és el que va votar la ciutadania el 14 de febrer."


Preguntat per declaracions del diputat d'ERC Sergi Sabrià aquest dijous i el secretari general de Junts Jordi Sànchez aquest divendres que preveien la continuació de les negociacions, Aragonès ha justificat la decisió de dissabte dient que s'estava esgotant el temps:

"No podem seguir donant voltes a esculls que s'han mantingut des del primer moment i que fins i tot divendres a la tarda es mantenien."

Decidir l'estratègia "des de Catalunya"

El candidat ha admès que les negociacions estaven molt avançades pel que fa a polítiques socials, econòmiques i institucionals, però que Junts insisteix que l'estratègia independentista la marqui el Consell per la República, entitat presidida per Carles Puigdemont:

"Què ens ha dit Junts en tot moment? Això s'ha de fer dins del Consell per la República, que és una entitat que té uns determinats dirigents, que respecto molt, però que són els que són, que té una estratègia aprovada ja, ja han dit que ho volen fer, i que al final també té uns socis i té una dinàmica interna."


Aragonès ha insistit que aquesta estratègia s'ha de decidir "des de Catalunya":

"Això vol dir decidir quina relació té Catalunya amb l'Estat, què han de fer els diputats independentistes a Madrid, com afrontem la mesa de negociació, i nosaltres sempre hem dit que això s'ha de decidir des del Parlament de Catalunya i des del govern de Catalunya, i per tant no es pot tutelar el govern de Catalunya en l'aspecte més important de l'agenda política de l'última dècada."

El candidat a la presidència de la Generalitat Pere Aragonès aquest dissabte amb membres de l'executiva davant de la seu d'ERC (EFE)

Sànchez: "Podem reconduir-ho"

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha dit poc després que està convençut que les negociacions amb ERC encara es poden reconduir.

Entrevistat telefònicament des de la presó de Lledoners pel programa "El matí de Catalunya Ràdio", Sànchez ha afirmat que la situació actual només és "un moment de crisi":

"Serenitat, falten 16 dies, podem reconduir-ho, no són les primeres negociacions ni a Catalunya ni a l'estat espanyol ni en altres indrets on hi ha moments de crisi; jo la situo aquí i emplaço que tots actuem responsablement."

Sànchez ha qualificat la decisió d'ERC de voler governar en solitari de "gir brusc de volant que posa claríssimament en risc tota la feina feta fins ara".


"Un espai de coordinació"

El secretari general de Junts ha negat que hi hagi cap intenció de "tutelar" Aragonès si és investit president, i que només aspiren a tenir "un espai de coordinació" fora de les institucions.

En aquest sentit, ha dubtat de "la voluntat" d'ERC de "treballar per la independència":

"La voluntat és un espai de coordinació, exactament el mateix que van acordar ERC i la CUP. I probablement aquí el tema de fons, i jo ho entenc i ho respecto, però hem de parlar clar, és quina és la voluntat de treballar per la independència en aquests moments per part d'ERC."

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una imatge d'arxiu


Govern en solitari, "debilitat extrema"

Sànchez ha assegurat que un govern d'ERC en solitari serà un error, perquè partirà "d'una debilitat extrema":

"Pretendre anar a un govern de 33 diputats és d'una debilitat extrema que ens dificultarà sortir de la crisi social i econòmica."

"El senyor Pere Aragonès té a les seves mans evitar aquest error, el que ha de fer és parlar-ne, seure, recuperar els papers on els teníem divendres de la setmana passada, continuar negociant, i trobarem un acord, esclar que trobarem un acord."


"Als peus d'un abisme"

De tota manera, Sànchez ha aprofitat per acusar ERC d'"amenaçar tota la població amb unes noves eleccions" si no aconsegueix la investidura per governar en solitari.

"Pretendre, a hores d'ara que falten 16 dies, que hi hagi una investidura de franc del senyor Pere Aragonès amb l'argument que en 83 dies no ens hem posat d'acord, és portar al límit una voluntat negociadora, és obertament situar-se, si no hi ha una rectificació, als peus d'un abisme que ens pot portar a un accident autoprovocat com són unes noves eleccions."

Abraçada entre el president Torra i el vicepresident Aragonès, molt aplaudida, al final de l'acte de presentació del Consell per la República a Brussel·les
Acte de presentació del Consell per la República a Brussel·les, el desembre del 2018

Resoldre "l'evident manca d'estratègia unitària"

Per la seva banda el Consell per la República ha fet públic un comunicat en el què afirma que no "s'erigirà en escull" per impedir cap pacte.

El comunicat afirma que la cúpula de l'entitat s'ha reunit "en sessió extraordinària" aquest diumenge i que ha decidit "reiterar" la voluntat de "facilitar el consens":

"Volem reiterar que el Consell per la República no és ni serà mai l'enemic de cap actor independentista, ni s'erigirà en escull per evitar cap pacte de govern i sempre ha pretès formar part de la solució que resolgui l'evident manca d'estratègia unitària que, considerem, dificulta fer front a la repressió i a la veritable tutela sobre les institucions autonòmiques, que exerceix l'Estat."

El comunicat afirma que respectarà "els acords a què arribin els partits independentistes" per formar govern "assumint la seva autonomia i legitimitat democràtica plenes en el marc autonòmic."


"La veritable tutela"

També asseguren que l'entitat està oberta a fer "els canvis pertinents" en la seva organització per "garantir el màxim nivell d'inclusió i transversalitat" per "reforçar la seva legitimitat".

Precisen que en una reunió amb partits i entitats independentistes celebrada fa una setmana es va "reiterar" aquesta disposició a reformular el seu organigrama.

En el comunicat també asseguren que "la veritable tutela" sobre les institucions catalanes "l'exerceix l'Estat", i també la repressió, i que és la manca d'estratègia unitària el que impedeix "fer-li front".

En una roda de premsa posterior Lluís Llach, membre del govern del Consell per la República, ha insistit en aquest missatge:

"No vol governar, no vol tutelar, no pensa en tot això, ho sento, no és la nostra funció. La nostra funció és lluitar perquè la república sigui possible. Per favor que ningú ens faci servir per entrebancar o embarrancar les discusions que els partits polítics autonomistes independentistes han de portar a terme."

Lluís Llach, membre del govern del Consell per la República, aquest dilluns durant una roda de premsa telemàtica

 

Aquest és el comunicat que ha fet públic aquest dilluns el Consell per la República:

Comunicat del Consell per la República by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaERCJuntsPere AragonèsJordi Sànchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut