Arcadi Oliveres: "Es castiga la diferència de pensament i la discrepància"
En una entrevista al "Més 324", l'activista i referent de les lluites socials, greument malalt, fa un repàs de la seva trajectòria
L'economista Arcadi Oliveres, activista i referent de moltes lluites socials, creu que en la societat actual "es castiga la diferència de pensament, la diferència d'acció i la discrepància", i lamenta que això ha acabat generant "una por" en la ciutadania. "En el temps del franquisme teníem una mica de por però teníem molta il·lusió. I ara tenim la sensació que ens pot arribar un càstig per qualsevol cosa", diu Oliveres.
En una entrevista al programa "Més 324", Oliveres fa un repàs de la seva trajectòria i valora qüestions tan candents com l'impacte de la pandèmia del coronavirus, l'emergència climàtica o com afronta l'última etapa de la vida.
El periodista Xavier Graset conversa durant mitja hora amb l'expresident de Justícia i Pau, que es troba en el "darrer tram" d'una vida que qualifica d'"afortunada i joiosa". Oliveres està greument malalt i es mostra agraït pels missatges d'afecte i reconeixement que li arriben aquests dies de part d'amics i companys i, també, en una pàgina web que ha obert la seva família:
"Aquest matí li deia a la meva dona: 'mira, estic molt fotut, però soc immensament feliç'"
En un moment en què s'acaba de publicar el llibre "Paraules d'Arcadi", amb algunes de les seves reflexions, Oliveres comenta el món actual, marcat per la pandèmia, i apunta que una de les conseqüències de la crisi sanitària és que "la gent ha agafat por: de la malaltia, de la feina, de la llibertat, de sortir al carrer...". Assenyala, però, que la fam mata més que una pandèmia:
"La fam mata molt més que totes les pandèmies juntes, ho sabem, ho podríem alliberar i no ho fem. Avui en dia, les persones més riques del món, amb una aportació petitíssima, tindrien recursos perquè tota la fam s'acabés."
Oliveres reivindica que tant les vacunes com la sanitat haurien de ser públiques i considera el capitalisme "un sistema criminal i assassí que s'ha de destruir tan aviat com puguem".
"La UE és una organització criminal"
Arcadi Oliveres és molt crític amb les polítiques migratòries i defensa que "la circulació de persones al món ha de ser absolutament lliure". En aquest sentit, assenyala que una de les institucions que té més responsabilitat en el tancament de fronteres és la Unió Europea:
"Avui en dia, des de punt de vista de refugi, d'asil, d'obrir les portes, la Unió Europea és una organització criminal. Té centenars de milers de cadàvers darrere seu. No ho podem acceptar."
Oliveres, amb una llarga trajectòria en els moviments socials, des de la Caputxinada fins al moviment dels indignats, passant per la reivindicació del 0,7% o el Procés Constituent, creu que la llei d'amnistia que es va aprovar durant la Transició espanyola va ser un error perquè, amb l'amnistia als presos polítics, també hi va haver "l'amnistia a una sèrie de criminals, sanguinaris, franquistes i feixistes".
Sobre el procés sobiranista, ell hi estava a favor, però considera que s'han comès "almenys tres errors considerables": la precipitació, no haver sabut explicar les reivindicacions sobiranistes a Espanya i al món i, per últim, no haver especificat l'objectiu final. "A mi el que m'agradaria és que ens expliquéssim entre tots quin país volem", apunta.
- ARXIVAT A:
- Pobresa