Pere Aragonès demana abandonar "sorolls" i "sumar voluntats" (ACN/Natàlia Segura)

Aragonès vol mantenir el govern actual i demana a Junts que resolgui les divisions

Jordi Turull, de Junts, demana al president Aragonès que actuï com a president del país i no en clau de partit

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès no preveu el trencament de la coalició de govern que integren Esquerra i Junts. Assegura, a més, que vol esgotar la legislatura "amb els consellers proposats per Junts i els proposats per ERC".

En una entrevista al diari Ara, el president de la Generalitat avisa els socis de govern que "si hi ha un sector de Junts que vol sortir del govern, aquesta és una qüestió que ha de resoldre internament Junts".

Demana, també, "abandonar el soroll i els ultimàtums", que considera que "no ajuden ni a resoldre les divergències ni a aconseguir els objectius".

Aragonès assegura que el pla de govern s'està "implementant" i que s'ha "arribat a consensos amplis". I afegeix que l'acció política ha de "posar certesa allà on hi ha incertesa, i allà on la ciutadania té una angoixa, posar-hi esperança i treball".

Pel que fa a l'independentisme, defensa que "un moviment que vol ser hegemònic ha de parlar al conjunt del país, i això és el que intento fer com a president".

Considera que "hi ha un moviment transversal, plural" i que "el que cal és que puguem sumar com més voluntats millor".


"No hi ha condicions per fer una DUI"

Després de decidir no assistir a la manifestació de la Diada de l'ANC, Aragonès argumenta que s'ha de "tornar a aquells missatges en positiu que han fet que a les mobilitzacions no hi anessin desenes de milers sinó centenars de milers de persones".

I es mostra convençut que "els intents d'homogeneïtzar ens porten al fracàs".

Preguntat per la proposta de l'ANC de fer una DUI el segon semestre de l'any que ve, coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que va rebutjar, el president de la Generalitat diu: "Tots sabem que no hi ha les condicions per fer una declaració d'independència el 2023 i que aquesta sigui un èxit." I afegeix que això "genera una pèrdua de credibilitat" davant de la comunitat internacional. 


Turull: "No estem en el debat"

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, demana al president Aragonès que actuï com a president del país i no en clau de partit i que es compleixin els acords de govern entre Junts i Esquerra. 

Jordi Turull, ha dit que per ara no es planteja la possibilitat de trencar el pacte de govern: "Ara som en la fase de demanar a ERC que compleixi l'acord: no som en el debat de si trenquem o no el govern", ha explicat en una entrevista al diari El Punt Avui. A més, remarca que és una posició unànime dins de Junts reclamar aquest compliment per avançar cap a la independència.

Segons ha dit, quan hagi passat el debat de política general començarà "una altra dinàmica i un altre debat", i a partir de la valoració que es faci de la sessió i de les converses amb ERC es prendrà una decisió.

Segons Turull, JxCat no va plantejar les coses "com un ultimàtum", però sí que creu que si cal "millorar coses o rectificar-ne per complir l'acord de govern, l'oportunitat més gran" és la del debat de política general.

Jordi Turull, en una imatge d'arxiu (ACN/Maria Asmarat)


Carta dels diputats d'ERC

En aquest sentit, els diputats d'ERC al Parlament han demanat, en una carta oberta a la resta de partits, que el proper debat de política general serveixi per presentar propostes de millora de la vida dels ciutadans davant d'una tardor i un hivern que seran difícils.

Això no obstant, demanen que el debat "no hauria de servir per atacar ningú". Així, en referència indirecta a JxCat, diuen: "Sabem que equivocar-nos d'adversari ens allunya de l'horitzó nacional que alguns perseguim".

De fet, reclamen que "ningú s'amagui darrere de les paraules buides i estèrils que no serveixen per a res". 

Els republicans asseguren que volen "empènyer el país a escriure el futur col·lectiu que les majories democràtiques decideixin", fer "feina honesta" i allunyada del "rebombori".

"Quan el soroll només és soroll, ens allunya de la utilitat, igual que la gesticulació estèril ens allunya del servei públic", asseguren. "Allunyem-nos dels que atien el populisme contra les institucions i organitzacions polítiques, i treballem per preservar les institucions de la millor manera que es poden defensar: esdevenint útils", conclouen.

En la carta, enviada a tots els grups parlamentaris excepte Vox, els diputats republicans asseguren que volen seguir treballant per a la majoria del país.


Tensió ERC-Junts que no afluixa

I és que malgrat les reunions d'aquesta setmana i els intents de reconduir la situació, continuen els retrets entre els socis de govern.

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha acusat aquest dissabte alguns dirigents del PSC i de Junts d'intentar confrontar i dividir els catalans durant dècades per tapar-se els casos de corrupció i repartir-se les institucions als despatxos. 

Ho ha dit en el consell nacional del partit, on Marta Rovira, davant la possibilitat que Junts pugui sortir del govern, ha demanat un executiu fort i cohesionat, així com un espai de lleialtat i deixar fora els tacticismes.

Turull lamenta les acusacions d'Oriol Junqueras i diu que no entén tants retrets cap a Junts o el Consell de la República i, en canvi, tanta comprensió cap al PSOE.

Des de l'oposició, parlen de crisi de govern i veuen les picabaralles com una falta de respecte.

ARXIVAT A:
Procés catalàPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut